Cleverman: a 2. évad – írta Cyrill

Véget ért a Cleverman második évadja, ami a témáját tekintve nem a legkönnyebben fogyasztható termékek táborát erősíti. Több szemszögből is figyelemmel kísérhetjük a félemberek kis csoportjának túlélésért való küzdelmét, a társadalmi integrálás kegyetlenségét, mindezt az egyszerű egyéntől kezdve a társadalom felsőbb rétegein keresztül a vezető hatalomig.

Cleverman: a 2. évad – írta Cyrill

Mindez így talán még érdekesebbé teszi a sorozatot, de a téma bősége mellett vannak negatív érzéseim is a Clevermannel kapcsolatban. A legnagyobb ezek közül a tempó. Aki az amúgy kevés epizód alatt pörgést vár, az sajnos rosszul választ. Lehetett volna sokkal lendületesebb is a cselekmény; úgy gondolom, hogy több üres jelenet volt, amik sem a történetet nem vitték előre, sem a tartalomhoz/karakterekhez nem tettek hozzá érdemben.

Viszont ha vannak olyanok, akik elgondolkodtak ezen ausztrál alkotás megnézésén, azok igazi társadalmi drámát kapnak némi misztikummal fűszerezve. A készítőkről nyugodtan elmondhatjuk: mindig figyeltek, hogy a hangulat kifejezetten hűvös legyen. Sokszor olyan érzésem volt az epizódok nézése alatt, mintha azt a rideg valóságot látnám, amire nem feltétlenül vágynék a való életben.

Cleverman: a 2. évad – írta Cyrill

Egy olyan világban mutat be nekünk a sorozat karaktereket, ahol képviselteti magát ember és félember, a társadalom piedesztálra emelt tagjai és az onnan kitaszított régióban élők. Az első évad epizódjai inkább csak a két oldal élethelyzetének bemutatására voltak elegek. Láthattuk milyen nagyok a különbségek és teljesen jól éreztette a sorozat azt is, hogy ezek nemhogy feloldásra fognak kerülni, hanem olyan irányt fognak venni, amiből egyre nehezebb lesz visszautat találni.

A félemberek, vagy más néven szőrösek, egy épületben voltak elkülönítve, melyet éjjel-nappal őriztek, bár az nem teljesen volt tiszta, hogy kiket védtek ezzel kiktől. A történet most ott folytatódott, ahol az előző abbamaradt. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Az Emberbiztonsági Hivatal is inkább egyfajta kettősséget képviselt. Egyrészt határozottan megpróbálják asszimilálni a társadalomba a félembereket a szerintük jobb cél érdekében, ugyanakkor a kezelések végeztével külön épületben szeparálja el az immáron „ártalmatlan” embereket, kitéve a társadalom tagjai kegyetlenkedéseinek.

Cleverman: a 2. évad – írta Cyrill

Mindkét évadban vártam, hogy megtudjuk, mi van az ország többi részével. Ott is ilyen ellentétek vannak? Egyáltalán élnek őslakosok máshol vagy csak itt? Ezekre nem kaptunk választ, sőt inkább úgy éreztem, hogy nem is szeretnének ezzel foglalkozni a készítők. Ezt kifejezetten hiányoltam, mintha a város elszeparálva élne és máshol mit sem tudnának az itt zajló eseményekről, az évekig tartó elkerítéstől egészen az Emberbiztonsági Hivatal forradalmi eljárásának kötelezővé tételéig.

A történet főhősének szánt Koen az első évadban inkább csak kereste az útját, illetve nem is keresésnek nevezném, mert szimplán sodródott az árral. Ő lett a kiválasztott, amit rajta kívül talán csak féltestvére, Waruu fogadott kevesebb lelkesedéssel. Ez az esemény indította el a két karaktert és tette az előbbit a félemberek védelmezőjévé, míg a másikat azok üldözőjévé.

Cleverman: a 2. évad – írta Cyrill

A második évadban Koen már elindult a számára kijelölt úton, sőt nyugodtan mondhatjuk, hogy végre az aktív szereplővé válik. A karakter fejlődött, már önmagán túl is képes látni. Koen és Waruu ellentéte végigkíséri az egész évadot. Utóbbi szép lassan az előbbi megszállottjává válik, nem számít már ha a saját családján kell keresztülgázolnia, vagy a korábban általa védett szőrösöket kell semmibe vennie, az ár így is csekély számára.

