Csak nem árulják a Szolgálólány meséje ihlette borkollekciót

Vannak olyan marketingötletek, melyeknek a megszületése is heves fejcsóválásra ad okot. A szolgálólány meséje című sorozat szereplőiről elnevezett borkollekcióé is ilyen, mert hát kinek és ugyan miért juthatott eszébe egy olyan sorozattal eladni a lőréjét, amiben a nőket szülőgépnek tartják, rendszeresen megerőszakolják, nincs vagyonuk, munkájuk és hacsak nem a kiváltságos osztály férfitagjainak feleségei, nevük sem

Ki lehetett a célközönség? A No Ma’am-klub tagjai? A körzeti erőszakos nemi közösülők egyesülete?

A három bor között van két vörös, az Offred és az Ofglen, a sorozat két tenyésznősténykért tartott karaktere után, illetve egy fehér, a Serena, ami az egyik főnök neje után kapta a nevét. Nem sokkal azután, hogy a borok felkerültek a forgalmazó honlapjára, kitört a botrány a Twitteren, majd ennek a hírét átvették a nagyobb site-ok és a tévés hírműsorok is, mire a Lot18 pánikszerű gyorsasággal eltüntette a kolekciót a honlapjáról.

Iszonytató leckével folytatódik a szülőgépek sztorija

A Hulu által készített és Közép-Európában az HBO Europe által vetített sorozat első évada úgy tudott baromi izgalmas lenni, hogy aki ismerte a regényt, annak az ég világon semmilyen meglepetést nem tartogatott. A készítők, Bruce Miller producer-íróval az élen, ugyanis tartották magukat a könyvhöz. A valaha volt Egyesült Államok területén jártunk, egy Gileád Köztársaság nevű totalitárius államban. Sorozatos katasztrófák miatt az ország területének nagy része lakhatatlan, súlyosan szennyezett, itt végeznek kényszermunkát az állam ellenségei. A többiek kasztrendszerben élnek, ahol a férfiak uralkodnak, a nőknek nincsenek jogaik, nincs tulajdonuk, nem végezhetnek fizetett munkát. Mivel a szennyezés miatt a többség meddő, a kevés termékeny nőt, a szolgálólányokat kiutalják az állam vezetőinek, hogy nekik szüljenek gyerekeket. Főhősünk, Offred (Elisabeth Moss) is egy ilyen szülőgép, aki a köztársaság egyik fontos vezetőjének (Joseph Fiennes) és feleségének (Yvonne Strahovski) házában él.


Megelevenedik Stephen King kedvenc horrorvárosa

Stephen King és JJ Abrams nevével igyekszik eladni legújabb sorozatát, a Castle Rockot a Hulu. Július 25-én mutatják be és úgy lesz egy Stphen King antológia sorozat, hogy valójában az író egyik művét sem használják fel hozzá konkrétan. A sorozat címéből könnyű kitalálni, hogy a helyszín Castle Rock, King egyik kedvelt képzeletbeli városkája, ahol olyan regényei játszódtak, mint az Éjszakai műszak, vagy a Hasznos holmik.

[…] Bővebben!


A Castle Rock lesz a Hulu idei nagy durranása

A szolgálólány meséjének második évada nekem három rész alatt elég önismétlővé vált, különösen ami a képi világot illeti, szóval nekem a Hulu idei terméséből a Castle Rock első évada az, ami leginkább fontos. A sztori Stephen King regényei és ötletei alapján állt össze, JJ Abrams az exec producer, Melanie Lynskey, André Holland, Jane Levy, Sissy Spacek, Bill Skarsgård, Scott Glenn, Terry O’Quinn és Frank L. Ridley meg majd eljátssza, amit kitalál nekik Ben Stephenson, Liz Glotzer, Dustin Thomason és Sam Shaw írókkal. A sztori benne a van a címben, Castle Rock városáról szól, King regényeinek egyik állandó helyszínéről, ahol semmivel és senkivel nem stimmel semmi.


Még egy megdöbbentő meglepetés: A szolgálólány meséjéből is jön a 3. évad

Nem nagyon van ember, aki meglepődne az olyan híreken, mint hogy az iszonyúan sikeres, népszerű, agyondíjazott sorozatokhoz megrendelnek egy-egy új évadot. Úgyhogy eddig azt hittem, a Nap Legkevésbé Meglepő Híre az lesz, hogy folytatódik a Westworld a második évad után, de nem.

