Monthly Archives: március 2015Nyereményjáték: Nyerj 4 darab páros belépőjegyet a Drágán add az életed! premier előtti vetítésére!

A Pannonia Entertainment forgalmazásában jövő héttől felújított, 4K-s minőségben újra a mozikban minden idők egyik legnépszerűbb akciófilmje, a 3 Oscar-díjra jelölt Drágán add az életed!. A forgalmazó jóvoltából 4 darab páros belépőjegyet sorsolunk ki a film premier előtti vetítésére, melyre Budapesten 2015. április 7-én 20:00-kor a Corvin mozi Karády termében kerül sor.

Ha Ti is premier előtt szeretnétek látni a filmet, nincs más dolgotok, mint az info@mafab.hu címre megírni, hogy a Die Hard széria melyik részét rendezte még az első részt jegyző John McTiernan?

A) Még drágább az életed (1990)

B) Die Hard – Az élet mindig drága (1995)

C) Die Hard 4.0 – Legdrágább az életed (2007)

Ha nem vagytok biztosak a válaszban, az iménti válaszlehetőségekre kattintva böngésszétek a Mafab.hu adatlapjait! A helyes megfejtéseket péntek (április 3.) este 20:00 óráig várjuk. Kérjük teljesen neveteket tüntessétek fel a levélben.

27 évvel ezelőtt új fejezet íródott az akciófilmek történetében. Mire McClane megsebezve, összetörve, de győztesen kisétál az épületből, nem csupán Hans Gruber és kompániája tűnnek el a föld színéről, de velük együtt sírba száll az elpusztíthatatlan egyszemélyes hadseregek ideje, hogy teret kapjon az új szenzáció: az érző, vérző hős, aki sebezhető, de ugyanakkor legyőzhetetlen is – hiszen soha nem adja fel. Egy olyan film született, mely a mai napig abszolút etalonnak számít az akciómozik körében és meghozta a világhírt a főszereplők, Bruce Willis és Alan Rickman számára.  A filmet a nézők mellett a kritikusok is méltatták, Legjobb hang, vágás és vizuális effektek kategóriában Oscar-jelölésig jutó akcióorgia mind a mai napig megállja helyét, jelenetei híressé, mondatai szállóigévé váltak.

Vetítési helyszínek országszerte:
2015.04.09-től Budapest, Corvin Mozi
2015.04.09–22. Szeged, Belvárosi Mozi
2015.04.09–15. Eger, Uránia Mozi
2015.04.24 és 04.28 Pécs, Uránia Mozi
2015.04.09-22 Debrecen, Apolló
2015. április vége Miskolc, Művészetek Háza
2015.04.11–12. Dunaújváros, Dózsa Mozicentrum
2015. április vége Siófok, Sió Mozi
2015.04.09–12. Szombathely, Agora-Savaria Filmszínház
2015.04.23-25. Kiskunhalas, Halasi Mozi
2015.04.23-29. Nyíregyháza, Krúdy Gyula Art Mozi
2015.04.09–15. Kecskemét, Malom Plaza

 Tovább tágul a Transformers univerzum, jöhetnek a spin-offok

Még több Transformers-filmet szeretne a Paramount. Amíg a Fox az Avatar folytatásait, a Disney a Star Wars filmeket készíti nagy erővel, így nem meglepő, hogy a stúdió sem akar megválni az aranytojást tojó tyúkjától.
A Paramount Akiva Goldsmannel tárgyal, hogy segítsen a rendezőnek, Michael Baynek, és a producereknek, Steven Spielbergnek valamint Lorenzo di Bonaventuranak, hogy tovább bővítsék a Transformers franchise-t. A legfrissebb hírek szerint a folytatásokon kívül több spin-offot is tervbe vett a stúdió.  
Goldsman nem kis név a szakmában, az Egy csodálatos elme forgatókönyvéért Oscar-díjat nyert, de olyan produkciók munkálataiból is kivette a részét, mint a Legenda vagyok, A Da Vinci-kód, vagy legutóbb A lázadó. Igaz, a forgatókönyvet nem Goldsman írná, de az ő feladata lenne, hogy felügyelje az írói stábot, és kreatív ötleteivel segítse a munkálatokat.
Bár a Transformers filmek többnyire lehangoló kritikai fogadtatásban részesültek, a közönség körében kiválóan teljesítettek. A széria legutóbbi része, a Transformers: A kihalás kora több mint egy milliárd dolláros bevételre tett szert.
A következő Transformers film munkálatai a tervek szerint közvetlenül Bay következő filmje, a 13 Hours című háborús dráma után kezdődnek meg.Megint áll a bál a Freddie Mercury film körül

A Queen egykori gitárosa tagadja, hogy Sacha Baron Cohen mégis visszatért volna a Freddie Mercury életét feldolgozó filmbe.
A témát akkor kapta fel a sajtó, amikor Jim Beach, a Queen menedzsere a múlt héten azt nyilatkozta:
“Sacha Baron Cohen újra a projekt mellett van íróként, producerként, rendezőként, de ő játssza majd a film mind a négy főszereplőjét is.”
Több filmes portál is komolyan vette az egyértelműen viccnek szánt megjegyzést, így a Queen gitárosának, Brian Maynek kellett magyarázkodnia.
“Attól tartok, a srácok kicsit komolyan vették a dolgot.”
Baron Cohen 2010-ben csatlakozott a filmtervhez, de később kreatív nézeteltérésekre hivatkozva a banda tagjai bejelentették, hogy nem kívánnak együtt dolgozni a színésszel, ugyanis ők családbarát filmet szereznének zenésztársukról, melyben a legendás énekes szexualitása sem kerülne szóba.Dwayne Johnson Bambiként robbantotta fel az internetet