Idén új szereplőként érkezik Jarli. Olyan érzésem volt, mintha a korábbi epizódokban látható Djukara karakterét szerették volna általa felváltani. Vele látványosan nem tudtak mit kezdeni, így a lázadó és a népe jogaiért végletekig elmenő félembert a második évadban ő képviselte. Ez, úgy érzem, jót tett a sorozatnak, mert az a kapocs lett a városban lévő és az erdőben elzártan élők között, amit szerintem Djukarával nem tudtak volna igazán elérni.

Cleverman: a 2. évad – írta Cyrill

Egy erős 6,5-7/10 pontot nálam ez az évad mindenképpen megért. Nincs eldöntve még, hogy folytatják-e a sorozatot. A két évad után olyan érzésem van, mintha ez a történet még csak most indulna el igazán, az alapok habár kicsit lassan, de lerakásra kerültek, így én mindenképpen maradni szeretnék, ha zöld utat kap a harmadik szezon.Kőkemény

Bár már volt egy rövid teaser a The Punisher-höz, de basszus, ez a fotó elég badass mellé.

KőkeményEmlékeztető: A viszony 2. évad

Ma. 21:00. HBO3. The Affair – 2×01-02 (kritika) – az HBO GO-n elérhető mindhárom szezon magyar szinkronnal!Tényleg annyira rossz volt a Limonádé?

Itta másik híres/hírhedt magyar szitkom 2002-ből. A TV2-es Tea már kivesézésre került, megnéztük az első részét (és a többi 32-t, aki maradt), most lássuk a Limonádét, hogy megítélhessük, melyik volt a jobb. Sajnos ebből a sorozatból csak a pilot érhető el az RTL oldalán – és a tovább mögött.

Tényleg annyira rossz volt a Limonádé?

A Limonádét Kapitány Iván neve fémjelezte, ő volt a rendező. A szereplőgárda egy fokkal idősebb volt (Puskás Tamás, Kökényessy Ági, Horkay Péter, Ellinger Edina, Tisza Anita, Szvath Tamás), mint a Tea esetében, a történet pedig egy ruhaboltban játszódott az ott dolgozók és a betérő vendégek közreműködésével. A pilotot Búss Gábor Olivér írta, a sorozatot pedig Kapitány mellett Fatér Barna, Móri Szilárd és Pintér László jegyzi.

A bukta itt is egyértelmű volt, csütörtök, majd szombat volt a sorozat útja, azzal a különbséggel, hogy főműsoridőből délután fejezte be a pályáját. A tovább mögött tehát az első rész.A hét kérdése

A hét kérdése

Vicces volt olvasni superpityu tweet-jét, mert a nyaralásom során én is pontosan ezt tettem, újranéztem a Fleabag-et, és még másodjára is zseniális, simán az egyik legjobb komédia sorozat az elmúlt egy-két évben képernyőre kerültek közül.

De most nem ez a lényeg, hanem az, hogy a Fleabag kapcsán eszembe jutott, hogy

melyik lehet a legszomorúbb szitkom jelenleg? Egyáltalán jó-e az, ha egy komédia nem csupa móka és kacagás? Komédia marad-e akkor még egyáltalán?American Horror Story és a Pokol kilenc bugyra

Ryan Murphy, az American Horror Story készítője nemrég az alábbi képet tolta ki Instagram-ra. Akkor ezt vehetjük kánonnak? Vagy inkább csak érdekes megközelítésnek? Vagy teljesen alaptalan ráhúzni effélét? Az biztos, hogy a sorozat 9. évadja is be van rendelve, szóval…

American Horror Story és a Pokol kilenc bugyraEgy kivágott The Walking Dead-jelenet

Sajnos(?) anno a 7. évad premierjébe nem fért bele a teljes álomjelenet (egy része, a közös vacsora benn maradt), mert…, nem is tudom, mivel tippre szinte minden részből kivágnak 5-10 percet. A lényeg, hogy most a tovább mögött megnézhetünk egy pár perces, boldog montázst a 7×01-ből, amiben a halottak is feltűnnek. Hogy volt-e, lett volna-e funkciója, majd megmondjátok.The Jim Jefferies Show: vége az 1. évad első felének

Csak lecövekeltem a The Jim Jefferies Show mellett (itt írtam a pilotjáról), ami a Comedy Central “ülök az asztalnál és mesélek” műsora, amiben az ausztrál komikus három szegmensben mindenféle aktualitásokat veséz ki sajátos stílusában. Természetesen az amerikai belpolitika hangsúlyos, de a külpolitika és egyéb, random, aktuális témák is napirendre kerülnek.

