A készítő szerint van tíz évad A szolgálólány meséjében

Bruce Miller, a Szolgálólány meséjének a showrunnere interjút adott a Hollywood Reporternek, amiben beszélt a második évadról, a sorozat készítéséről, illetve az igen távoli tervekről is. Elmondta, hogy a sorozat készítése során milyen sokat jelentett nekik, hogy az eredeti regény írója, Margaret Atwood, bent járt az írószobában, kivette a részét a kreatív folyamatokból. Miller azt is elmondta, hogy már az első évad felénél szóba került, hogy egy esetleges második évadban milyen történeteket mesélnének el. 

[…] Bővebben!


A Hulura jöhet George Clooney új sorozata

Novemberben írtunk róla, hogy George Clooney 1999 után újra tévésorozatban fog szerepelni. Akkor még nem lehetett tudni, hogy ki mutathatja majd be a sorozatot, a Variety információi szerint, viszont jó eséllyel a Hulunál köt majd ki a projekt.

Hat epizódos, limitált szériáról van szó, ami a 22-es csapdája című regényt dolgozza fel. Clooney Catchcart ezredest alakítja majd a sorozatban, további szereplőkről egyelőre nem tudni, Clooney viszont producerként és rendezőként is dolgozik majd az adaptáción. A Variety azt írja, hogy a Hulu nagyon komoly ajánlatot fog tenni a készítőknek, így arra lehet számítani, hogy újabb nagyobb nevek bukkannak fel a projekt körül.

[…] Bővebben!


Kőegyszerű krimi verte A szolgálólány meséjét

A Hulu Emmy- és Glden Globe-díjas sorozata a saját hazájában nem nagyon tud próféta lenni, sőt, sehogy. A meglehetősen régen, 2007-ben (azaz a Netflixszel egy évben) elindított, csak az USA-ban és Japánban elérhető streamingszolgáltató kínálata elég nagy, sőt, lenyomja a Netflixét is a maga 1700 sorozatával és 75 000 epizódjával. Ebben a zajból egy sorozatnak nehéz kitűnnie, még úgyis, ha többszörös díjnyertes kritikuskedvenc, márpedig A szolgálólány meséje ugye az.

A most közzétett adatok szerint a Hulu legnézettebb drámai sorozata a Law & Order: SVU, azaz Esküdt ellenségek: Meggyalázott áldozatok című Dick Wolf-krimi, aminél formaibb, egyszerűbb procedurális sorozat nem sok van a tévében. A kedvenc vígjáték a South Park, amit még meg is értek, hiszen a Hulu-felhasználók medián kora 31, éves jövedelmük meg átlagosan 92 000 dollár, de hogy egy yuppie bróker mi a pöcsömet néz az SVU-n, azt már kurvára nem.

A South Park mögött még több animációs sorozat végzett a 17 millió előfizetővel bíró szolgáltató listáján: második a Family Guy, harmadik a Bob’s Burgers. A drámáknál a This Is Us lett a második., A szolgálólány meséje csak a harmadik. Két adat még a végére: 2017-ben 65 millió órányi Seinfeldet néztek az emberek a Hulun, és először sikerült átlépniük az évi 1 milliárd dolláros bevételi határt.


Visszatér a romák között lavírozgató jósgádzsó a Hulura

December 6-án, azaz szerdán jön a Shut Eye második évada, amiben egyik személyes kedvencem, Jeffrey Donovan (Burn Notice) egy roma jósmaffiába bekerült gádzsót alakít, aki az első évadban meglehetősen sikeresen égette fel maga mögött az összes hidat – mindezt azután hogy egy baleset utóhatásaként tényleg látomásai lesznek, azaz, amit  addig csak hazudott, azt már látja is, de nem egészen. Az első évad nem volt az igazi, a második lehet jobb lesz. 


Omega-nóta szól egy időutazós amerikai sorozatban

A Future Man a Hulu vadiúj, vicces és egyszerre borzasztó erőszakos és tapló sitcomja, amiben egy kutatólaborban dolgozó lúzer egy videójáték megnyerésével magára szabadítja a jövőt, pontosabban az onnan érkező kommandót, aminek az a feladata, hogy a lövöldözős játékot megnyerő személlyel együtt megmentse az emberiség jövőjét. Ez így magában elég sablonos, de a Future Man amellett, hogy rájátszik az ÖSSZES időutazós klisére, kifejezetten eredeti tud lenni, és úgy parodizál más sorozatokat és filmeket, hogy sírunk a röhögéstől. (Lesz majd kritika is, már a felénél vagyok.)