A Nap Legkevésbé Meglepő Híre verseny szokatlanul szoros volt, de a győztes mégis az lett, hogy a második évad után is folytatódik A szolgálólány meséje, a Hulu legnagyobb dobása. Ki gondolta volna???

A nyomasztó és brutális második évad első részeiről itt írtunk kritikát.


Újabb brutális előzetest kapott A szolgálólány meséje

Már nem kell sokat várnunk, április 25-én kerül fel a Hulura a sorozat második évadának első része, és aztán azonnal, magyar idő szerint április 26-án jön a magyar HBO-ra is. Most kiadtak hozzá egy újabb, közel kétperces előzetest, amiből elég sok minden kiderül a folytatásról. Az első évadnál még egy tulajdonképpen már ismert történetet kaptunk, hiszen a sorozat követte Margaret Atwood regényét. Most nem lesz ilyen sorvezető, a regényből vett cselekmény véget ért az első évaddal, teljesen új sztorit kapunk.

Ebből az új sztoriból derült ki most elég sok minden. Kiadtak ugyanis egy új, közel kétperces trailert, ami sokkal többet elárul, mint az eddigiek. Amit korábban már tudtunk, hogy az új évadból megismerjük a gyarmatokat, ahol büntetésből dolgoztatják azokat, akik fellázadtak Gileád ellen. Most az is kiderül, hogy a lázadás, amiről eddig csak homályos képünk volt, milyen nagy méreteket ölt, és persze valahogyan Offred is kapcsolódik hozzá. A parancsnok és a felesége persze egymást okolják az Offreddel történtekért, és ahogy az első évadból sejthető volt, Serena Joy nem bírja ki, hogy a háttérben maradjon. Ott, ahova hite szerint a nők amúgy tartoznak.

És leszenk iszonyatos kivégzések, az egyik jelenetben egy csomó bitófára küldött szolgálólányt láthatunk, akinek éppen Lydia néni prédikál. 


Főszereplőt igazolt George Clooney új sorozata

A Csajok című HBO sorozatból ismert Christopher Abbott lesz a főszereplője George Clooney új sorozatának, ami a 22-es csapdája című regényt dolgozza fel. Korábban már beszámoltunk róla, hogy Clooney újra visszatér a tévébe egy hatrészes minisorozat egyik főszereplőjeként, amin producerként és rendezőként is dolgozik majd. Abbot játssza majd John Yossarian nevű bombázótisztet, aki idegi alapon kéri leszerelését a második világháborúból, de ezt nem engedik neki, hiszen ha valaki idegi alapon kéri, hogy mentsék ki a háborúból, az egész biztosan normális.

[…] Bővebben!


Felégetik az elnyomás jelképét A szolgálólány meséje új előzetesében

A lázadáson van a hangsúly A szolgálólány meséje második évadának új, rövidke előzetesében: “Vedd fel a vörös ruhát, vedd fel a fejrevalót, fogd be a szád, légy jó kislány, feküdj le, tárd szét a lábad… Igen, asszonyom” – sorolja Elizabeth Moss a szolgálólányok kötelességeit, miközben a képen ég a ruha szegélye, fegyvert fognak egy rejtélyes férfi fejéhez, pofonok csattannak, és általában senkinek sem túl jó.

“Komolyan… Mi a fasz?”

Teszi fel aztán a kérdést. Nagyjából ennyi derül ki ebből a teaserből, ami meglepő, mert a második évad korábban már kapott egy szintén nem hosszú előzetest, de ennél a mostaninál még az is sokkal inkább sokatmondó volt. Mindenesetre április 25-én már felkerül a Hulura az első rész, és vélhetően hamar jön a magyar HBO-ra is. Addig meg azért valószínűleg kapunk majd még egy rendes előzetest is.

A készítők egyébként korábban azt mondták, szerintük tíz évadnyi van ebben a sorozatban.


