Ha van hírműsor, aminek jár a nívódíj, az a Tények

Ma a Parlamentben egy újabb olyan díjat adtak át, amiről eddig még csak nem is hallottunk,mert hát nem is létezett, azért. Gondolom, a Kulturkampf Tour ’18 – ∞ egyik fontos állomása az Érték és Minőség Nagydíj, amin VÉGRE a saját kutyájuk kölykei kapnak mindenféle elismerést ebben a nagy balliberális elnyomásban meg médiatúlsúlyban, még akkor is, ha szerintem maga a díjátadó fővédnöke, Latorcai János is pontosan tudja, mennyit ér a Tények, az Echo TV és a közmédia hírszolgáltatása.

A Kommunikációért Nagydíjat menten háromfelé osztották (jövőre a HírTV-nek is adni köll majd), és kapott

 • a közmédia, mert hírszolgáltatásának stábja annyira remek munkát végzett,
 • a TV2 Média Csoport Zrt., mert a Tények Kökény-Szalai Vivien keze alatt igazán minőségi hír hírműsorrá nőtte ki magát
 • és az Echo TV, dettó a fentiekért.

  […] Bővebben!


Szardarabozós komment erősítette meg, hogy távozott a közmédia sajtófőnöke

Kezdjük egy kicsit távolabbról. Nem mondunk nagyon újat azzal, hogy az az évi nagyjából 80 milliárd forintnyi közpénzből működő közmédia, azaz az MTVA feladata az alkotmány és a médiatörvény szerint, hogy kiegyensúlyozottan és sokszínűen tájékoztassa az ország lakosságát a közügyekről. Hogy ez finoman szólva sem így van, annak a látványosabb fele az, hogy a közmédia ma Magyarországon nem jelent mást, mint a kormány és a Fidesz szócsövét és a kormánypárt politikájának aktív végrehajtóját. A kevésbé látványos fele pedig az, hogy a közmédia évek óta nem hajlandó a kormánynak nem kedves sajtóval kommunikálni: az Index egyetlen megkeresésére, sajtóinformáció-kérésére sem reagált az MTVA sajtóosztálya hosszú évek óta.

Ez az oka annak is, hogy az Index nem írta meg májusban, hogy a 24.hu értesülése szerint távozik a mindezekért részben felelős munkatárs, Kobza Miklós, az MTVA sajtófőnöke és egyik tartalomigazgatója: a 24.hu csak szóbeszédre alapozta az információját, hivatalos megerősítés pedig természetesen azóta sem érkezett az MTVA-tól, hiába kérdeztünk rá azonnal.

Minderre a gyakorlatban most egy egészen abszurd dolog hívta fel megint a figyelmet: Kobza Miklós a távozása óta először mondta ki egy nyilvános, mindenki számára látható kommentben, hogy az értesülés igaz.

Azaz a közmédia egyik vezetőváltását a piálással poénkodó és kocsmákat üzemeltető Tibi atya egyik posztja alatti kommentfolyam előbb erősíti meg, mint az MTVA, amelynek a világon semmi más feladata nem lenne, mint a tájékoztatás.

A dolog abszurditását csak tovább fokozza a kommentek hangneme. A Tibi atya oldalt üzemeltető admin egy hosszú bejegyzést tett közzé arról, hogy milyen “primitív trollkodás” volt a 888.hu munkatársától, Megadja Gábortól a megélhetését a Hír TV kormányzati beszántásával elvesztő Konok Péteren gúnyolódni. Ezt a posztot kérte ki magának Kobza, mondván, “Kicsit leszállhatnál az erkölcsi magaslóról, kishaver”, hiszen szerinte Tibi atya a mértéktelen alkoholfogyasztást propagálja – bár azt már nem tette hozzá, ennek mégis mi köze van a Konok Péterrel való szolidaritáshoz.