Ilyen lenne a Szikla, ha ő játszaná a Disney Bambi című klasszikusának élőszereplős adaptációjának főszerepét.
Az egykori pankrátor, Dwayne Johnson a hétvégén a Saturday Night Live műsorvezetőjeként ismét tanúbizonyságot tett arról, hogy kevés nála lazább színész van Hollywoodban, aki egy jó poén kedvéért bármikor hajlandó hülyét csinálni magából.
Az élőszereplős Bambi film ál-előzetese felrobbantotta az internetet, csak a YouTube-on közel két millióan látták. Nem is szeretnék többet elárulni róla, kihagyhatatlan.
Az eredeti Bambi 1942. augusztus 21-én debütált David Hand rendezésében, és bár méltán vált a Disney legnagyobb klasszikusainak egyikévé, az előzetes láttán azért a Halálos iramban 7 sztárjával vastagon el tudnánk képzelni egy egész estés filmet.  

 Megőrizte első helyét A lázadó, a Gunman itthon is óriási bukás

Egyik premierfilm sem tudta megszorongatni A beavatott-sorozat: A lázadót, de a Hamupipőke is megőrizte a második helyét. Pedig kihívó volt bőven, a Gunman itthon is bukott.
Megtartotta első helyét a Shailene Woodley és Theo James főszereplésével készült A beavatott-sorozat: A lázadó, melyre 20.305 látogató közel 30 millió forint értkében váltott jegyet. A film csak hazánkban eddig több mint 100 millió forintot kaszált. A Veronica Roth bestsellerén alapuló produkciót a Disney legújabb élőszereplős adaptációja, a Hamupipőke követi a maga 19 ezres nézőszámával. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát egy újonc, a Kevin Hart és Josh Gad főszereplésével készült komédia, a Bérhaverok foglalta el. A produkció szereplése azonban még így is viszonylag csalódást keltő, ugyanis 13.170 nézője még a hazai viszonylatban sem számít magasnak.
A negyedik helyen a Jennifer Lopez nevével fémjelzett thriller, A szomszéd fiú végzett, melyet alig lemaradva követ a DreamWorks legújabb animációs filmje, a Végre otthon!, melynek gyenge szereplésébe minden bizonnyal az is közbejátszott, hogy a filmet forgalmazó InterCom és a Cinema City nem tudott megegyezni, így a produkciót végül nem tűzte műsorára a legnagyobb hazai mozihálózat. A TOP10-be sem fért bele a Sean Penn főszereplésével készült Gunman, a produkcióra mindössze 3.431 néző volt kíváncsi. A Balaton Method és A hetedik törpe című filmkehez nem állnak rendelkezése bevételi adatok. 
A Liza, a rókatündér továbbra is magabiztosan szerepel, bevételei már csaknem elérik a 110 milió forintot, 4.655 nézője ezúttal a hetedik helyre volt elég.
A tengerentúlon 54 millió dolláros bevételeivel könnyedén húzta be az első helyet a Végre otthon!, míg a Bérhaverok 34 millóvan végzett a második helyen.
A teljes hétvégi bevételi listáért kattints ide.Kiosztották a Friss Hús 3.0 rövidfilmfesztivál díjait

A vasárnapi díjátadóval véget ért a Friss Hús 3.0 rövidfilmfesztivál, melynek versenyprogramjában 33 magy és 15 nemzetközi alkotás versengett egymással. A fesztivál díjait varásnap 18.00 órakor adták át.
Rendkívül sikeres volt a március 25-29. között megrendezett Friss Hús 3.0 rövidfilmfesztivál, melynek vetítései telt ház előtt zajlottak. A jelentős nemzetközi érdeklődésre való tekintettel minden filmet angol felirattal vetítettek.
A magyar versenyszekció zsűrij, Tamara Kolaric (horvát filmkritikus), Thibaud Bracq (a francia Premiers Plans filmfesztivál válogatója) és Fabricius Gábor(filmrendező, író) a legobb kísérleti és kisjátékfilmről, illetve a legjobb animációs filmről döntött. Az ünnepélyes díjkiosztóra a Toldi mozi nagytermében került sor. A legjobb magyar kisjátékfilm Szilágyi Fanni Kamaszkor című alkortása lett, míg a legjobb animáció díjával Kreif Zsuzsi és Zetényi Bori Limbo-Limbo Travel munkáját díjazták. Mindkét díj értéke 500 ezer forint volt, melyet az NMHH Médiatanácsa ajánlott fel.
A nemzetközi szekció zsűrijének tagjai Horváth Lili (rendező, forgatókönyvíró), Taschler Andrea (producer) és Wim Vanacker (belga producer, rendező, a European Short Pitch vezetője) voltak. A zsűri döntése alapján a legjobb nemzetközi rövidfilmDaisy Jacobs The Bigger Picture című, 7 perces alkotása lett. A díj értéke 1000 euró volt.
A fesztivál keretein belül a KUBIK közösségi irodában péntek délután sor került az első magyar pitchfórumra.A beérkezett rövidfilm terveket Deák Dániel, Lovas Balázs, Pusztai Ferenc, Ruttkay Zsófia és Simó György bírálta el. A 300 ezer, filmaszakmai felajánlásokból összeálló nyereményt Nagy V. Gergő Erős áll című filmterve kapta.
A díjazottak listája:
Szilágyi Fanni: Kamaszkor vége (legjobb magyar kisjátékfilm)
Kreif Zsuzsi – Zétényi Bori: Limbo-Limbo Travel (legjobb magyar animáció)
Daisy Jacobs: The Bigger Picture (legjobb nemzetközi kisjátékfilm)
Lichter Péter: Rimbaud (elismerő oklevél a sajátos közlési és filmnyelvi kísérletéért)
Barbara Ott: Sunny (elismerő oklevél egy jól ismert helyzet újszerű ábrázolásáért)
Nagy V. Gergő: Erős áll (a pitchfórum legjobb filmterve)Hugh Jackman végleg kiszáll