[…] Bővebben!


A frászt hozza rád az új Stephen King-sorozat

Egyelőre csak hangulatképek vannak a trailerben, de azokból akad bőven. Alapanyag van hozzá, King elég sok regénye játszódik egy Castle Rock nevű képzeletbeli városban, például a Cujo, a Hasznos holmik vagy éppen a Carrie. A Hulu sorozata nem egy regényt ültet át sorozatra, hanem King történeteiből merítve mesél majd sztorikat, minden évadban másikat, már ha lesz második ugye. Azaz a trailerben az a kutya nem Cujo és Sissy Spacek sem a Carrie-ből ugrott elő. A producer JJ Abrams, a színészek között Sissy Spacek, Bill Skarsgård, Scott Glenn, Melanie Lynskey , André Holland , Jane Levy és Terry O’Quinn is ott lesz, szóval ebből a szempontból nem lehet panaszunk. Bemutató jövőre.


A Future Man viccet csinál az időutazásból

Meg úgy általában minden filmből, ami ezzel kapcsolatos, legyen az Terminátor vagy Vissza a jövőben. Ja, és még az Utolsó csillagharcosnak is odabök. A novemberben a Hulura érkező sorozat arról szól, hogy van egy pali (Josh Hutcherson az Éhezők viadala-filmek lúzerje) aki egy kutatólaborban gondnok/takarító, és tulajdonképpen egy dologban jó, a videójátékokban. És van egy játék, amit végigtol, és a végén kiírják neki, hogy ő a Messiás, majd megnyílik egy időkapu, és előkerül két harcos, ugyanolyan hacukában, mint amilyet a videójátékban viselnek a szereplők, és elviszok magukkal világmegmenteni. Mert a laborban, ahol dolgozik, egy herpeszellenes cuccal kísérleteznek, ami romba dönti majd az emberiséget – és itt indul az őrület, az időben összevissza utazgatva kell rendbe tenni a világot. Az előzetes vicces, de én elfogult vagyok, mert az az Eliza Coupe is szerepel benne, aki a Happy Endingsben a legjobb dolog volt.


Hoppon maradt az HBO és a Netflix az idei Emmy-n

Éjjel 2 és 5 között kiosztották az amerikai televíziós szakma legnagyobb elismerésének számító Emmy-díjakat. A szolgálólány meséjének köszönhetően a Hulu lett az első streaming szolgáltató, amelyik a legnagyobb presztízsű díjat megnyerte. Ez a sorozat adta a legjobb női főszereplőt (Elisabeth Moss), legjobb női mellékszereplőt (Ann Dowd), legjobb női vendégszerepelőt (Alexis Bledel), továbbá a legjobb rendezést (Reed Moreno) és a legjobb forgatókönyv (Bruce Miller) kategóriát is megnyerte a dráma sorozatok között a Hulu szériája. Nem jött be tehát a tipp, hogy Netlix és a Stranger things lehet az este nagy nyertese.

Délelőtt jelentkezünk majd elemzéssel is a nyerteseket illetően. A fontosabb kategóriák nyertesei a következőek:

[…] Bővebben!


Ha egyszer egy biznisz beindul: Castle Rock címmel még egy Stephen King-sorozat jön

A 11.22.63, a The Mist és a Mr. Mercedes után egy negyedik Stephen King-adaptáció is képernyőre kerül hamarosan: JJ Abrams (Alias, Lost) és King közösen fejleszti a Hulunak a Castle Rock című projektet, amiben Andre Holland (The Knick), Sissy Spacek (az eredeti Carrie, legutóbb Bloodline) és Jane Levy (Suburgatory, Twin Peaks) szerepel majd. A sorozat az említett hárommal ellentétben nem egy konkrét regényen alapul majd (a Mr. Mercedes három regényt dolgoz fel, a tervek szerint 3 évadban, még mielőtt), hanem egy antológia lesz, ami több, Castle Rockban játszódó történetet fűz össze.