Az Index.hu újságírója, Sajó Dávid erre válaszul azt írta: “A nyíltan és folyamatosan hírhamisító közmédia sajtósaként én azért inkább kussolnék a helyedben, Miklós.” És itt jutunk el a fent már leírt lényegig: a stílusában Sajó és amúgy a Tibi atya szellemiségéhez illeszkedő, vagy azt talán még túl is szárnyaló válaszkommentben írta le Kobza, hogy valóban nem ő már az MTVA sajtófőnöke: “Te öreg, te egy annyira felkészült sajtószardarab vagy, hogy az se jutott el hozzád, nem dolgozom ott hónapok óta. Elhiszem hogy bosszantalak, de takarodj ki az életemből, te pocsolyatestű szénhidrátzabáló sejthalmaz.” Sőt, későbbi kommentekből még az is kiderült, hogy Kobza azóta állástalan. Hogy ki az utódja, azt viszont sajnos még mindig nem tudjuk, és a fent kifejtett okokból valószínűleg nem is fogjuk megtudni soha.

Mindenesetre reméljük, előbb vagy utóbb hasonló módon választ kapunk az összes olyan hivatalos sajtóérdeklődésre, amelyre a közmédia nyíltan vállalt, politikai alapú részrehajlásból nem volt hajlandó válaszolni!


RTL Klub: Tudatosan hírt hamisított a köztévé Híradója

Noha a közmédia azt állította, hogy egyszerű német járókelőkkel beszélgetnek a riportereik arról a Híradó március 20-i adásában, hogy “elüldözik a németeket a bevándorlók”, és arról, hogy “egyre több német mondja azt, hogy nem akar egy társasházban élni a bevándorlókkal”, az RTL Klub hírműsora szerint tudatos hírhamisításról volt szó, mivel a megszólalók a legkevésbé sem átlagemberek voltak, hanem egy német szélsőjobboldali párt, az AfD politikusai.

Az RTL Klub Híradója szerint a választási kampányban az anyagot később többször is megismételték. Hogy bár ezt sehol nem közölték, mégis politikusokról van szó, azt a korábban a közmédiában dolgozó Orosz Márta vette észre, aki ma már egy német tényfeltáró portálnál, a CORRECT!V-nél dolgozik.

“Az, hogy úgy állítják be az AfD politikusát, mint egy gyanútlan járókelőt, egy egyszerű ott lakó embert, egy átlag németet, az nem más, mint egyszerű hírmanipuláció” – mondta a műsorban Orosz Márta, aki szerint úgy tűnik, mintha a közmédiában azt adták volna ki feladatként a kampányban, hogy “mindegy, hogy milyen áron, mindegy, hogy milyen szakmai szempontokat lábbal tiporva, de naponta termeljetek egy-egy horrorsztorit a németországi menedékkérőkről, és ez meg is történik”.

Az RTL Klub hiába kereste a közmédiát, nem kaptak választ a kérdéseikre. Természetesen mi is írtunk az MTVA Sajtóirodájának, és ilyenkor azt szokás írni, hogy amint válaszolnak, frissítjük cikkünket, de

mivel a több mint 70 milliárd forintból üzemelő közmédia évek óta nem válaszolt egyetlen szót sem egyetlen kérdésünkre sem, pontosan tudjuk, hogy most sem fognak reagálni a hírhamisítás vádjára.


Siklósi Beatrix szerint nem lehet fegyverként felhasználni, ha valaki antiszemita

Siklósi Beatrix az M5 tévécsatorna újonnan kinevezett programigazgatója volt a vendége szerda reggel a Bartók rádió Muzsikáló reggel című műsorának (a műsort itt lehet visszahallgatni). Siklósi kinevezését azért bírálták többen, mivel a műsorvezetőnek korábban több antiszemita megnyilvánulása volt, sőt posztolt antiszemita vicceket is a Facebookra.