A színész az Instagramján közzétett fotóhoz írt megjegyzése szerint a Logan – Farkas lesz az utolsó film, melyben Rozsomák szerepében láthatjuk.
Hugh Jackmanlegutóbbi Instagram posztja szerint hamarosan végleg kiszáll az X-Men franchise-ból.
“Rozsomák… Még egyszer utoljára. H.J.” – írta színész.
Jackman 2000 óta hét X-Men filmben öltötte magára Rozsomák szerepét, beleértve a X-Men: Az elsők cameoját is. A bejegyzés tanúsága szerint az egyelőre hivatalos cím nélküli, 2017. március 3-án debütáló Logan – Farkas-ban öltheti utoljára magára a kultikus képregénykarakter  szerepét. Ezek szerint akár három további X-Men filmben is láthatjuk majd, ugyanis – bár a hivatalos bejelentésre még nem került sor – jó eséllyel szerepelni fog a 2016. május 27-én érkező, az 1980-as években játszódó X-Men: Apokalipszisben is, és a híresztelések szerint egy cameo erejéig a Deadpoolban is feltűnhet.
A Logan – Farkas rendezői székére James Mangold a legesélyesebb, míg a forgatókönyvet David James Kelly írja. Bár a film főszereplőinek kilétéről egyelőre nem sokat tudni, Patrick Stewart azonban az Oregon Live-nak adott interjújába elárulta, hogy Xavier professzor szerepében viszontláthatjuk őt a produkcióban.
Nem Jackman az egyedüli színész, aki bejelentette távozását. Épp múlt héten számoltuk be arról, hogy a X-Men: Apokalipszissel  Jennifer Lawrence is kiszáll a franchise-ból.Film készül a legendáról

Alig egy hónappal a legendás Leonard Nimoy halála után fia, Adam Nimoy bejelentette, hogy For the Love of Spock címmel dokumentumfilmet készít édesapjáról.
A film előreláthatólag a Star Trek 50. évfordulóján kerülhet bemutatásra; kultikus széria első részét 1966. szeptember 8-án sugározták a televíziók. A produkcióban narrátorként a legutóbbi, J.J. Abrams rendezésében készült Star Trek filmekben Spockot alakító Zachary Quinto is közreműködik majd, míg a film produceri teendőit a Paramount csoporthoz tartozó 455 Films tulajdonosa és igazgatója, David Zappone látja el.
“Ez a film emléket állít édesapámnak és Spocknak” – mondta Adam Nimoy a Variety-nek. “Rengeteg anyagunk van, mivel apám nagyon szeretett történeteket mesélni, és nagyon büszke volt (Spock) szerepére.”
Adam Nimoy hozzátette, hogy a filmterven néhány hónapja még édesapjával együtt kezdtek el dolgozni.
A produkcióban szerepet vállalt az Enterpise űrhajó parancsnokát, James T. Kirk-öt alakító William Shatner is.Nyereményjáték – Nyerj páros belépőjegyet a Halálos iramban 7-re

Szeretnéd látni a pároddal a Halálos iramban 7-et? A Mafab.hu nyereményjátékának keretein belül páros belépőjegyet sorsolunk ki a nagysikerű széria legújabb epizódjára. A részletek a kattintás után!

Április 2-án debütál a mozikban a rendkívül sikeres Halálos iramban franchise legújabb része, melyet egy szerencsés játékosunk párjával tekinthet meg az ország bármelyik Cinema City mozijában (kivétel a Mammut). Nincs más teendőtök, mint ide kattintva a Mafab.hu Facebook oldalán megosztani a nyereményjátékunkkal kapcsolatos bejegyzést.

A sorsolásra 2015. április 3-án kerül sor. A belépőjegy hagyományos, 2D-s vetítésre érvényes. A nyertesek nevét péntek este tesszük közzé a Facebook oldalunkon.