A város King regényeinek egyik ikonikus helyszíne, először a Holtsávban tűnt fel, de itt játszódott a Cujo és a Halálos árnyék is (meg még egy rakás novella), itt él Ruth Deaver (Spacek), Henry (Holland) nevelőanyja, a nyugdíjas egyetemi tanár. A nő memóriája már nem a régi, ami azért baj, mert a város múltjának titkait ő ismer legjobban. Levy a város önjelölt krónikását alakítja, akit megszállottan érdekel a halál, különösen akkor, ha a város lakóit érinti. A sorozat jövőre érkezhet a Hulura.


Megkínozta a nézőket az év legjobb sorozata

Az első három rész után az év eddigi legjobb és legfontosabb sorozatának neveztem A szolgálólány meséjét (The Handmaid’s Tale), és ezt most, hogy véget ért az évad, simán fenntartom. Az utolsó, tizedik rész csütörtökön került fel az HBO GO-ra, Magyarországon egyelőre csak itt lehetett megnézni a Hulu sorozatát, de júliustól tévében is leadja az HBO. Aki olvasta Margaret Atwood 1985-ös regényét, annak nem okozott meglepetést az évadzáró, az ugyanis követte a regény cselekményét. Atwood is nyitva hagyta a főhős, Offred sorsát, ahogy a sorozat is. Csakhogy a kanadai írónő nem írt folytatást a könyvhöz, a sorozatnak viszont lesz második évada. Innentől iszonyú izgalmas, hogy sorvezető nélkül is tudják-e tartani ezt a színvonalat.

Mert A szolgálólány meséje néhány kisebb botlás ellenére végig izgalmas, torokszorító sorozat maradt, méltó a regényhez. Pedig volt néhány előjel, ami nem erre utalt. Az egyik a viszonylag meglepő casting. Nem a főszereplőre, Elisabeth Mossra gondolok, ő generációja egyik legtehetségesebb színésznője, lehetett sejteni, hogy Offred szerepében is nagyszerű lesz. Az is lett a megerőszakolt, megalázott szolgálólány szerepében éppen úgy, mint a flashbackekben, amikor még June, a szabad és boldog nő volt.

A mellékszereplők kiválasztása viszont sokkal rizikósabb volt. A regényben a parancsnok és a felesége idősebbek, ezt követte a filmváltozat is, amiben az akkor már igencsak középkorú-idősödő Faye Dunaway és Robert Duvall játszották a házaspárt. A sorozat viszont megfiatalította őket, a férjet Joseph Fiennes, a feleséget pedig a csak 35 éves Yvonne Strahovski játssza. A készítők szerint nem azért, hogy még egy szép és fiatal nő legyen a sorozatban, hanem azért, hogy felerősítsék a feleség és a szolgálólány közötti versengést. Hogy ez mennyire jól sikerült, az leginkább az utolsó részből, Offerd és Serena Joy első és utolsó nyílt konfliktusából derült ki. A főleg a Dexterből ismert Yvonne Strahovski amúgy is nagyot alakított, tökéletes ellenpólusa volt Offerdnek.

De a férfi szereplők kiválasztása is meglepő volt. Joseph Fiennesról elsőre nem egy zsarnok, egy beteges erőszaktevő jut az eszünkbe, ahogy a Nicket játszó Max Minghella sem volt evidens választás a szerető szerepére. De végül ez is működött: még ma is létező előítélet a fejekben, hogy nemi erőszakot sikeres, vonzó, gazdag férfiak nem követnek el. Itt viszont azt láttuk részről részre, hogy egy jóképű, vonzó férfi bánik a lehető legkegyetlenebbül egy neki kiszolgáltatott nővel. 

Akiknek nem tetszett A szolgálólány meséje, azok leginkább a sorozat lassúságát kifogásolták. Atwood regénye nem túl vaskos, nincs benne tíz, közel egyórás részre való anyag, ezért kellett húzni az időt, ami ártott a feszültségnek és a tempónak. Másfelől viszont ezeknek a nőknek így telt az idő. Nekem a lassúság inkább azt jelentette, hogy amikor nincs társaságod, nincs tévé, mozi, színház, internet, nem olvashatsz sem könyvet, sem újságot, de még egy nyomorult bevásárlólistát sem, akkor így nyúlnak a napok. Egyszer éreztem, hogy kifejezetten leült a sorozat, Offerd férjének sztorijánál. Ennek a végkifejletét részben már ismerük, hiszen az első rész első jelenetéből kiderült, hogy a család nem tudott megszökni. Luke története egyszerűen nem volt elég izgalmas ahhoz képest, amiken Offred keresztülment.