The Jim Jefferies Show: vége az 1. évad első felének

A Comedy Central egyre-másra próbálkozik ezekkel a standuposokkal készített “beszél(get)ős műsorokkal”: a Not Safe with Nikki Glaser a maga szexközpontúságával sajnos csak egy évadot ért meg, a nemrég indult, ugyancsak elég egyéni nézőponttal bíró Hood Adjacent with James Davis is jópofa helyenként, de végül nálam nem lett nézős. A The Jim Jefferies Show nyilván a Daily Show-ra vagy a Last Week Tonight-ra hasonlít szerkezetét tekintve, de még véletlenül sem komoly és mély darab.

Ilyen szempontból tehát nem hoz sok újat a The Jim Jefferies Show, de a humorista, abszolút nem PC stílusának, a komolyan-ezt-mondta? humorának köszönhetően kifejezetten élvezetes, remekül betölti az űrt két standup estje között (ki tudja, hogy mikor jön a következő), ráadásul amolyan kívülálló szemszögből kommentálja az eseményeket (LGBT, Charlottesville, atomfenyegetés, TB), ami nagyon szimpatikus.

The Jim Jefferies Show: vége az 1. évad első felének

Alapból 10 részes volt a berendelés, amit kibővítettek 20 részre. Ennek az lett az egyik következménye, hogy a helyszíni anyagok az 1×06 után eltűntek (nem is baj, eléggé hit or miss-ek voltak, talán az összeesküvés elméletes brancs volt a legjópofább, az ausztrál korallos viszont elég unalmasra sikeredett), talán, mert nem volt idő a készítésükre, pedig ez a világjárás érdekes aspektus volt.

Helyükre stúdióbeszélgetések kerültek, amik nem lettek rosszak (pedig nyilván a riportalanyok nem érdekeltek volna alapból), bár inkább poénra veszi őket Jefferies, mintsem informatívra, de azért beléjük csempészik a “mondanivalót” is – az egyik vendége még magyaremlítést is elkövetett, amikor a totalitárius diktatúrákról volt szó.

The Jim Jefferies Show: vége az 1. évad első felének

Szeptemberben jön a folytatás, gondolom, visszatérnek a helyszíni anyagok is. Sebaj, szerencsére velük együtt Jefferies is. A nagy kérdés, hogy mi lesz a Weatherman-nel?Megtanítják az iskolát kesztyűben dudálni?

A tegnapi előzetes mellé nem semmi plakát járt a Vice Principals-nek.

Megtanítják az iskolát kesztyűben dudálni?Délelőtti videók 6.: Thursday Night Football

Nemsokára indul az NFL-idény, és az amerikai foci ezúttal nem csak a CBS, hanem az NBC sorozataira is kihatással lesz. Mármint épp ellenkezőleg, a többi csatorna csütörtöki sorozatára. A tovább mögött két külön forgatott promó a TNF-hez, ami a Texans @ Bengals-meccsel kezd 09.14-én. (A Chiefs @ Patriots hetedikén Sunday Night Football-különkiadásnak számít.)Délelőtti videó 5.: People Just Do Nothing

Angolosoknak kötelező? Nem, nekik mondjuk az olyan sorozatokat ajánlanám, mint az Atypical-t, amiben nagyon érthetően beszélik a nyelvet. A People Just Do Nothing-ot viszont nem érteni, hanem érezni kell. Nem? A 4. évad a múlt héten kezdett és előzetes híján két részlet a premierből a tovább mögött.Délelőtti videó 4.: Sorsdöntő lövés

A múltkori teaser után itt egy valóban szinkronos előzetes a Shots Fired-höz a tovább mögött. A FOX idei újonca szerdán érkezik a Prime-ra.Délelőtti videó 3.: The State

A Channel 4 új sorozata, aminek vasárnap volt a premierje, egy tényekre alapuló sztori négy angolról, akik csatlakoznak az ISIS-hoz Szíriában. A készítő Peter Kosminsky (Wolf Hall, The Promise). Azt azért megemlíteném, hogy már most eléggé megosztó a sorozat, hiszen belülről mutatja az ISIS durvaságait.