Az új Stephen King-sorozatot már csak a szereposztás miatt is megnézzük

A Castle Rockot a Hulu mutatja be nyáron, az egyik producere J.J. Abrams, a szereplői meg: André Holland, Sissy Spacek, Bill Skarsgård, Melanie Lynskey, Terry O’Quinn, Jane Levy és Scott Glenn, szóval csupa olyan színész, akit szívesen néz az ember. A cím és a helyszín nagyjából belövi a sztorit is, a King-regényke egyik kedvenc terepén, Maine államban vagyunk, egy kisvárosban, ahol semmi és senki nem stimmel. Ha minden igaz, a Carrie-től a Hasznos holmikig lesz itt visszautalás mindenre. Várós.


A készítő szerint van tíz évad A szolgálólány meséjében

Bruce Miller, a Szolgálólány meséjének a showrunnere interjút adott a Hollywood Reporternek, amiben beszélt a második évadról, a sorozat készítéséről, illetve az igen távoli tervekről is. Elmondta, hogy a sorozat készítése során milyen sokat jelentett nekik, hogy az eredeti regény írója, Margaret Atwood, bent járt az írószobában, kivette a részét a kreatív folyamatokból. Miller azt is elmondta, hogy már az első évad felénél szóba került, hogy egy esetleges második évadban milyen történeteket mesélnének el. 

[…] Bővebben!


A Hulura jöhet George Clooney új sorozata

Novemberben írtunk róla, hogy George Clooney 1999 után újra tévésorozatban fog szerepelni. Akkor még nem lehetett tudni, hogy ki mutathatja majd be a sorozatot, a Variety információi szerint, viszont jó eséllyel a Hulunál köt majd ki a projekt.

Hat epizódos, limitált szériáról van szó, ami a 22-es csapdája című regényt dolgozza fel. Clooney Catchcart ezredest alakítja majd a sorozatban, további szereplőkről egyelőre nem tudni, Clooney viszont producerként és rendezőként is dolgozik majd az adaptáción. A Variety azt írja, hogy a Hulu nagyon komoly ajánlatot fog tenni a készítőknek, így arra lehet számítani, hogy újabb nagyobb nevek bukkannak fel a projekt körül.

[…] Bővebben!


Kőegyszerű krimi verte A szolgálólány meséjét

A Hulu Emmy- és Glden Globe-díjas sorozata a saját hazájában nem nagyon tud próféta lenni, sőt, sehogy. A meglehetősen régen, 2007-ben (azaz a Netflixszel egy évben) elindított, csak az USA-ban és Japánban elérhető streamingszolgáltató kínálata elég nagy, sőt, lenyomja a Netflixét is a maga 1700 sorozatával és 75 000 epizódjával. Ebben a zajból egy sorozatnak nehéz kitűnnie, még úgyis, ha többszörös díjnyertes kritikuskedvenc, márpedig A szolgálólány meséje ugye az.

A most közzétett adatok szerint a Hulu legnézettebb drámai sorozata a Law & Order: SVU, azaz Esküdt ellenségek: Meggyalázott áldozatok című Dick Wolf-krimi, aminél formaibb, egyszerűbb procedurális sorozat nem sok van a tévében. A kedvenc vígjáték a South Park, amit még meg is értek, hiszen a Hulu-felhasználók medián kora 31, éves jövedelmük meg átlagosan 92 000 dollár, de hogy egy yuppie bróker mi a pöcsömet néz az SVU-n, azt már kurvára nem.

A South Park mögött még több animációs sorozat végzett a 17 millió előfizetővel bíró szolgáltató listáján: második a Family Guy, harmadik a Bob’s Burgers. A drámáknál a This Is Us lett a második., A szolgálólány meséje csak a harmadik. Két adat még a végére: 2017-ben 65 millió órányi Seinfeldet néztek az emberek a Hulun, és először sikerült átlépniük az évi 1 milliárd dolláros bevételi határt.


Visszatér a romák között lavírozgató jósgádzsó a Hulura

December 6-án, azaz szerdán jön a Shut Eye második évada, amiben egyik személyes kedvencem, Jeffrey Donovan (Burn Notice) egy roma jósmaffiába bekerült gádzsót alakít, aki az első évadban meglehetősen sikeresen égette fel maga mögött az összes hidat – mindezt azután hogy egy baleset utóhatásaként tényleg látomásai lesznek, azaz, amit  addig csak hazudott, azt már látja is, de nem egészen. Az első évad nem volt az igazi, a második lehet jobb lesz. 