Siklói a műsorban nem csak arról beszélt hogyan képzeli el az M5 csatorna jövőjét, hanem elsősorban magát szerette volna tisztázni, hiszen mint mondta, érték különböző vádak az elmúlt napokban. “Ezt az antiszemita vádat leghatározottabban szeretném visszautasítani. Azt hiszem, elérkezett ma már Magyarországon az az idő, amikor ezt fegyverként használni emberekkel szemben nem lehet.” 

A műsorvezető ezután figyelmeztette, hogy az M5 eddig politikamentes volt, és reméli, hogy ezután is az lesz. Siklósi erre úgy reagált, hogy nem a politikai fontos, hanem értékrendi harcról van szó. “Tehát hogy mik az értékek, és a zsinórmérték. Az érték az, ami előrevisz, épít és nem rombol” – mondta az újonnan kinevezett igazgató, akit 2014-ben a Vallási, Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek főszerkesztőjének neveztek ki, de nem sokkal később a vallási műsorokat elvették tőle, miután a nagy egyházak tiltakoztak személye ellen.


Régen antiszemita vicceket posztolt, most ő vezeti az MTVA ismeretterjesztő csatornáját

Július 16-tól új vezetője van az MTVA kulturális-ismeretterjesztő csatornájának, az M5-nek, írja az MTI. Az új vezető Siklósi Beatrix, aki Dér Ágnest váltja ebben a pozícióban. Siklósi eddig az MTVA kiemelt programok, valamint kisebbségi- és határon túli műsorok főszerkesztője volt, de többször került bajba antiszemita nézetei miatt.

[…] Bővebben!


A közmédia kommentszemlére költi a pénzünket

A MTVA és kinövései olyan kelések a magyar média egyébkánt is sok sebből vérző testén amiket éppen ideje már kivágni, de lendületből, és felépíteni egy valódi közszolgálatot a helyén – olyat, ami piacvezető lehet, mint általában tud lenni a normális országokban. A mi kis közmédiánk, a megbízhatatlan forrásokat szemléző MTI-vel, a gyűlöletpropagandát terjesztő m1-gyel, a hírműsorok állatorvosi lovának tekinthető Híradóval és az összes szervilis, a rendszernek bepucsító csinovnyikkal együtt viszont csak akkor képes értelmezhető nézettséget felmutatni, ha éppen van egy világbajnokság, olimpia, vagy Forma-1-es futam. Ha az m4sport adójukat kivesszük a mérésből, a 80 milliárdos éves költségvetássel működtetett tévé közönségaránya a teljes lakosságot tekintve, egész napot nézve, nemigen éri el az 5 százalékot sem.

És ezért kell baszogatni ezt a pénznyelőt, aminek hírműsorában sikerült eljutni arra a pontra, hogy egy háromperces blokkot szentelnek egy Twitterbejegyzés alatti, holland nyelvű kommenteknek, melyekben Judith Sargentini EP-képviselőt küldik el a picsába. A Híradó persze a szemlében gondosan ügyelt arra, hogy a kommentek között legyen két sororozás is, jóhogy. Szóval 80 milliárdért azért ennél jobb híradót raknák össze, csak mondom. Itt a videó, ha valakinek ilyen perverziói lennének.    


Szombaton tér vissza a Csak színház és más semmi

Nem tartozik a kedvenceim közé a színházi kulisszák mögött játszódó sorozat, a második évadból csak egy részt láttam, és ugyan Lovas Rozi ebben is nagyon jó, de ez nem elég heti egy órára az életemből. A harmadikba is bele fogok nézni, jóhogy, aztán ha beránt, még maradok is. Ettől függetlenül örülök annak. hogy van, még úgyis, hogy az MTVA udvari beszállítója, a Megafilm Service készíti, mert a sorozatpiacnak minden lökés jót tesz. Az még jobbat tenne, ha más is odaférhetne a tűzhöz, de ezt most tényleg hagyjuk. Ami fontos a sajtóközleményből:

