Pilot-mustra: Marvel’s Luke Cage – 1×01

(A sorozatról lesz évadkritika, szóval addig érdemes spoilerek nélkül, általánosságban kommentelni, ha már végignéztétek.)

Sometimes… survival costs.

Megérkezett a Netflix harmadik Marvel-sorozata, ami valamiért sokkal jobban érdekelt, mint az előző kettő, így a Luke Cage-et nem is jegeltem, hanem nekiláttam délelőtt, és ma már egy emberes adag le is szaladt belőle, bár most csak az első részről fogok írni.

(Természetesen (ezt tanúsíthatom) a Luke Cage-hez nem kell az előző Marvel-sorozatok ismerete, igaz vannak olyan karakterek, akik már korábban is szerepeltek, pl. Turk Barrett. És olykor céloznak Marvel-es eseményekre, mind filmesekre, mind sorozatosakra, ld. Wilson Fisk, vagy amikor feltűnik Claire Temple, akkor visszautal talán a Daredevil egy-két történésére. De semmi komoly.)

LUKE CAGE – 1×01 – 7/10

Pilot-mustra: Marvel’s Luke Cage – 1×01

Luke Cage egy harlem-i borbélyüzletben takarít és egy gengsztervezér éjszakai zenés szórakozóhelyén mosogat, és szerintem ezt el kell lőni (vagy mindenki tudja), hogy titokban szuperképességekkel bír: egyrészt baromi erős, másrészt sebezhetetlen. Ez nem rossz kombináció, más kérdés, hogy nem különösebben akarja használni a képességeit, amikről csak kevés ember tud.

Természetesen, amikor necces szituációkba keveredik akaratán kívül, akkor beveti magát, de körülötte a helyzet akkor kezd el fokozódni, amikor egyik munkaadójának pártfogoltja valami ronda balhéba keveredik, és a gengszterek a nyomába erednek. Ő pedig megpróbálja még előttük előre keríteni a srácot.

Pilot-mustra: Marvel’s Luke Cage – 1×01

És itt rögtön ki is térek az egyetlen nagyobb negatívumra, ami valójában pozitívum, de az elején nem így gondoltam. Bár szépen felvezették Cage karakterét, azért valahol mégis hiányzik, illetve hiányzott az a háttértudás, hogy ki volt korábban, és hogy miképp vált ilyenné, némiképp lógott a levegőbe a karakter. Nos, ezért is jó a Netflix-es formátum, mert például az 1×04 abszolút flashback-rész, ami az eredetsztoriját, legalábbis annak az egyik felét elmeséli.

Y’all Harlem niggas are off the hook, I’m going back to Hell’s Kitchen where it’s safe.

Annak ellenére, hogy az első rész igencsak alapozó volt, a hangulata abszolút megfogott. Lehet, hogy azért, mert abszolút nem szuperhősös sorozat látszatát keltette, hanem inkább egy gengsztertörténetet ígéretét kapjuk. Ami, bár nem feltétlenül eredeti a királykodó szemétbűnözővel, a kisebbségi konkurenciával és a korrupt politikusokkal, azonban mégis kap bőven egyéni ízt. (Talán a hip hop zene, vagy a harlem-i körítés az oka?

Pilot-mustra: Marvel’s Luke Cage – 1×01

Nem tudom, hogy mi az oka, hogy a Netflix-es képregény-sorozatoknál általában kitérünk erre, de itt is muszáj megemlítenem a színészeket, akik nagyon jól teljesítenek, ráadásul nem egy mellékszereplő is nagyon emlékezetes.

Mike Colter viszi a hátán a sorozatot, nagyon karizmatikus, remek erre a vonakodó, majd mégis akcióba lépő szuperhős figurára. A Cottonmouth-t (nem szereti ám ezt a nevet!) alakító Mahershala Ali megpróbálja kevésbé kliséssé tenni a karakterét, és karizma terén ő sem vall szégyent, az pedig, hogy Alfre Woodard (aki ugyancsak nem szereti, ha Black Mariah-nak hívják) jól politikuskodik, nem meglepetés. (De Frank Whaley, Ron Cephas Jones, Frankie Faison is remekek.)

Pilot-mustra: Marvel’s Luke Cage – 1×01

Korábban felmerült, hogy mi értelme egy sebezhetetlen szuperhősnek, hiszen úgysem lehet őt megölni, de egy történet nemcsak akkor lehet jó vagy izgalmas, ha a főhős élete a tét. Számos módon keresztbe lehet neki tenni, meg lehet nehezíteni a sorsát, de persze nem kell aggódni, a sebezhetetlenség kérdését az ellenlábasai is megpróbálják meg kezelni.

A Luke Cage egy lassú sodrású gengszterdráma, amely amellett, hogy abszolút a karaktereire koncentrál, nagyon aktuális témákkal foglalkozik, és a legkevésbé szuperhősös. Nemcsak azért, mert Luke Cage-nek nincs jelmeze (bár a kapucnis pulcsija elég jellegzetes), hanem mert elég realista a megközelítése. És ezért is elég furcsa hallani földönkívüli támadókról szóló párbeszédeket, amik emlékeztetnek minket arra, hogy nem is olyan messze Thor meg Vasember védik meg a világot.

Pilot-mustra: Marvel’s Luke Cage – 1×01

Ja, azt talán mondanom sem kell, hogy az eddig Marvel-sorozatok közül talán ez a legrétegebb, legkevésbé kompatibilis a tömegízléssel. De ettől még népszerű lesz.


© winnie for Sorozatjunkie, 2016. | Permalink | No comment | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

Tovább...