Omega-nóta szól egy időutazós amerikai sorozatban

A Future Man a Hulu vadiúj, vicces és egyszerre borzasztó erőszakos és tapló sitcomja, amiben egy kutatólaborban dolgozó lúzer egy videójáték megnyerésével magára szabadítja a jövőt, pontosabban az onnan érkező kommandót, aminek az a feladata, hogy a lövöldözős játékot megnyerő személlyel együtt megmentse az emberiség jövőjét. Ez így magában elég sablonos, de a Future Man amellett, hogy rájátszik az ÖSSZES időutazós klisére, kifejezetten eredeti tud lenni, és úgy parodizál más sorozatokat és filmeket, hogy sírunk a röhögéstől. (Lesz majd kritika is, már a felénél vagyok.)

[…] Bővebben!


A frászt hozza rád az új Stephen King-sorozat

Egyelőre csak hangulatképek vannak a trailerben, de azokból akad bőven. Alapanyag van hozzá, King elég sok regénye játszódik egy Castle Rock nevű képzeletbeli városban, például a Cujo, a Hasznos holmik vagy éppen a Carrie. A Hulu sorozata nem egy regényt ültet át sorozatra, hanem King történeteiből merítve mesél majd sztorikat, minden évadban másikat, már ha lesz második ugye. Azaz a trailerben az a kutya nem Cujo és Sissy Spacek sem a Carrie-ből ugrott elő. A producer JJ Abrams, a színészek között Sissy Spacek, Bill Skarsgård, Scott Glenn, Melanie Lynskey , André Holland , Jane Levy és Terry O’Quinn is ott lesz, szóval ebből a szempontból nem lehet panaszunk. Bemutató jövőre.


A Future Man viccet csinál az időutazásból

Meg úgy általában minden filmből, ami ezzel kapcsolatos, legyen az Terminátor vagy Vissza a jövőben. Ja, és még az Utolsó csillagharcosnak is odabök. A novemberben a Hulura érkező sorozat arról szól, hogy van egy pali (Josh Hutcherson az Éhezők viadala-filmek lúzerje) aki egy kutatólaborban gondnok/takarító, és tulajdonképpen egy dologban jó, a videójátékokban. És van egy játék, amit végigtol, és a végén kiírják neki, hogy ő a Messiás, majd megnyílik egy időkapu, és előkerül két harcos, ugyanolyan hacukában, mint amilyet a videójátékban viselnek a szereplők, és elviszok magukkal világmegmenteni. Mert a laborban, ahol dolgozik, egy herpeszellenes cuccal kísérleteznek, ami romba dönti majd az emberiséget – és itt indul az őrület, az időben összevissza utazgatva kell rendbe tenni a világot. Az előzetes vicces, de én elfogult vagyok, mert az az Eliza Coupe is szerepel benne, aki a Happy Endingsben a legjobb dolog volt.


Hoppon maradt az HBO és a Netflix az idei Emmy-n

Éjjel 2 és 5 között kiosztották az amerikai televíziós szakma legnagyobb elismerésének számító Emmy-díjakat. A szolgálólány meséjének köszönhetően a Hulu lett az első streaming szolgáltató, amelyik a legnagyobb presztízsű díjat megnyerte. Ez a sorozat adta a legjobb női főszereplőt (Elisabeth Moss), legjobb női mellékszereplőt (Ann Dowd), legjobb női vendégszerepelőt (Alexis Bledel), továbbá a legjobb rendezést (Reed Moreno) és a legjobb forgatókönyv (Bruce Miller) kategóriát is megnyerte a dráma sorozatok között a Hulu szériája. Nem jött be tehát a tipp, hogy Netlix és a Stranger things lehet az este nagy nyertese.

Délelőtt jelentkezünk majd elemzéssel is a nyerteseket illetően. A fontosabb kategóriák nyertesei a következőek:

[…] Bővebben!


Ha egyszer egy biznisz beindul: Castle Rock címmel még egy Stephen King-sorozat jön

A 11.22.63, a The Mist és a Mr. Mercedes után egy negyedik Stephen King-adaptáció is képernyőre kerül hamarosan: JJ Abrams (Alias, Lost) és King közösen fejleszti a Hulunak a Castle Rock című projektet, amiben Andre Holland (The Knick), Sissy Spacek (az eredeti Carrie, legutóbb Bloodline) és Jane Levy (Suburgatory, Twin Peaks) szerepel majd. A sorozat az említett hárommal ellentétben nem egy konkrét regényen alapul majd (a Mr. Mercedes három regényt dolgoz fel, a tervek szerint 3 évadban, még mielőtt), hanem egy antológia lesz, ami több, Castle Rockban játszódó történetet fűz össze.

