Westworld – 1×05: Contropasso

The farther up we get from Sweetwater, the more… grandiose, the bigger the narratives become.

Á, még mindig zabálom az ottani történetmesélésre vonatkozó utalásokat.

Korábban meglepődve tapasztaltam, hogy felmerült egyesekben, hogy a “Westworld robotvilága” csak egy városból áll, holott egy klasszikus sandbox játékról van szó, aminek elején csak a kezdőpályáját ismertük meg, nemrég pedig egy újabb városba látogattunk el. Most viszont megérkeztünk Jimmi Simpson-ékkal (ööö, keres, keres, William!) egy nagyobb helyre, Pariah-ba, ahol “meglepetés vendéggel” találkozhattunk.

Westworld – 1×05: Contropasso

Persze szokás szerint rengeteg minden más is történt, ismét csak esélytelen röviden beszélni arról, hogy mi volt a részben, de nem is ez a célom, csak az, hogy ismét leírjam, mennyire élvezetes számomra ez az utazás, egyszerűen jó nézni a sorozatot és várni, hogy mi fog történni. Hogy nem értek olykor valamit, vagy néha teljesen randomnak tűnik? Annyi baj legyen.

Annyira más a szerkezete és a narratívája a Westworld-nek, mint más sorozatoknak, hogy folyton a Lost jut eszembe róla, legalábbis abban a tekintetben, hogy már azt élvezem, hogy fogalmam sincs, hogy mi lesz a következő jelenet, hogy épp mi fog történni. Itt is csordogált a sztori, aztán hirtelen random Shannon Woodward (ööö, keres, keres, Elsie!) kapott jeleneteket, és még Rosencrantz-ot és Guildenstern-t is visszahozták.

Westworld – 1×05: Contropasso

Persze a jelenetek mindegyike folyamatosan vet fel kérdéseket és szolgál válaszokat, de leginkább bővíti a “mitológiát” (ld. az erőszak kérdése odabent, a másolatok, Arnold halála, a cég helyzete, két fő karakter ismeretsége), de a mostani, pariah-i szál mellett minden, hogy is mondjam, esetleges volt.

A karakterizálás továbbra sem erős oldala a sorozatnak, főleg, hogy sok a formatálható szereplő, a röhej mégis az, hogy, önmagában majdnem mindegyik jelenet működött és izgalmassá lett téve, vagy újabb szeletet tett hozzá az összképhez, mint például a “nekrofil” szál.

Westworld – 1×05: Contropasso

Más kérdés, hogy bármennyire is élmény volt nézni a részt, ha utólag arra kéne válaszolnom, hogy a kivéreztetésnek (a módnak) volt-e komolyabb funkciója, hogy az orgiának kellett-e ekkora teret adni (egyeseknek biztos meglesz a véleménye erről és az HBO-ról), és még sorolhatnám)), akkor nem nagyon tudnék. Egyszerűen csak ezt a módját választják a világ és a karakterek nem feltétlenül direkt bővítésére. Szeleteket látunk, illetve adnak át ilyen formában.

– Are we friends?
– I wouldn’t say that at all.

Annak ellenére, hogy nincs főszereplő, Dolores mégis valamennyire annak tekinthető, és a rész legfontosabb momentumait természetesen ő szállította. Hatásos jelenet volt az övé is, bár az előzmények tekintetében kissé mintha túl nagy feneket kerítettek volna neki, igaz, William nem látta a tévében a pilot cliffhangerjét.

Westworld – 1×05: Contropasso

A madaras szál akkor most nagyon fontos esemény? Az volt az egyetlen, amit valamiért nem tudtam átérezni, de persze lehet, hogy csak valami alapvetés felett elsiklottam.


© winnie for Sorozatjunkie, 2016. | Permalink | 13 comments | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

Tovább...