Pilot-mustra: Eyewitness – 1×01

Skandináv eredeti alapján készített kisvárosi, átívelős krimi? Az időutazós mellett ez az a műfaj, ami engem minden formában érdekelni szokott – még az sem kell, hogy skandináv legyen. Az, hogy eléggé színmentes a látványvilág és vörös hajú a nyomozónő, még inkább The Killing-szerűvé teszi a USA produkcióját, az Eyewitness-t, azonban ez nem egy Ki a gyilkos?-krimi, hiszen a tettes személye pár perc alatt kiderül. De akkor mire megy ki a játék?

EYEWITNESS – 1×01 – 6,5/10

 Pilot-mustra: Eyewitness – 1×01

Fura, de míg a Crazyhead azért lett 6,5, mert kellemes meglepetést okozott, az Eyewitness kezdése számomra több szempontból csalódás volt – és ezért lett csak 6,5. Nyilván a műfaj és a skandináv alap miatt előnnyel indult, és voltak is benne jó húzások, azonban pár (szükséges) dolgot csalódást keltőnek találtam, és ezen a maximum 6/10-es folytatás sem sokat változtatott.

Az alapsztori tényleg egymondatos: két tinisrác szemtanúja lesz egy (illetve három) gyilkosságnak, látják a gyilkost – de a gyilkos is látja őket, és rögtön a nyomukba is ered. És ezzel egy időben megindul a nyomozás is, a helyi nyomozó tapasztalt, nagyvárosból leköltözött zsaru, a társa még sosem látott gyilkosságot, de szerencséjükre (vagy balszerencséjükre) az FBI is megjelenik szaglászni.

Pilot-mustra: Eyewitness – 1×01

A viszonylag egyszerű megoldást kínáló ügyben az a csavar, hogy a szemtanú srácok bizonyos okok miatt nem mernek jelentkezni a rendőrségen, így hallgatnak felfedezésükről, és természetesen a gyilkosság, illetve az azt követő, ugyancsak emberhalálokkal járó események igencsak kihatással vannak az életükre.

De fókuszban nem is annyira ők vannak, hanem a remek Juliette Nicholson által alakított nyomozónő, akinek ugyancsak felforgatja az életét az ügy, és elkezdi mélyre lehúzni, miközben totál a megszállottjává válik, s közben elhanyagolja a nemrégen változásokon átesett, éppen ezért komoly figyelmet igénylő családi életét is.

Pilot-mustra: Eyewitness – 1×01

A nem whodunit megközelítés mindenképp érdekes, mint ahogy a gyilkosság lélektani hatásainak a bemutatása is. Azonban az Eyewitness nem csupán ezzel foglalkozik, hanem már a pilotban több új szálat is behoz, bűnügyit és magánéletit egyaránt. És ezek (heroinkereskedelem, egy lány elrablása, egy egyedülálló anya tartozása, a helyi drogbáró), bár nyilván fontosak, sajnos közel sem annyira érdekesek, mint a kisvárosi történések.

Sőt, még a kisvárosi sztoriknál is zavaró, hogy a két tanúnak az összes jelenete szinte ugyanarra épül, őrlődnek, hogy mi legyen, találkoznak, aztán titkolózni kezdenek, folyamatosan ugyanazokat a köröket futják velük, miközben a karakterük szinte semmi mélyítést nem kap, csak az egymáshoz való viszonyukon értetlenkedhetünk. A nyomozónő azért kompenzál, miatta mindenképp érdemes nézni.

Pilot-mustra: Eyewitness – 1×01

Kinézetre és hangulatra csont nélkül bejött, amit láttam, de az eleinte nem túl érdekes mellékszálat mellett még a mesélés stílusa sem tetszett annyira, olykor olyan érzésem volt, mintha csak úgy egymásra pakoltak volna jeleneteket minden kohéziótól mentesen. Ez ide ment, az közben megkérdezte, ez addig ezt csinálta, stb. Nem tudom, hogy mondjam, mintha felsorolnák, hogy mi történik, és sosem kapnak plusz réteget a látottak.

Az Eyewitness a norvég minisorozat, Øyevitne feldolgozása (előzetes alapján eléggé hasonlítanak) – érdekesség, hogy az amerikai változat 10 rész, a norvég pedig 6 volt. A nemsokára bemutatásra kerülő román, a Valea Mută (előzetes) pedig 4 részes lesz. A 10 rész egy lezárt, kerek sztori lesz. Ha lesz 2. évad, akkor az már új ügyet fog hozni.

Pilot-mustra: Eyewitness – 1×01

Mint írtam, a folytatás sem lett erősebb, továbbra is jelen vannak a már meglévő negatívumok. Mivel azonban ezek engem egyelőre nem érdeklőd történeti elemek, így nem lehet mit tenni velük, hozzátartoznak az összképhez, pár rész múlva már nyilván semmi bajom nem lesz velük. Kérdés, hogy maradok-e. (Az 1×02 cliffje annyira tipikus volt, már a jelenet elején tudtuk, hogy mit akarnak mutatni, mégis elhúzták percekig…)

(Ilyen színpaletta mellett egyébként vicces volt, hogy kétszeres is színekről beszéltek az első részekben, mire visszakérdeztem, hogy “Milyen színek?”.)


© winnie for Sorozatjunkie, 2016. | Permalink | No comment | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

Tovább...