Hatalmas várakozások előzik meg a Halálos iramban 7 premierjét, melyet a franchise egyik főszereplője, a tragikus körülmények között elhunyt Paul Walker már nem élhetett meg. A színészt több testdublőr és kaszkadőr helyettesítette, de az alkotók bevetették a CGI technológiát is. Walker helyére két testvére, Caleb és Cody Walker is beugrott egy-egy jelenet erejéig, akik hangjukkal is hozzájárultak a produkcióhoz.

A film további főszerepeiben olyan színészeket láthatunk, mint Jason Statham, Tyrese Gibson, Vin Diesel, Dwayne Johnson vagy Michelle Rodriguez.

Ha mindent tudni szeretnél a Halálos iramban 7-ről, akkor ide kattintva látogass el a produkció profiljába, ahol számos, a filmmel kapcsolatos tény és érdekesség mellett bőséges képgalériát, posztereket és 41 videóból álló gyűjteményt találsz (előzetesek, filmrészletek, kulisszák mögötti felvételek és interjúk).TOP10: Minden idők legrosszabb folytatásfilmjei

Bár van abban némi igazság, hogy a folytatásfilmek a legtöbb esetben nem tudják meghaladni az első részt (azért ellenpéldából is akad bőven), de arról a szintről sem érdemes megfeledkezni, amikor nem pusztán meghaladni képtelenek, de súlyosan alul is múlják az eredeti filmet. Hétvégi toplistánkban ez utóbbira gyűjtöttünk példákat, íme, minden idők 10 legrosszabb folytatásfilmje.
Sharknado 2: A második harapás
Bizony, az első rész után az alkotók úgy gondolták, nem lenne teljes a filmtörténet, ha nem készülne el a tornádós-cápás film folytatása. A Sharknado 2: A második harapás a Syfy-on debütált, de a java még csak most jön. A film 3,9 milliós nézettségével megdöntötte a csatorna összes korábbi rekordját, a Twitteren pedig 1 milliárdan említették. És ha mindez nem lenne elég, már készül a harmadik rész, melyben David Hasselhoffot is láthatjuk majd. Kell ezt tovább ragozni?
Bridget Jones: Mindjárt megőrülök!

Rendben, ez talán fájhat a franchise rajongóinak, de a második rész már mentes volt a korábbi epizód minden bájától, egyedül a koppintások működtek benne, ami egy folytatásfilmnél semmiképp sem előny. Azt a jelenetet pedig, amikor Bridget Jones egy thai börtönben Madonnát énekel, sosem fogjuk elfelejteni, pedig el szeretnénk.
Grease 2.

A Pomádé tipikusan az a film, ami egyáltalán nem szorult rá a folytatásra, és tessék, valaki mégis jó ötletnek tartotta. A forgatókönyv közelében sem ért az első résznek, éppúgy, ahogy a dalok sem. A Grease 2 folytatásnak pocsék, önálló musicalnek pedig egész egyszerűen egy rettenetes félreértés. Az egész film egyszerűen csak kínos, melynek nézése közben egyetlen dolog motoszkált a fejünkben: miért volt erre szükség?
Transformers: A bukottak bosszúja

Nos, itt megint csak lehet némi nézeteltérés, de tisztázzuk a dolgot. Az első film hozta, amit ígért: látványos volt, akciódús, egy ízig-vérig popcornmozi, ami semmit többet nem akart, mint két órára kizökkenteni a nézőt a hétköznapokból. Aztán 2009-ben megjött a maga zavaros, lyukacsos forgatókönyvével a folytatás. A hangsúly is mintha áttevődött volna a nagy ívű összecsapásokról az odavetett vicceskedésre, nem is beszélve az erős nyelvezetről és a junkie utalásokkal. Ezzel egyébként nem lenne probléma, de egy Hasbro játékból készített adaptációban egyszerűen értelmezhetetlenek és teljesen feleslegesek. És mielőtt megfeledkeznék róla. Emlékszünk a főellenségre, a gonosz óriásrobotra, ami kisebb robotokból állt össze, és a lábai közt két óriási faltörő golyó lógott? További magyarázatra úgy véljük, nem szorul a dolog.
Ideglelés 2.

Így van, sokan talán még csak nem is tudták, de készült folytatása minden idők egyik legnépszerűbb és legnagyobb bevételű független produkciójának, az Ideglelésnek . A nagy költségvetés és az effektek épp az eredeti koncepciót csúfolták meg. A Transformersnél még érthető, hogy miért készült folytatás, de a Blair Witch 2 túlmutat az értelmezhetőség kategóriáin.
Blues Brothers 2000

A Blues Brothers 2000 nem könnyű eset, de az biztos, hogy kimeríti a teljesen felesleges folytatás fogalmát. Sok évvel a Dan Aykroyd és John Belushi főszereplésével készült kultikus első rész után a rendező úgy vélte, érdemes lenne elkészíteni a második részt is. Nem akarunk igazságtalanok lenni, a Blues Brothers 2000 nem lett olyan mértékben kritikán aluli produkció, mint a Grease 2 vagy a Blair Witch 2, de legjobb pillanatiban is csak ismételni tudta az első részt, és ezekből a pillanatokból sem volt sok, arról nem is beszélve, hogy a két epizód közti 17 év eléggé rányomta a bélyegét a produkcióra, és nem feltétlenül jó értelemben.
A Maszk 2 – A Maszk fia

Itt azért álljunk meg egy pillanatra! Ki gondolhatta komolyan, hogy épkézláb folytatás lehet készíteni A maszkhoz Jim Carrey nélkül? A Maszk 2 – A Maszk fia több mint 10 évvel az első rész után készült el, melynek semmi mást nem köszönhetünk, mint az elménkbe mélyen beleégett kínos CGI-csecsemőt. Ez az a film, amiről egy szót említeni is bűn, nem is kívánunk tovább vétkezni.
Amerikai pszichó 2.