“Ilyen nincs, ez nem történhet meg. A mi mai, nyugati, demokratikus világunk nem alakulhat át alig egy-két év alatt középkori diktatúrává” – sok hasonló véleményt lehet olvasni különböző fórumokban. Pedig nem véletlen, hogy éppen most készült sorozat ebből a könyvből. (Már azon kívül, hogy soha nem látott mennyiségben készülnek sorozatok, és folyton vadásznak a jó alapanyagokra.) A kor, amiben élünk, kedvez az ilyen történeteknek, ezért van az, hogy különösen az amerikai sajtó elképesztően sok cikkben foglalkozott A szolgálólány meséjével.

A férfiak és nők egyenjogúsága csak néhány évtizedes, és a hangok, melyek szerint nincs ez így jól, időről időre felerősödnek. Ami igazán hátborzongató volt A szolgálólány meséjében, hogy a rendszer kiagyalói állítólag mindent a nők érdekében tettek. Serena Joy, akinek, mint az fokozatosan kiderült számunkra, nagy szerepe volt a Gileád köztársaság létrejöttében, maga is feminista. Csak az általa kigondolt feminizmus szerint a nők a háztartásban és a gyereknevelésben lehetnek igazán boldogok, minden más csak teher számukra, amitől meg kell szabadítani őket. “Egy nő sem volt elég szép, elég fiatal, elég vékony soha. Nem tiszteltek titeket, mi viszont igen” – mondja a parancsnok Offrednek. Zavarbaejtő gondolatok éppen tőle.

“Amerika ma is tele van Serena Joyokkal” – írják a kinti lapok, vagyis olyan nőkkel, akik szívesen száműznék a többieket a konyhába és a gmyerekszobába. Ők maguk viszont szenvednének attól, ha a létezésük csak ezekre a helyekre korlátozódna. A legjobb példa Ivanka Trump, akit látszólag nem zavarnak apja nőkre tett megjegyzései, ő maga mindig tökéletes megjelenésű, jó feleség, háromgyerekes anya, aki mellesleg az amerikai elnök egyik legfontosabb embere, tanácsadója. De egy másik aktuális kérdés, a menekültek helyzete is ott van ebben a történetben, elég csak Moira szívszorító kálváriájára és megérkezésére gondolni. (És igen, Atwood nagyon elfogult a hazájával, Kanadával.)

Szóval ezerfelé lehet továbbvinni a történetet, most már csak reménykedni kell, hogy nem szúrják el nagyon a következő évadot. Mert legyen bármilyen gyötrelmes néznivaló is, szükségünk van rá.


Két galériányi promókép szomorú és dühös nőkkel

Az első adagban a Netflixre hamarosan érkező női pankrátoros sorozat képei láthatók (Jenji Kohan, a Weeds és az Orange Is The New Black alkotója jegyzi), a másodikon meg a hamarosan kritikában is értékelt A szolgálólány mesjének fontos karakterei. Utóbbiból a Hulu 3 részt már feltolt a netre, a negyedik ma lesz.


Az HBO-n lesz látható az idei év egyik legjobban várt sorozata

Április végétől az HBO-n lesz látható a Handmaid’s Tale, vagyis A szolgálólány meséje, amit eredetileg a Hulu gyárt, így itthon nem lenne látható. A Margaret Atwood regényéből készült sorozatot az egész régióban az HBO tűzi a műsorára április 27-től. Az HBO jó szokásához híven a premier napján nem egy, hanem rögtön három rész lesz látható az HBO GO-n, a csatorna streaming felületén.

[…] Bővebben!