 • A harmadik évad hatrészes lesz, premier március 3., 19:30, Duna TV.
 • A történet három szatirikus hangvételű szálon fut párhuzamosan.
 • Szereplők: Schell Judit, Csányi Sándor, Szervét Tibor, Szávai Viktória, Mészáros Béla, Dobó Kata, Bánsági Ildikó, Mohai Tamás, Osváth Judit, Kamarás Iván. Lovas Rozi.
 • A produkció vezető írója továbbra is Divinyi Réka, forgatókönyvírója és kreatív producere Goda Krisztina.
 • A harmadik évad története nem épül szorosan az előzményekre, úgy is érthető, ha valaki a korábbi epizódokat nem látta. Ez is egy előadás, Shakespeare Szentivánéji álom című darabja elkészülésének történetét mutatja be, a próbák időszakát öleli fel.


A Dal zsűrije kiáll a plágiumgyanús szám mellett

“Ha ez a kettő, akkor másik ötszáz dal is hasonlít egymásra. Én és a kollégáim is úgy gondoljuk, hogy a kettőnek nincs köze egymáshoz” – jelentette ki Frenreisz Károly, A Dal egyik zsűritagja a Borsnak a YesYes plágiumgyanús szerzeményével kapcsolatban.

A zenész szerint az ügy nem rontja Szabó Ádám zenekarának esélyeit, és szó sincs a formáció kizárásáról. “Egy nagyon gusztustalan szakmai lépéssel állunk szemben. Valaki a háttérben egész egyszerűen ki akart szúrni a másikkal, vagy valaki így próbál előnyt szerezni” – tette hozzá a zenész.

[…] Bővebben!


Az MTVA korábbi programigazgatójával járatnák le Vonát

Vona Gábor már egy ideje első számú közellenség a közmédiában, és előszeretettel emlegetik korábbi, iszlámbarát nyilatkozatait. Ezért volt óriási ziccer, mikor valahogyan előkerült egy felvétel, amin Vona Gábor a következőket mondja:

“Amikor összeházasodtunk a feleségemmel, akkor egy nagyon kedves barátomat választottam tanúul, és ő egy palesztin fiatalember volt. Az ő segítségével eljutottam Jemenbe, egy iszlám országba, ami egy szegény ország.

Magaslabda volt, megírta a híradó.hu és szépen átvette a Ripost és az Origo is.

[…] Bővebben!


Már megint plagizált egy zenekar A Dalban?

Sokan sokszor mondták már, hogy a popzenében eljátszottak mindent, amit csak lehet. Ettől még lehet azért egymástól eltérő dalokat írni, de olyan esetek is akadnak, amikor szinte egyértelmű két dal között a hasonlóság. Tavaly A Dalból kizárták a Jetlag nevű zenekart, és bár a kizárást a sajtó felé úgy kommunikálták, hogy nem igazán tudtak a gyártók megegyezni a zenekarral, sokkal valószínűbb, hogy a Nyugat.hu-n megjelent plágiumgyanú miatt maradtak le a versenyről. Most nagyon úgy néz ki, hogy idén is van olyan együttes, amelynél komolyan felmerül a plágium gyanúja, ráadásul már a középdöntőben vannak.

[…] Bővebben!


Népies metállal és politikai üzengetéssel nyitott A Dal

Ha van olyan, hogy NER-kompatibilis metálzenekar, az a Leander Kills, ami immáron másodjára szerepel a nemzeti dalválogatón, de először kampányolt élő adásban kormányszlogennel. Nem tudom, Köteles Leander énekes miért gondolja azt, hogy egy ilyen énekes hogyishívják a legjobb platform arra, hogy hazaköltözésre buzdítson a backstage-ből, (mármint nem a muterhoz az albérletből, hanem a brightoni kávézóból a nyóckerbe) de mindegy. A zenekara lehet, megint elmegy a döntőig, de nyerni nem fog – na nem azért, mert annyival gyengébbek lennének, mint a mezőny többi része, hanem mert nem Eurovízió-kompatibilisek, és nem elég extrémek ahhoz, hogy erre szarni lehessen (lásd még a finn Lordi 2006-os győzelmét), ez a népi elemekkel vegyes, Korn, Deftones meg RATM hatásokat is magán viselő, hol hörgős, hol ugrálós, hol meg népdalos metál nem annyira érdekes, mint gondolják.