Ne tévesszen meg senkit a rendező, Morgan J. Freeman neve, ez nem az a Morgan Freeman. Ami a filmet illeti, valószínűleg nem meglepetés, hogy sosem került a mozikba. Ez mindenképp előny azok számára, akik egész véletlenül, az ismerős cím miatt betévedtek volna egy vetítésre. A film nem mellesleg köszönő viszonyba sincs az Amerikai pszichóval, annyira nem, hogy nem is annak folytatásának szánták. A filmet mindenesetre jobb minél messzebb elkerülni, egyedül azoknak tudnánk ajánlani, akik kíváncsiak a 19 éves Mila Kunis szárnybontogatásaira, de közülük is csak az erős idegzetűeknek.
Elemi ösztön 2.

Tizennégy évvel Paul Verhoeven eredetije után Sharon Stone visszatért Catherine Trammell szerepébe, de bár ne tette volna. A Michael Douglas és Stone párosával forgatott Elemi ösztön ugyan nem volt tökéletes film, de beírta magát a filmtörténetbe. Ez végülis a második résznek is sikerült, de nem épp úgy, ahogy azt a készítők szerették volna. Az Elemi ösztön 2 voltaképpen nem is folytatás volt, hanem remake, ez pedig még tovább csökkentette a film létjogosultságát.  
9 és fél hét 2.

Mickey Rourke és Kim Basinger az 1986-os 9 és fél héttel új mércét teremtett az erotikus thrillerek terén, de egyedül Rourke érezte úgy az eredeti stábból, hogy 11 évvel az eredeti film után vállalnia kell a folytatást. A filmet nem mellesleg az az Anne Goursaud társrendezte, aki azóta egyetlen filmet sem készített. Nincs is min csodálkozni.Moziba be! – Vegyes minőség a hollywoodi palettán

Vígjáték, akciófilm, erotikus thriller, animációs film és közösségi finanszírozásból készített magyar produkció is a mozikban a hétvégén. Lesz mit nézni, de vajon a színvonal is arányban van a sokszínűséggel? 
Jönek a búvok, Jennifer Lopez erotikus thrillerben domborít, a kigyúrt Sean Penn keresi az igazát, Josh Gad pedig keresi az ideális kamu-vőfélyt. Ezen a hétvégén a hollywoodi filmeké a főszerep, de mozikban a német animáció, A hetedik törpe és Szimler Bálinték Kodály Method-videóinak egészestés lezárása, a Balaton Method is.
Végre otthon!

A Végre otthon! az az animációs film, amire idehaza úgy fogunk emlékezni, mint a produkcióra, amiből nem kért a Cinema City, pedig az Így neveld a sárkányodat, a Madagaszkár vagy a Croodék alkotóinak legújabb meséje ettől valamivel többet is érdemelne. A Végre otthon! egy helyenként kellemesen szórakoztató film lett a barátság és a család fontosságáról, tisztességes látványvilággal, de sajnos a bájolgását nem tudta humorra váltani, így a fiatalabb korosztályon kívül nehezen tudnánk ajánlani. Meglepetést, illetve újdonságot nem tartogat sem kivitelezésében, sem történetében, de kiszámíthatósága ellenére fent tudja tartani az érdeklődést, ezzel pedig el is érte a célját.   
Bérhaverok

Több mint két hónappal az amerikai premier után hazánkba is megérkezett a Josh Gad és Kevin Hart főszereplésével készült vígjáték, a Bérhaverok. A film a tengerentúlon kimondottan jól teljesített a nézők körében, eddig 75 millió dolláros bevételre tett szert, igaz, a külföldi kritikusok nem voltak elragadtatva. És erre adott is okot a film. Gad és Hart nem rossz komikusok, és nagyszerű párost alkottak, azonban ismét csak egy olyan vígjátékról van szó, mely alapvetően a forgatókönyv hiányosságain csúszik el. A szkript írója, Will Packer a Pofázunk és végünk után ismét egy sablonos, egy kaptafára épülő történetet vetett papírra, mely voltaképpen semmi újat nem ígér, ellenben a bevált recepttel is csak közepesen tud gazdálkodni. Ráadásul a film végére az sem válik világossá, hogy milyen koncepció mentén kívánt dolgozni a rendező. Mert a Bérhaverok egyszerre akar bromance és alpári komédia lenni, de végül egyik sem lett igazán.
A szomszéd fiú