Parancsra szülő nőkről szól a tavasz nagy sorozatdurranása

Offred az USA-ban élet nyugalomban, amikor kiborult a bili, a társadalom összeomlott, a terrorizmus és a környezetszennyezés kezelhetetlen szintre jutott és jött a totalitárius állam, amiben a kevesek a piramis tetején ülve erőszakkal uralják a többeket. A vezetők sem tudnak viszont mit kezdeni azzal, hogy a környezetszennyezés miatt a nők nagy hányada meddővé vált, de azzal igen, hogy ha mégis kell egy gyerek nekik, akkor ott van egy sor olyan nő, akinek az a dolga, hogy nekik szüljön. Offred is ilyen, a sorozat, amit Margaret Atwood írt még 1985-ben, a Hulura jön áprilisban, és az előzetes alapján kihagyhatatlan darabnak tűnik. A láthatóan igényes megvalósítás mellett szereplőgárda is tekintélyes: Elisabeth Moss a főszereplő, mellette Samira Wiley, Joseph Fiennes, Yvonne Strahovski, Max Minghella, Ann Dowd, Madeline Brewer és Alexis Bledelis szerepel benne.


Kurva kurvának farkasa

Kb. így lehetne összefoglalni az ITV és a Hulu közös sorozatát, a Harlots című kosztümös drámát, ami egy (nem vicc) Harris’s List of Convent Garden Ladies című klasszikus prostikalauz nyomán készült, és az 1760-as évek Londonját mutatja be, ahol a statisztikák szerint minden ötödik nő örömlány volt. Az ő szemszögükből látjuk majd a kort, de a sztori középpontjában két rivális bordély cicaharca áll. A szereplők között ott van Samantha Morton, Jessica Brown Findlay, Eloise Smyth és Lesley Manville. Az írója Moira Buffini, a két showrunner pedig Alison Owen és Debra Hayward, bemutató március 29.


A Hulura jön A szolgálólány meséje

Margaret Atwood 1985-ös disztópiájának sorozatverziója az előzetes alapján az év egyik nagy dobása lehet, egyrészt a megvalósítás miatt (látszik, hogy költöttek rá), másrészt a szereplőgárdát elnézve (Elisabeth Moss, Joseph Fiennes, Yvonne Strahovski, Samira Wiley, Max Minghella, Madeline Brewer, Ann Dowd, Alexis Bledel), harmadrészt pedig a történet miatt: egy olyan jövőben vagyunk, amiben az emberiséget a kihalás fenyegeti a nemi betegségek és a környezetszennyezés miatt kialakult sterilizáció folytán, a nők kasztokba sorolva élnek, van akinek az a dolga, hogy szüljön, például. Egy ilyen nőről szól a sorozat. Bemutató: április 26.


A roma tenyérjósmaffia megfingatja a gádzsókat (18+)

Az az átka a “mindenki sorozatozik még tán a madarasteszkó is” trendnek, hogy tényleg mindenki a sorozatokban látja a jövőt, a gyerek egyetemi éveit, a házat, a medencét, a Lambót. A minőségi tartalom viszont nem nő fán, évekig kell fejleszteni, de akkor, amikor a tíz évvel ezelőtti, évi 120-130 sorozatos állapothoz képest most 400-nál is többnél tartunk, az olyan félkész ötletek is teret nyerhetnek, mint a Hulu streamingszolgáltató Shut Eye című drámája. Amiben a hátteret a Los Angelesben tevékenykedő, főleg csalásra szakosodott, roma maffia biztosítja.

[…] Bővebben!


Újabb Marvel-sorozat jön, a Hulu megcsinálja a Runawayst

Egyelőre ugyan csak pilotra, de az is valami, ugye (a Hulu, ha jól emlékszem, eddig minden berendelt pilotból sorozatot forgattatott). A 2003-ban elindított képregény nagyjából arról szól, hogy a Los Angeles-i szuperhősellenség-közösség (The Pride – A falka néven emlegetik magukat) pár tagjának tinikorú gyerekei rájönnek, hogy a szülők geciemberek, és meglépnek, innen a cím (Runaways – Szökevények).

[…] Bővebben!


Hugh Laurie ismét sorozatos orvos lesz

Laurie az amerikaiaknak (és a világ nagy részének) örökre Dr. Gregory House marad, pedig nagyon jó dolgokban szerepelt a Dr. House előtt és után is, de hát ez van, Kiefer Sutherland is hiába lesz elnök szeptembertől a Designated Survivor című sorozatban, attól ő még Jack Bauer és punktum. Laurie ráadásul egy újabb orvosos sorozatban vállalt szerepet, a Hulura október 19-én érkező Chance című drámában.

