Pilot-mustra: MacGyver – 1×01

A MacGyver sokak számára klasszikus sorozatnak számít, de gondolom nem az egetverő történet vagy a zseniális karakterek miatt. Egyesek (sokak?) számára biztosan a gimmick adta el a sorozatot, miszerint a főhős minden helyzetbe ezermester szaki módjára feltalálta magát random használati tárgyakkal. Ez a 80-as években még működött, de ma, a zsebkütyük világban már nem hiszem, hogy akkora eresztés lenne.

MACGYVER – 1×01 – 5/10

Pilot-mustra: MacGyver – 1×01

A sorozat alapjába véve a főhős, Angus MacGyver napjainkba helyezett eredetsztorija, láthatjuk, hogy miképp is született az a bizonyos Alapítvány, aminek dolgozott. A pilot elején a fiatal srác még terepen dolgozik ügynökként, s már akkor sem hazudtolja meg magát, bár egy számítógépes szaki azért ott van a fülében, valamint egy öregróka ügynök is testőrnek, ha véletlenül lövöldözni kéne.

Az első részben egy halálos vírus szétterjesztésének megakadályozása a cél, és e célból, teljesen klasszikus módon különféle akadályok elé állítják Mac-et, hogy minden esetben bevessen valami okosságot (amiket nem tudom, hogy mennyire lehet komolyan venni – bár a régi sorozatnál sem tudtam, hogy mennyire scifik a megoldások). Ez kissé erőltetettnek hat olykor, van egy olyan érzésem, hogy akadt olyan szitu is, amit nem kellett volna túlbonyolítani.

Pilot-mustra: MacGyver – 1×01

De persze ez az a komponens, aminek az alkalmazásába nem fogok belekötni, hiszen mondhatni ez a DNS-e a sorozat, erről (is) működhet, mert magából a karakterből nem nagyon fogunk ráismerni MacGyver-re. Ezzel nem azt mondom, hogy Lucas Till ne lenne jó, korrekt választás sorozatos főhősnek, csak nem tudom, hogy mennyire hiteles MacGyver. Kap még egy kis időt.

Viszont a többiek, és ezen magam is meglepődtem, telitalálatok. A hackercsaj is jól hozza magát, de igazából George Eads az, aki lubickol a szerepében, ő egyszerre komikus és keménylegény, a CSI téglafejűje után nem hittem volna, hogy ennyire jó arc tud lenni. (Teljesen (komikus) mellékszerepben, de állandóként a nemrég még a Rush Hour-ben fő-főszereplő Justin Hires alakít szakács-lakótársat.)

Pilot-mustra: MacGyver – 1×01

Már a pilot elején is sejteni lehetett, hogy némi átívelést be fognak csempészni az egyébként természetesen epizodikus, heti küldetéses sorozatba – mindezt, nagyon helyesen egy régimódi, de éppen ezért ma már azért kitalálható csavarral vezették fel, aminek azért örültem, ebben még lehet fantázia, bár nyilván nem vehetik elő olyan sokszor.

A jobb ötletek ellenére néhány jelenet inkább a gáz felé tendált (a CGI-robbanásokat fogjuk az idő rövidségére), de számomra, és ezen magam is meglepődtem, a karakterek megmenthetik a sorozatot, ami teljesen ártalmatlan, szórakoztató, guilty pleasure felé tendáló akciószériaként még működhet is.

Pilot-mustra: MacGyver – 1×01

Két random dolog a végére: narráció van/volt és képernyőre kiírások. (Ja, érdekességképp ajánlom a májusi előzetest, ami még a régi pilothoz készült, amiben teljesen más volt a sztori és mások a karakterek.)


© winnie for Sorozatjunkie, 2016. | Permalink | One comment | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

Tovább...