A város King regényeinek egyik ikonikus helyszíne, először a Holtsávban tűnt fel, de itt játszódott a Cujo és a Halálos árnyék is (meg még egy rakás novella), itt él Ruth Deaver (Spacek), Henry (Holland) nevelőanyja, a nyugdíjas egyetemi tanár. A nő memóriája már nem a régi, ami azért baj, mert a város múltjának titkait ő ismer legjobban. Levy a város önjelölt krónikását alakítja, akit megszállottan érdekel a halál, különösen akkor, ha a város lakóit érinti. A sorozat jövőre érkezhet a Hulura.


Megkínozta a nézőket az év legjobb sorozata

Az első három rész után az év eddigi legjobb és legfontosabb sorozatának neveztem A szolgálólány meséjét (The Handmaid’s Tale), és ezt most, hogy véget ért az évad, simán fenntartom. Az utolsó, tizedik rész csütörtökön került fel az HBO GO-ra, Magyarországon egyelőre csak itt lehetett megnézni a Hulu sorozatát, de júliustól tévében is leadja az HBO. Aki olvasta Margaret Atwood 1985-ös regényét, annak nem okozott meglepetést az évadzáró, az ugyanis követte a regény cselekményét. Atwood is nyitva hagyta a főhős, Offred sorsát, ahogy a sorozat is. Csakhogy a kanadai írónő nem írt folytatást a könyvhöz, a sorozatnak viszont lesz második évada. Innentől iszonyú izgalmas, hogy sorvezető nélkül is tudják-e tartani ezt a színvonalat.

Mert A szolgálólány meséje néhány kisebb botlás ellenére végig izgalmas, torokszorító sorozat maradt, méltó a regényhez. Pedig volt néhány előjel, ami nem erre utalt. Az egyik a viszonylag meglepő casting. Nem a főszereplőre, Elisabeth Mossra gondolok, ő generációja egyik legtehetségesebb színésznője, lehetett sejteni, hogy Offred szerepében is nagyszerű lesz. Az is lett a megerőszakolt, megalázott szolgálólány szerepében éppen úgy, mint a flashbackekben, amikor még June, a szabad és boldog nő volt.

A mellékszereplők kiválasztása viszont sokkal rizikósabb volt. A regényben a parancsnok és a felesége idősebbek, ezt követte a filmváltozat is, amiben az akkor már igencsak középkorú-idősödő Faye Dunaway és Robert Duvall játszották a házaspárt. A sorozat viszont megfiatalította őket, a férjet Joseph Fiennes, a feleséget pedig a csak 35 éves Yvonne Strahovski játssza. A készítők szerint nem azért, hogy még egy szép és fiatal nő legyen a sorozatban, hanem azért, hogy felerősítsék a feleség és a szolgálólány közötti versengést. Hogy ez mennyire jól sikerült, az leginkább az utolsó részből, Offerd és Serena Joy első és utolsó nyílt konfliktusából derült ki. A főleg a Dexterből ismert Yvonne Strahovski amúgy is nagyot alakított, tökéletes ellenpólusa volt Offerdnek.

De a férfi szereplők kiválasztása is meglepő volt. Joseph Fiennesról elsőre nem egy zsarnok, egy beteges erőszaktevő jut az eszünkbe, ahogy a Nicket játszó Max Minghella sem volt evidens választás a szerető szerepére. De végül ez is működött: még ma is létező előítélet a fejekben, hogy nemi erőszakot sikeres, vonzó, gazdag férfiak nem követnek el. Itt viszont azt láttuk részről részre, hogy egy jóképű, vonzó férfi bánik a lehető legkegyetlenebbül egy neki kiszolgáltatott nővel. 