Az amerikai premierhez képest több mint két hónapos késéssel érkezett meg hazánkba a Jennifer Lopez és Ryan Guzman főszereplésével készült A szomszéd fiú, azonban várhatóan itthon sem fog kasszát robbantani. Már a  rendező, Rob Cohen neve sem adott túl sok okot a bizakodásra. Ő az, aki az utóbbi időkben olyan katasztrofálisan teljesítő filmekkel jelentkezett, mint a xXx2: A következő fokozat, a Lopakodó, A múmia – A sárkánycsászár sírja vagy az Alex Cross. Sajnos legújabb filmjével még csak a középmezőnyt sem tudta megcélozni. A szomszéd fiú forgatókönyve inkoherens, sablonos, bugyuta és fárasztó, nehéz a filmre nem paródiaként nézni, ami már csak azért is kínos, mert pontosan tudjuk, hogy a cél ettől távolabb nem is állhatott volna. A színészi alakítások sem tudnak sokat hozzátenni az összképhez, Jennifer Lopez inkább csaj bájaival tűnik ki, egyedül talán Ryan Guzman az, aki az üres karakterét egy kevés élettel tudja megtölteni.   Aki még az idén szeretne egy jó erotikus thrillert látni, jobb ha kivárja a The Duke of Burgundy-t.
Gunman

Egy héttel az amerikai premier után hozzánk is megérkezett a Sean Penn főszereplésével készült Gunman. Az Elrabolva rendezője, Pierre Morel ismét egy korosodó sztárral akarta megváltani az akciófilmek világát, azonban odaát nagyon nem kértek belőle, a film hatalmasat bukott. Itthon persze még lehet bízni a jó szereplésben, pláne a tengerentúlon szintén bukó Éjszakai hajsza remek hazai nézettsége okán, igazság szerint azonban teljesen jogosan vérzett el a film. Teljesen érhetetlen, hogy gondolhatta azt a rendező és a producerként közreműködő Penn, hogy egy akciófilmnek kikiáltott moziban a humanitárius-segélyszervezetes vonal mellett megférhet egy bosszúsztori egy ilyen lusta forgatókönyvben. Rossz csillagzat alatt készülhetett a produkció, ugyanis a neves szereplőgárda, Penn, Javier Bardem vagy Idris Elba sem tud segíteni, sőt! Pozitívumként a sajnos meglepően kevés akciójelenetet tudnánk kiemelni, ez az a terep, ahol Morel nagyon otthonosan mozog, de egyszerűen túl kevés van belőlük, hogy feledtessék a film többi hibáját.
További premierek: A hetedik törpe, Balaton MethodEgy karrier képekben: Keira Knightley 30 éves

Tegnap ünnepelte 30 születésnapját a Büszkeség és balítélet és a Kódjátszma színésznője, Keira Knightley. Képgalériánkban a színésznő pályafutásának legjelentősebb szerepeit vesszük sorra.
Keira Christina Knightley 1985. március 26-án született Teddingtonban, Middlesex-ben, Angliában. Szülei mindketten szakmabeliek: édesapja, Will Knightley, színész, édesanyja, Sharman Macdonald pedig színésznőből avanzsált forgatókönyvíróvá. Keira már fiatalon tudta, hogy színésznő szeretne lenni, de a szülei csak szigorú feltételek mellett egyeztek bele: a tanulási nehézségekkel küzdő lánynak kitűnő bizonyítványokat kellett produkálnia, hogy az iskolai szünidőkben a színjátszással foglalkozhasson. Még csak tíz éves volt, amikor olyan filmekben kapott szerepet, mint az Innocent Lies (1995) vagy a Le jardin des secrets (1996). Karrierjében az áttörést Amidala hű szolgálójának szerepe jelentette a Star Wars I. rész: Baljós árnyakban (1999), majd a Karib-tenger kalózai franchise-ban olyan világsztárokkal játszott együtt, mint Orlando Bloom és Johnny Depp. A színésznőt eddig kétszer jelölték Oscar-díjra, legutóbb a Kódjátszma című filmben nyújtott alakításáért.Scorsese rendezi Shakespeare legvéresebb drámáját

Kenneth Branagh színpadi adaptációja nyomán Martin Scorsese rendezi a William Shakespeare legsötétebb drámájának tartott Macbeth filmadaptációját.
A BBC Radio 5 Live adásában a Thor rendezője, Branagh elárulta, hogy a Macbeth 2013-as manchesteri nemzetközi fesztiválon bemutatott színpadi adaptációja egész estés film formájában elevenedik meg a mozivásznon, ráadásul a produkciót a legendás rendező, Martin Scorsese készíti.
“Minden remekül halad, Mr. Scorsese rendezi a filmet. Mindenki meg akarja csinálni, csak az időpont egyeztetésen múlik a dolog. Nagyon, nagyon bizakodó vagyok, hogy el fog készülni.”
A film alapjául szolgáló színdarab (előzetes odalent) rendkívül sikeres volt a kritikusok körében, akik nem győzték méltatni Branagh alakítását. A darabból készült filmet 2013-ban a mozikban is láthatták az érdeklődők.
Még ha minden a tervek szerint is halad, valószínűleg beletelik néhány évbe, mire elkészülhet a film, ugyanis Scorsese jelenleg a Silence in Taiwan című filmjén dolgozik.
Idén Justin Kurzel rendezésében egyébként a mozikban kerül egy ígéretesnek tűnő Macbeth adaptáció, melynek főszerepeit Michael Fassbender és Marion Cotillard játsszák.Ezért utasította vissza Ben Stiller a Good Will Hunting rendezését