Délelőtti videó 3.: The State

A tovább mögött megnézhető a 4 részes minisorozat előzetese.Délelőtti videó 1.: Outlander

Az évszázadok legjobb találkozója a 3. évad új előzetesében. A Starz időutazós sorozata nemsokára folytatódik, addig a friss trailerrel lehet hangolódni.Hírkedd – Rake 5. évad! Friends From College 2. évad!

 • Mai magyar premier: A viszony 2. évad
 • Premier: LEGO Nexo Knights S4, When Nature Calls S1, Len Goodman’s Partners in Rhyme S0,  Astronauts Do You Have What It Takes S1, Fake of Fortune S6, The Disappearance of Natalee Holloway S1 + Finálé: Street Outlaws: New Orleans S2, CBSN: On Assignment S1
 • Új standup különkiadás: Lynne Koplitz: Hormonal Beast (Netflix)
 • Magyar premier – VIASAT6: 09.05 Az utolsó remény (The Last Ship) 3. évad
 • Magyar premier – VIASAT6: 09.06 A holnap legendái (The Legends of Tomorrow) 2. évad
 • Scott M. Gimple, a The Walking Dead showrunnerje megerősítette, hogy a 8. évad akciót akció hátán fog prezentálni (annak a rendezéséhez értenek, nem?). Korán érkezik az eksön, gyakori lesz, és még a nyugisabb 8×05-ös elég intenzív lesz majd.
 • Ahogy arra számítani lehetett, a The X-Files 11. évadjának premierjét és fináléját Chris Carter fogja írni és rendezni, és keményen a mitológiával foglalkozó részek lesznek. (Vagyis kihagyhatóak?) (Oké, ez csak poén volt, hiszen már a 10. évadban lesújtott a kasza, de azért a Darin Morgan-részt meg fogom nézni.)
 • SupNat-spinoff ide vagy oda, a CW tervei az idei szezonra sem változtak: 40 pilotszkriptet akarnak berendelni (ennyi ötletet íratnak meg jó pénzért), és 6 pilotot forgatnak ezekből.
 • Shonda Rhimes-t ugyan elveszítette az ABC Studios, viszont aláírt hozzájuk Carlton Cuse. Ráadásul 4 évre, kábé 20 millió dollárért.
 • A Teen Wolf fináléja a megszokottnál hosszabb lesz.
 • Indiai feldolgozást kap a klasszikus The Three Stooges című szitkom.
 • Alexandra Breckenridge (Sophie – This Is Us) gyereket vár.
 • Az ausztrál ABC berendelte a Rake 5. évadját.
 • A Netflix berendelte a Friends From College 2. évadját.
 • A Scream 3. évadja 2018. márciusába érkezik az MTV-re, és 3 napos eventként beszélnek róla, szóval gyorsan ledarálják.
 • Animációs sorozatot fejleszt a The Nuttery Entertainment a klasszikus videójáték, a Galaga alapján. A Galaga Chronicles-ben új karakterek és történetek lennének.
 • Tom Cruise sérülése miatt több hónapra le kellett állítani a Mission: Impossible 6-mozifilm forgatását.
 • Az Amazon megszerezte agának a The Last Post című BBC-sorozat streaming jogait.
 • Karl Gajdusek lesz a Z: The Beginning of Everything 2. évadjának showrunnerje.
 • Állandó szerep: Lorraine Toussaint – Into The Badlands S3, Elizabeth Reaser, Henry Thomas, Kate Siegel – The Haunting of Hill House (Netflix),
 • A Medici: Masters of Florence 2. évadjához csatlakozik: Sean Bean, Alessandra Mastronardi, Sarah Parish, Raul Bova, Daniel Sharman, Bradley James, Julian Sands, Sebastian De Souza.
 • Vendégszerep: Justin Theroux – Maniax (visszatérő), Szabó Erika – Csak színház és más semmi (visszatérő), Jill Hennessy – Yellowstone (visszatérő), Marwan Salama – cím nélküli HBO-s Alan Ball-sorozat (visszatérő), Tamberla Perry – Bosch (visszatérő), John Hans Tester – The Man in The High Castle (visszatérő),
 • Interjú: Jerome Flynn (Bronn – Game of Thrones), Derek Haas (a Chicago Fire showrunnerje), Marco Ramirez (a The Defenders egyik showrunnerje), Jeremy Carver (a The Exorcist készítője), Jeffrey Tambor (Maura – Transparent), Jeffrey Klarik és David Crane (az Episodes készítői),
 • Kyle Harris (Cameron) beszél a Stitchers évadzárójáról.
 • A Konyhafőnök Junior 2. évadjában a nézők dönthetnek egy első szezonos visszatérő személyéről. Az esélyesek: Varga Viktória, Veégh Olivér és Müllner Bence.
 • Minisorozat-berendelés: Hue 1968 – FX, 8-10 rész, készítő: ??, executive producer: Michael Mann (rendezhet is) és Michael De Luca – Mark Bowden könyve alapján. A történet a vietnami háborúban történő amerikai részvétel fordulópontjáról szól, egy véres ostromról, mindezt különféle szemszögekből (egy fegyvercsempész iskoláslány, egy volt amerikai focisa tengerészgyalogos, egy buddhista költőből lett vietkong komisszár, egy vietnami menyasszonnyal rendelkező amerikai, egy matektanár, egy rádiótiszt és az amerikai elnök) egy elmesélve mindkét oldalról, a 26 napos konfliktust humanizálva. Ázsiában forgatják.
 • Pilotberendelés: City on a Hill – Showtime, készítő: Chuck MacLean, executive producer: Matt Damon és Ben Affleck, pilotrendező: Gavin O’Connor. Az 1990-es évek elejének Boston-jában játszódó sztori, amikor a várost elöntötte az erőszakhullám, a hatóságoknál meg a korrupció és a rasszizmus volt a menő. Azonban hirtelen változások jöttek el (az ún. bostoni csoda), aminek középpontjában egy fekete kerületi ügyész állt, aki Brooklyn-ból érkezett és valószerűtlen szövetségre lép egy korrupt, de sokak által tisztelt FBI-ügynökkel, aki meg akarja tartani a status quo-t. Ketten együtt rávetik magukat egy páncélkocsikat kirabló bandára, akik ügye hatalmasra fújódik.
 • Ryan Seacrest több éves készítői szerződést írt alá az ABC Studios-szal a produkciós cégével szkriptelt projektek kapcsán.
 • Az Orosz Hét során a Colbert-féle The Late Show 2015-ös premierje óta a legnagyobb különbséggel verte a Fallon-féle Tonight Show-t teljes nézettségben: 2,87M vs 2,42M.
 • Meghalt Daniel Licht, akit sokan a Dexter zeneszerzőjeként ismertek.