[…] Bővebben!


Lassú retróműsor lett a Honfoglaló

Kár, hogy 2017-et írunk. Ha 1999 lenne, a Honfoglaló tévés verziója akár az év meglepetése is lehetne, de így sajnos csak egy olyan vetélkedő, ami felett elhaladt a kor, amit nem a 25 év alatti generációnak csináltak, hanem az ötven felettieknek, akik viszont kurvára nem foglalkoznak vele, mert nekik ez az internetes játék nem nagyon mond semmit. Akiknek szólna, ahhoz szoktak hozzá, hogy villámgyorsan lenyomnak egy menetet lefekvés előtt vagy éppen a BKV-n ülve, így nekik ez az egy óra kínszenvedés lehet, hiszen lassú, ritmustalan, és nem is különösebben érdekes.

Amikor a Show and Game jelezte, hogy fejlesztik a játékot, én őszintén szólva nem értettem, hogy minek. 15 éve dolgoznak rajta, derült ki, és így már igen: ez egy szerelemgyerek, egy pompás, alulról jövő, hazai kezdeményezés, amit már csak ezért is illik támogatni, hiszen végre egy saját ötlet, magyar alapokon nyugszik, ráadásul eladható külföldre, irány az NBC, reszkess Fal, jövünk. A probléma csak az, hogy miközben a fejlesztés kezdete óta eltelt 15 év, a játék megjelenítésében, menetében és az egész külcsínben megállt az idő. A főcím alatt megjelenő, a nyakukban piros, kék és zöld köpenyt viselő játékosok láttán csak röhögtem, ahogy az éles műsorban szereplő, fehér pólóba öltöztetett, unott bértapsolókon is, az egésznek olyan kellemes retrófílingje volt. Kifejezetten drukkoltam, hogy Szente Vajk műsorvezető talpig páncélban vezesse a műsort, de hát gyereknap csak egyszer van egy évben.

[…] Bővebben!


Harsányi Levente lehet a Honfoglaló arca

November elején írtunk arról, hogy a köztévé képernyőre viszi az ország talán legnépszerűbb internetes kvízjátékát, a Honfoglalót, a Bors pedig péntek reggel arról számolt be, hogy információik szerint Harsányi Levente lesz a tévés vetélkedő műsorvezetője.

A Honfoglaló január másodikától hétköznapokon lesz látható a Duna Televízión, előtte pedig, december 25. és 29. között, celebek mutatják majd be a nézőknek a játékmenetet. A területfoglalós játékban három hadvezér mérkőzik majd egymással Magyarország megyéiért. Az nyer, aki a legtöbb területet foglalja el.

A Bors értesüléseit Harsányi sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, az MTVA sajtóosztálya pedig nem válaszolt a lap megkeresésére.


Harsányi Levente lehet a Honfoglaló arca

November elején írtunk arról, hogy a köztévé képernyőre viszi az ország talán legnépszerűbb internetes kvízjátékát, a Honfoglalót, a Bors pedig péntek reggel arról számolt be, hogy információik szerint Harsányi Levente lesz a tévés vetélkedő műsorvezetője.

A Honfoglaló január másodikától hétköznapokon lesz látható a Duna Televízión, előtte pedig, december 25. és 29. között, celebek mutatják majd be a nézőknek a játékmenetet. A területfoglalós játékban három hadvezér mérkőzik majd egymással Magyarország megyéiért. Az nyer, aki a legtöbb területet foglalja el.

A Bors értesüléseit Harsányi sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, az MTVA sajtóosztálya pedig nem válaszolt a lap megkeresésére.