Ben Stiller elárulta, hogy visszautasította a Good Will Hunting rendezésének lehetőségét, melyet élete egyik legelhibázottabb döntésének tart.
A színész-rendező a következő filmje, a A 40 az új 20 kapcsán a Vulture-nek adott interjújában beszélt a dologról, amikor az újságíró arról kérdezte, megbánt-e valamit a 20-as, 30-as éveiben.  A rendező azért nem élt a később Oscar-díjjal jutalmazott Good Will Hunting rendezésének lehetőségével, mert fogalma sem volt arról, hogy kicsoda Matt Damon és Ben Affleck.
“Emlékszem, az ügynököm elküldte nekem a Good Will Hunting forgatókönyvét, mire azt kérdeztem magamtól: ‘Kik ezek a srácok, Affleck és Damon? És hogy kerülnek ők ebbe a projektbe? Köszönöm szépen, de nem! ’”
A film rendezői székét végül Gus Van Sant kapta meg, akinek a vezetésével a produkció elsöprő pozitív kritikai fogadtatásban részesült, de a nézők körében is sikert aratott. Tíz millió dolláros költségvetése mellett 225 millió dolláros bevételre tett szert, míg Damon és Affleck párosa Oscar-díjat nyert a film forgatókönyvéért, egyúttal mindketten berobbantak Hollywood élvonalába.
Stiller azért hozzátette, hogy nem voltak álmatlan éjszakái azért, mert nem vállalta a rendezést. Mint elmondta:
“Boldog vagyok a döntésekkel, melyeket meghoztam, és melyek miatt ott lehetek, ahol most vagyok, és tanulhattam belőlük.”
Nem Stiller volt az egyetlen, aki visszautasította a Miramax ajánlatát. Steven Soderbergh, Michael Mann és Mel Gibson kezében is megfordult a film forgatókönyve, azonban egyikük sem bólintott rá a rendezésre.Oscar-díjas magyar operatőr munkái a Ludwigban

Kiállítás nyílik az idén 85. életévét ünneplő világhírű, Oscar- BAFTA- és Emmy-díjas magyar operatőr, Zsigmond Vilmos életművéből.
A Tavaszi Fesztivál keretein belül április 11-én mintegy 150 fotóból álló kiállítás nyílik Zsigmond Vilmos munkáiból a Ludwig Múzeumban. Az esemény értékét csak tovább növeli, hogy a világon először lesznek láthatóak az operatőr 1950-es évektől napjainkig készített fotográfiái.
Zsigmond pályafutása során olyan filmklasszikusokon dolgozott, mint a Fekete Dália, A szarvasvadász vagy a Steven Spielberg rendezésében készült Harmadik típusú találkozások. Utóbbiért 1978-ban kapott Oscar-díjat. Két évvel később a Szarvasvadászért BAFATA-, 1993-ban pedig a Sztálin című produkcióért Emmy-díjjal tüntették ki. Az operatőr számos világhírű rendezővel dolgozott együtt; többek között Robert Altman, Brian De Palma és Woody Allen filmjeit is fényképezte.
A hamarosan nyíló kiállításon a fotográfiákon kívül láthatóak lesznek Zsigmond korai filmjei, kulisszák mögötti fotók és számos filmrészlet is. A Ludwig Múzeum április 11. és 21. között várja az érdeklődőket.TOP100: A legjobb vígjátékok – Mafab.hu

A legjobb vígjátékok a Mafab.hu felhasználói szerint (a listja a szavazatok 2015. áprilisáig beérkezett állását tükrözi).A Cinema City nem kér a Végre otthon!-ból

Akárcsak tavaly A majmok bolygója: Forradalom esetében, a Cinema City a Végre otthon! kapcsán a legutolsó pillanatban visszalépett a film bemutatásától.
Nem tűzi műsorára a legnagyobb hazai mozihálózat a Dreamworks legújabb, sikervárományos produkcióját, a Végre otthon!-t, írja sajtóközleményében a film hazai forgalmazója, a InterCom.
„A gyártó stúdióval együttműködve az InterCom közel egy éve dolgozik azon, hogy minél többen láthassák a Földre érkező űrlény és földi barátja kalandjait. Az egyeztetések során ugyanazokat a feltételeket szerettünk volna elérni, mint korábban más animációs filmek esetében –mondta Pinczés-Pressing Ádám, az InterCom sajtósa. – A tárgyalások alatt mindent megtettünk a megegyezés érdekében, ennek ellenére nem sikerült megállapodást kötnünk a Cinema City vezetőivel.”
A premier hetében a következő hazai mozikban látható a film. Budapesten a Corvin Filmszínház, Mi Mozink Lurdy, Mi Mozink Óbuda, Pólus Filmszínház, Sugár; míg vidéken Ajka, Balassagyarmat, Balatonfüred, Békéscsaba, Debrecen Apolló, Eger Agria és Uránia, Gödöllő, Gyöngyös, Hévíz, Hódmezővásárhely, Jászberény, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kisvárda, Komárom, Miskolc Művészetek Háza, Nagykanizsa, Nyíregyháza Krúdy, Pápa, Pécs Uránia, Siófok,  Sopron Elit, Szeged Belvárosi, Szentes, Székesfehérvár Barátság, Szombathely Savaria, Szolnok Tisza, Tata, Tatabánya és Zalaegerszeg Art mozi filmszínházai tűzik  műsorukra.
Az ügy hátterében minden bizonnyal az áll, hogy az InterCom és a voltaképpen monopolhelyzetben levő CinemaCity nem tudott megegyezni a terembérlet összegéről.
A film csak eddig közel 20 millió dolláros bevételre tett szert, holott hivatalosan csak a hétvégén debütál a mozikban. Sikerkönyvből készíti következő sci-fijét Steven Spielberg