Pénteki amerikai nézettség (08.18)

(Múlt heti pénteki nézettség) A Big Brother speciális epizódja kiütéssel nyerte a napot, csodálom is, hogy a CBS nem vág össze gyakrabban hasonlókat a kimaradt jelenetekből. Ezt leszámítva egy szokásos, eseménytelen nyári péntek volt, kábelen is csak apróbb ingadozásokkal.

Országos nézettségek és kábelsorozatos adatok a tovább mögöttItt top 150-es kábeles lista, csak csatornapremierekkel, ismétlések nélkül.

pénteki országos nézettségek

1. Big Brother (CBS, 20.00) – 5,06M (18-49: 1.4, #1)
7. 20/20 (ABC, 22.00) – 3,37M (18-49: 0.7, #T3)
8. What Would You Do? (ABC, 21.00) – 3,19M (18-49: 0.7, #T3)
11. Masters of Illusion (CW, 20.00) – 1,02M (18-49: 0.2, #T11)

(A nézettségi adatok értelmezéséről, arról, hogy mi jó eredmény és mi nem, bővebben a Gyakran Ismételt Kérdések között olvashatsz.)

pénteki kábeles sorozatok

 1. Real Time with Bill Maher – 1,920M; 18-49: 0.49, #1
 2. Raven’s Home – 1,443M; 18-49: 0.31, #2
 3. K.C. Undercover – 1,297M; 18-49: 0.27, #3
 4. Bizaardvark – 1,104M; 18-49: 0.20, #4
 5. Dark Matter – 642e; 18-49: 0.14, #6
 6. Killjoys – 623e; 18-49: 0.15, #5
 7. Wynonna Earp – 478e; 18-49: 0.13, #7
 8. Room 104 – N/A; 18-49: 0.11, #8