Harsányi Levente lehet a Honfoglaló arca

November elején írtunk arról, hogy a köztévé képernyőre viszi az ország talán legnépszerűbb internetes kvízjátékát, a Honfoglalót, a Bors pedig péntek reggel arról számolt be, hogy információik szerint Harsányi Levente lesz a tévés vetélkedő műsorvezetője.

A Honfoglaló január másodikától hétköznapokon lesz látható a Duna Televízión, előtte pedig, december 25. és 29. között, celebek mutatják majd be a nézőknek a játékmenetet. A területfoglalós játékban három hadvezér mérkőzik majd egymással Magyarország megyéiért. Az nyer, aki a legtöbb területet foglalja el.

A Bors értesüléseit Harsányi sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, az MTVA sajtóosztálya pedig nem válaszolt a lap megkeresésére.


Harsányi Levente lehet a Honfoglaló arca

November elején írtunk arról, hogy a köztévé képernyőre viszi az ország talán legnépszerűbb internetes kvízjátékát, a Honfoglalót, a Bors pedig péntek reggel arról számolt be, hogy információik szerint Harsányi Levente lesz a tévés vetélkedő műsorvezetője.

A Honfoglaló január másodikától hétköznapokon lesz látható a Duna Televízión, előtte pedig, december 25. és 29. között, celebek mutatják majd be a nézőknek a játékmenetet. A területfoglalós játékban három hadvezér mérkőzik majd egymással Magyarország megyéiért. Az nyer, aki a legtöbb területet foglalja el.

A Bors értesüléseit Harsányi sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, az MTVA sajtóosztálya pedig nem válaszolt a lap megkeresésére.


Mária Teréziáról szóló kétrészes film jön a királyi tévébe

Káajrópai koprodukcióban készült az a Mária Teréziáról szóló kétrészes film, amit

 • a magyar,
 • a szlovák,
 • a cseh
 • és az osztrák

köztévé közösen forgatott Robert Dornhelm rendezésében. A Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából készült film első bemutatója Pozsonyban lesz, utána mi is láthatjuk majd. A forgatás kicsit olyan lehetett, mint egy Monty Python-szkeccs Bábel tornya építéséről, hiszen az 50 színész mindegyike saját anyanyelvén beszélt, de ettől még simán felvettek mindent.

[…] Bővebben!


Az MTVA tévére viszi a Honfoglalót

Idén karácsonykor vadonatúj, naponta jelentkező vetélkedőt indít az MTVA: a Honfoglalót, igen, a népszerű internetes kvíz tévéváltozatát. Először celebek fognak játszani benne (az első héten), gondolom azért, hogy a nép rákapjon az ízére és megismerkedjen a játékkal, utána meg jöhetnek az átlagemberek. A játékmenetről annyit tudunk, hogy területfoglalós izé lesz, hárman játszanak majd minden nap, biztos lesz neki műsorvezetője is, Gundel Takács Gábornak ez is jól állna például. 

[…] Bővebben!


Visszatért a képernyőre a bódult riporter

Emlékeznék még Bencze Péterre?

Ő volt az a köztévés riporter, aki túlságosan vidáman jelentkezett be a Bajai Halfőző fesztiválról idén júliusban. A hivatalos indoklás szerint betegségére szedett gyógyszert, amire nem volt jó ötlet erre meginnia egy feles pálinkát, amivel ott a fesztiválon kínálták meg. Ezért volt élő adásban több, mint egy percen keresztül, és a bejelentkezés előtt sem tűnt fel senkinek, hogy valami gond van a kolléga viselkedésével.

[…] Bővebben!


Január 20-án tér vissza A Dal

A tét a 2018-as, kijevi Eurovíziós indulás, jelentkezni tán novemberig lehet. A menetrend:

 • Válogatók: január 20.,  január 27., február 3.
 • Elődöntők: február 10., február 17.
 • Döntő: február 24.

Hajrá.