Akiknek nem tetszett A szolgálólány meséje, azok leginkább a sorozat lassúságát kifogásolták. Atwood regénye nem túl vaskos, nincs benne tíz, közel egyórás részre való anyag, ezért kellett húzni az időt, ami ártott a feszültségnek és a tempónak. Másfelől viszont ezeknek a nőknek így telt az idő. Nekem a lassúság inkább azt jelentette, hogy amikor nincs társaságod, nincs tévé, mozi, színház, internet, nem olvashatsz sem könyvet, sem újságot, de még egy nyomorult bevásárlólistát sem, akkor így nyúlnak a napok. Egyszer éreztem, hogy kifejezetten leült a sorozat, Offerd férjének sztorijánál. Ennek a végkifejletét részben már ismerük, hiszen az első rész első jelenetéből kiderült, hogy a család nem tudott megszökni. Luke története egyszerűen nem volt elég izgalmas ahhoz képest, amiken Offred keresztülment.

“Ilyen nincs, ez nem történhet meg. A mi mai, nyugati, demokratikus világunk nem alakulhat át alig egy-két év alatt középkori diktatúrává” – sok hasonló véleményt lehet olvasni különböző fórumokban. Pedig nem véletlen, hogy éppen most készült sorozat ebből a könyvből. (Már azon kívül, hogy soha nem látott mennyiségben készülnek sorozatok, és folyton vadásznak a jó alapanyagokra.) A kor, amiben élünk, kedvez az ilyen történeteknek, ezért van az, hogy különösen az amerikai sajtó elképesztően sok cikkben foglalkozott A szolgálólány meséjével.

A férfiak és nők egyenjogúsága csak néhány évtizedes, és a hangok, melyek szerint nincs ez így jól, időről időre felerősödnek. Ami igazán hátborzongató volt A szolgálólány meséjében, hogy a rendszer kiagyalói állítólag mindent a nők érdekében tettek. Serena Joy, akinek, mint az fokozatosan kiderült számunkra, nagy szerepe volt a Gileád köztársaság létrejöttében, maga is feminista. Csak az általa kigondolt feminizmus szerint a nők a háztartásban és a gyereknevelésben lehetnek igazán boldogok, minden más csak teher számukra, amitől meg kell szabadítani őket. “Egy nő sem volt elég szép, elég fiatal, elég vékony soha. Nem tiszteltek titeket, mi viszont igen” – mondja a parancsnok Offrednek. Zavarbaejtő gondolatok éppen tőle.

“Amerika ma is tele van Serena Joyokkal” – írják a kinti lapok, vagyis olyan nőkkel, akik szívesen száműznék a többieket a konyhába és a gmyerekszobába. Ők maguk viszont szenvednének attól, ha a létezésük csak ezekre a helyekre korlátozódna. A legjobb példa Ivanka Trump, akit látszólag nem zavarnak apja nőkre tett megjegyzései, ő maga mindig tökéletes megjelenésű, jó feleség, háromgyerekes anya, aki mellesleg az amerikai elnök egyik legfontosabb embere, tanácsadója. De egy másik aktuális kérdés, a menekültek helyzete is ott van ebben a történetben, elég csak Moira szívszorító kálváriájára és megérkezésére gondolni. (És igen, Atwood nagyon elfogult a hazájával, Kanadával.)

Szóval ezerfelé lehet továbbvinni a történetet, most már csak reménykedni kell, hogy nem szúrják el nagyon a következő évadot. Mert legyen bármilyen gyötrelmes néznivaló is, szükségünk van rá.


Két galériányi promókép szomorú és dühös nőkkel

Az első adagban a Netflixre hamarosan érkező női pankrátoros sorozat képei láthatók (Jenji Kohan, a Weeds és az Orange Is The New Black alkotója jegyzi), a másodikon meg a hamarosan kritikában is értékelt A szolgálólány mesjének fontos karakterei. Utóbbiból a Hulu 3 részt már feltolt a netre, a negyedik ma lesz.


Az HBO-n lesz látható az idei év egyik legjobban várt sorozata

Április végétől az HBO-n lesz látható a Handmaid’s Tale, vagyis A szolgálólány meséje, amit eredetileg a Hulu gyárt, így itthon nem lenne látható. A Margaret Atwood regényéből készült sorozatot az egész régióban az HBO tűzi a műsorára április 27-től. Az HBO jó szokásához híven a premier napján nem egy, hanem rögtön három rész lesz látható az HBO GO-n, a csatorna streaming felületén.

[…] Bővebben!