Emlékeztető: Zsaruvér 7. évad

“Ma”. TV2. 03:30. Blue Bloods – 7×01 (kritika) – igazából a logikát nem értem, hogy 02:00-kor és 02:30-kor miért érdemesebb két hatodik évados ismétlést adni a premier előtt. Vagy ez már hajnal és nézettebb az időpont?The Secret of Crickley Hall – írta Eloise

A BBC 2012-ben sugárzott 3 részes minisorozatára (ami James Herbert 2006-os regénye alapján készült) leginkább talán azt lehetne mondani, hogy egy családi horror történet, ami valljuk be, elég furán hangzik. Sajátos hangulata van, hiszen egyfelől minden meg van benne, ami egy tipikus családi sorozatban (gyerekek, kutya, végletekig összetartó és szerető család), másfelől viszont az egészet áthatja a misztikum és a dráma.

The Secret of Crickley Hall – írta Eloise

A történet két idősíkon játszódik. A jelenben egy hatalmas tragédiát átélt családot látunk, akiknek eltűnt az egyik gyermeke. Az édesanya (Suranne Jones) és eltűnt fia között mindig is volt egy misztikus kapcsolat: közös álmaik voltak, érezték, ha a másikat fájdalom érte. Az apa (Tom Ellis) kap egy új megbízatást, mely átmeneti költözéssel jár. Így kerülnek Crickley Hallba.

A régi épület korábban árvaház volt, melyet egy testvérpár, Magda (Sarah Smart) és Augustus Cribben (Douglas Henshall) vezetett. Szigorú szabályokat kellett betartaniuk a gyerekeknek. Például egyáltalán nem kelthettek semmilyen zajt, és nem kaptak elegendő ennivalót sem. Az intézetbe érkező tanítónő, Nancy (Olivia Cooke) együtt érzett a gyerekekkel és megpróbált változtatni az életükön.

The Secret of Crickley Hall – írta Eloise

Hogy mi történt az árvákkal azt fokozatosan tudjuk meg, Eve, az édesanya nyomozásának segítségével. A házban sorra történnek a megmagyarázhatatlan események és jelennek meg a szellemek. Eve meg van győződve róla, hogy a fia még életben van, és ő akar ilyen módon kapcsolatba lépni vele, hiszen kettőjük között mindig különleges kapcsolat volt, így hiába próbálják meggyőzni arról, hogy költözzenek el onnan.

Természetesen megjelenik egy médium, és a régi történet még életben maradt szereplői is felbukkannak. Ahogy már említettem elég családbarát a The Secret of Crickley Hall, így bár akadnak rémisztőbb jelenetek, de egy tizenkettes karikánál én nem igazán adnék többet rá. Előfordul néhány logikátlannak tűnő momentum és kissé erőltetett jelenet, de azért viszonylag jól fel vannak építetve az események.

The Secret of Crickley Hall – írta Eloise

Ami egyértelműen megmenti a sorozatot attól, hogy unalmas legyen, az a kiváló színészi játék. Mind a jelenbéli, mind a múltbéli karakterekhez remekül választották ki a színészeket. Sokszor nagyon nehéz megfelelő gyermekszínészt találni, itt pedig nem csak az árva gyerekeket kellett kiválasztani, hanem az eltűnt kisfiú két lánytestvérét is. Mind Loren (Maisie Williams) a kamasz lány, mind Cally (Pixie Davies) a kislány igazán szerethető lett, ami nagyban köszönhető az őket alakító fiataloknak.

A Lucifer-ben sokan láthatták, hogy Tom Ellis egyáltalán nem esik kétségbe, ha gyerekszínésszel kell együtt dolgoznia. Már ekkor sem jelentett neki gondot, ami számos nagyon aranyos jelenetet eredményezett. Emellett viszont az édesanyát megformáló, Suranne Jones-szal igazán meghatóan mutatták be, hogy min mehet keresztül egy házaspár, ha egyik gyermekük eltűnik.

The Secret of Crickley Hall – írta Eloise

A The Secret of Crickley Hall mindent megtett, hogy visszarepítsen minket a II. világháború időszakába. A készítők nagy hangsúlyt fektettek a jelmezekre, a díszletekre és a helyszínekre. Emellett a múltbéli szereplőket megformálók is mindent megtettek ennek érdekében.