[…] Bővebben!


Végre közölt pár Netflix-nézettségi adatot a Nielsen

Az egyik legnagyobb online kontentszolgáltató eddig jobban őrizte a nézettségre vonatkozó adatait, mint a Coca-Cola recepjét Atlantában szokás, és minden erre vonatkozó kérdést azzal hessegettek el, hogy nem akarják az alkotóikat versenyhelyzetbe hozni, meg hogy nekik nem számítanak a ezek a számok. Na persze. Egy Las Vegasban tartott konferencián végre megtört a jég, és a Nielsen közzétette, milyen nézettséget hoznak a cég saját gyártású sorozatai. Ehhez a sorozatok gyártóitól kellett külön engedélyt kérni.

Az Orange is the New Black új évadának első részét 6,7 millió néző látta június 17. és 19. között, a második részt ugyanekkor 5,9. Ezzel a sorozat az amerikai kábeles nézettséggel van egy szinten nagyjából, bár a június 19-i Trónok harca-epizódra a Nielsen három nap alatt 10,4 millió nézőt mért, amivel nyerte is a hetet (második a TNT Major Crimes című sorozatának egyik epizódja lett 5,8 millióval).

A Hulu nézettségéről is kaptunk infókat: a Seinfeld című klaszikus sitcom epizódjait átlagban 760 000 amerikai látja, ami csak első olvasatra kevés, hiszen egy régen véget ért sorozatról van szó, ráadásul az HBO-n a Csajok tud kb. ilyen nézettséget.

Érdekes adat volt még, az is, hogy míg a Netflixen a Breaking Bad-et nézők 44 százaléka 18-34 év közötti, az AMC-n mindössze 24 százalékos volt ugyanez a mérőszám, azaz a fiatalabbakat már nagyon nem érdekli a lineáris televíziózás.


Stephen King nem próbált főnökösködni

J.J. Abrams az egyik legismertebb tévés/filmes producer/író/rendező, ha valamibe belekezd, arra oda szokás figyelni, legyen az a Star Trek vagy a Star Wars feltámasztása, egy titokzatos szigetre lezuhant gép túlélőinek története, vagy egy állandóan új álcát öltő kémcsaj sztorija. Legutóbb a Hulunak forgatott 11/22/63 című sorozat mellett dolgozott executive producerként, és segített a JFK elleni merényletet megakadályozni igyekvő, időutazó tanárról szóló sorozatot tető alá hozni. A sorozatot itthon a FOX vetíti, ők intézték el, hogy feltehessünk pér kérdést emailben neki.       

Hogy született meg a sorozat ötlete?

Elolvastam Stephen King 11/22/63 című regényét, és hatalmas rajongója lettem. Imádtam a történetet, és ezt Stephennek is elmondtam. Ismerjük egymást egy ideje, és egy nap kaptam tőle egy mailt, hogy lenne-e kedvem valamilyen formában részt venni az adaptációs folyamatban. Rém lelkes lettem, de rögvest visszakérdeztem, hogy nem gondolkodhatnánk inkább sorozatban, mert a könyv elég hosszú (850 oldalas az első kiadás), és ahelyett, hogy mindezt beleszuszakolnánk két órába, jobb lenne sorozatban gondolkodni. Nyitott volt az ötletre, így közösen kerestük meg Bridget Carpentert, aki azonnal igent mondott. Onnantól nem volt visszaút.

(…) A 11.22.63. egy nagyon jó kiállású, vicces, és végig izgalmas sorozat. A hatvanas éveket csodálatosan reprodukálták benne a hajaktól, a zenéken át a kocsikig. Vicces, mert nyilván az első dolgom lenne nekem is almás pitét enni, amibe még igazi almát, igazi vajat, meg igazi lisztet raktak. És izgalmas, mert hát nem lenne tök jó megakadályozni a pillanatot, ami tönkretette Amerikát, felvértezve minden tudással, amit azóta megszereztünk? Kritikánk a sorozat első részéről erre>>>

[…] Bővebben!