Steven Spielberg rendezi a nagysikerű sci-fi regény, a Ready Player One adaptációját.
Steven Spielberg megállapodásra jutott a Warnerrel, melynek értelmében a soron következő, A barátságos óriás című filmje után hozzálát a Ready Player One című sci-fi munkálataihoz. A rendező Donald De Line, Kristie Macosko Krieger és Dan Farah mellett a film produceri teendőiből is kiveszi majd a részét.

Ernest Cline regényéből Zak Penn írta a forgatókönyvet. A történet egy virtuális világban, Oasis-ben játszódik, ahol egy kincsvadászaton egy tinédzsernek, Waid Wattsnak meg kell mérkőznie könyörtelen ellenségeivel, miután a játék alkotója életét vesztette.
A Ready Player One magyar nyelven is megjelent, és akárcsak a világ többi részén, hazákban is kiváló fogadtatásban részesült.Oscar-díjas mezőny várja az idei Titanic látogatóit

Összeállt a Titanic programja; a fesztivál látogatói 52 film és két rövidfilm közül csemegézhetnek. A filmszemle április 10. és 18. között kerül megrendezésre az Uráni Nemzeti Filmszínházban.
A fesztivál műsorát Allan Sorensen programigazgató, és Horváth György fesztiváligazgató állította össze. A bemutatásra kerülő produkciókat a szervezők mintegy ötszáz filmből válogatták ki, mely között fősodorbeli és művészfilmek is helyet kaptak.
A program valóban ígéretesnek tűni, többek között jön a fesztivál kedvenc Hétköznapi vámpírok, az R100 és a magyar koprodukcióban készült The Duke of Burgundy. Magyar vonatkozása van a szintén bemutatásra kerülő Kukoricaszigetnek is, melynek operatőre Ragályi Elemér volt, aki személyesen is részt vesz majd az bemutatón.
A fesztivál programjában olyan kiváló kritikai visszhanggal rendelkező alkotások is helyet kaptak, a Berlinale Arany Medve-díjas ál-dokumentumfilmje, a Taxi, az amerikai kormány lehallgatási botrányát feldolgozó Citizenfour, a Mads Mikkelsen és Eva Green főszereplésével készült Oscar- és BAFTA-díjas A megváltás, a Julianne Moore nevével fémjelzett Megmaradt Alice-nek vagy a Berlinale Ezüst Medve-díjas filmje, a Vak érintés (Vak érintés).
A fesztivál nyitófilmje az ír konfliktust feldolgozó brit sikerprodukció, a ’71 lesz.
A programigazgató elmondása szerint a jövőben magyar filmek is bekerülhetnek a válogatásba, azonban az idei mezőny kizárólag külföldi produkciókból áll.  21 éve nem volt olyan rossz a nők helyzete a filmekben, mint tavaly

1994-es szintre esett a fikciós művekre alkalmazott nemi elfogultság-teszt egy új tanulmány szerint.
Rendkívül kevés 2014-es film teljesítette a Bechdel-teszt kritériumait, mely azt vizsgálja, hogy egy adott műben szerepel-e legalább két nő (akiknek elhangzik a neve), akik nem csak a férfiakról beszélgetnek.
A Silk frissen közzétett adatai szerint a Bechdel-teszten 2014-ben a filmek mindössze  55.4%-a ment át, míg a 2013-as arány 67.5% volt. A 2014-es adatokkal több mint húsz éves negatív rekord dőlt meg. 1994-ben a filmek 52.4%-a felelt meg az Alison Bechdelről elnevezett mércének.
A 2014-es eredmények már csak azért is meglepőek, mert az elmúlt években javuló tendenciát mutattak az eredmények. Míg 2010-ben a filmek 60.8%-a, 2011-ben 62.8%-uk, 2012-ben 66.4%-uk ment át a teszten.
A Bechdel-teszt eredetileg csak egy tréfa volt, amint Alison Bechdel fogalmazott meg 1985-ös, Dykes to Watch Out For című képregényében,  azonban azóta számtalan fikciós műre alkalmazták már különböző kutatásokban.
A visszaesés az animációs filmek terén is jelentős. Az utóbbi években az ún. Jégvarázs-hatásnak tulajdonították, hogy egyre több animációs produkció felel meg a Bechdel-teszt követelményeinek (2013-ban az arány 72.7%-os volt), 2014-ben azonban mindössze 64.3%-uk teljesítette a kritériumokat.