El kell ismernem, hogy a kísértetházas alaphelyzet mellett a karakterek is kissé klisések: a naiv és jószívű tanárnőt, a háború borzalmaitól meggyötört volt katonát vagy a képmutatóan erkölcsös intézmény-vezetőnőt már láthattuk máshol is, de a színészek játéka miatt én hajlandó voltam ezen felülemelkedni.

The Secret of Crickley Hall – írta Eloise

Nem mondanám, hogy a The Secret of Crickley Hall a legjobb misztikus sorozat, vagy a legjobb dráma, amit valaha láttam, de tartalmaz jó néhány érdekes jelenetet és gondolatot. Emellett, pedig annak ellenére, hogy több szereplőt iszonyatos veszteség ér, alapvetően pozitív hangvételű, ami nem túl gyakori. Mindenképp ajánlom bepróbálásra.Tényleg annyira rossz volt a Tea?

Basszus, ez 2002-es sorozat? Hiszen akkor még többségünk junkie sem volt. Biztos van, aki közületek még nem is élt akkor. Lehet, hogy mai szemmel már jobb lenne a Tea?

Tényleg annyira rossz volt a Tea?

De kezdjük az alapoktól, hátha valaki “nem volt ott”. A 2000-es évek elején járunk, amikor a TV2 és az RTL Klub látszólag mintha folyton a másikat másolta volna. Tök véletlenül mindkét csatorna egyszerre készített többkamerás, aláröhögős szitkomsorozatot, véletlenül mindkettőt egy italról nevezték el, és mindkettő elég nagy bukás lett. (Nincsenek adataim, szóval inkább azt mondom, hogy nem nagyon forszírozták a folytatást, meg aztán nem véletlenül került szombat estéről éjszakára.)

Az RTL Klubos Limonádét Kapitány Iván (Üvegtigris) jegyezte rendezőként (erről majd külön posztban), a TV2-es Teát pedig Herendi Gábor (Valami Amerika) és Fonyó Gergely, szóval a pedigré megvolt a kamera mögött. Kár, hogy az írószobában nem volt meg. Tippre azért, mert nem volt írószoba? Az első x részt ugyanis Harmat Gábor írta, aki nem tudom, hogy mennyire dolgozott írógárdával, de ha nem, akkor máris megvan a bukás oka. Amerikában nem véletlen, hogy a komédiás írószobák majdnem kétszer akkorák, mint a drámás szobák.

Tényleg annyira rossz volt a Tea?

A sorozat Friends-klón akart lenni, fiatalokról szólt, az állandó szereplők Csizmadia Gergely, Rónai Aranka, Simon Kornél, Lass Bea, Janicsek Péter, Mazányi Eszter + Kerekes Éva, Básti Juli, Frenreisz Károly, Kardos Róbert voltak.

A lényeg, hogy a tovább mögött megnézhető a Tea pilotja, itt pedig elérhető mind a 33 része, ha valaki nem látta volna pár éve a SuperTV2-n az ismétlést. Egy junkie-nak szerintem kötelező, mert jó tisztában lenni azzal, hogy hol tartott 15 éve a magyar sorozatgyártás. (Azt pedig valljuk meg, hogy vicces, hogy a sorozat a “TV2 Klasszikusok” menü alatt található.)Sorozatfüggőség a sajtóban

Kis fáziskéséssel ugyan (ti. draftba vágtam a linket, és csak most szedtem elő), de lássunk ismét némi sorozatfüggőséget a sajtóból – szeretjük a témát, szóval, ha rábukkantok valami hasonlóra, nyugodtan jelezzétek.

Júliusban a Média Klikk foglalkozott a sorozatokkal, az 5 perces anyagot itt lehet megnézni (beillesztős kódot nem látok), megszólal benne egy médiakutató és egy “sorozatjunkie” is. Azt mondja a riporter, hogy “reneszánszukat élik a sorozatok”. Akkor jó rég óta. Mindegy, nem megyek végig rajta, a megszólalókat pedig nem szólom le, bár olykor meglepő és evidens dolgokat vágnak be tőlük, de az anyag készítőjéről lerí, hogy köze nincs a témához, és nem tudja, hogy mi aktuális…