Csendes kis folyó + iszonyú mennyiségű CGI = a tévétörténelem egyik leglátványosabb robbanása

Csendes kis folyó + iszonyú mennyiségű CGI = a tévétörténelem egyik leglátványosabb robbanása

A The Walking Dead nézettsége az előző szezonban teljesen bezuhant az USA-ban, az idei kilencedik évaddal pedig nemhogy megállt volna a nézővesztés, hanem tovább folytatódott, a korábbi csúcsidőszak 15 milliós nézettségéhez képest a mostani évad részei minössze 5-6 millió nézőt hoznak.

Valószínűleg ezért is volt szükség arra, hogy valami iszonyú látványossal álljanak elő a készítők, ami a kilencedik évad ötödik részében meg is történt: egy hatalmas zombicsordát repítenek a levegőbe a főszereplők, de magánál a jelenetnél sokkal érdekesebb, ahogy készült.

[…] Bővebben!

Csendes kis folyó + iszonyú mennyiségű CGI = a tévétörténelem egyik leglátványosabb robbanása
Csendes kis folyó + iszonyú mennyiségű CGI = a tévétörténelem egyik leglátványosabb robbanása
Csendes kis folyó + iszonyú mennyiségű CGI = a tévétörténelem egyik leglátványosabb robbanásaHeti ajánló 11.26-12.02 – Advent első hétvégéjére (is)

Nyakunkon a karácsony, most már akkor is, ha figyelmen kívül hagyjuk a nagyáruházak október óta tartó, #veddmeg tukmálós díszítéseit, a szaloncukor akciókat és gyerekjáték-leárazásokat – és itt meg kell jegyeznem, hogy aki esetleg belefut egy kedvezményes Lego Roxfort-kastélyba, kérem mindenképp vegye fel velem a kapcsolatot.

Hétfőn akinek múltidézni támad kedve, kapcsoljon az M3-ra, ugyanis 19:05-kor adják a Vészhelyzet 163.epizódját, amiben George Clooney ugyan már nem rendel, de Goran Višnjić (igen,kimásoltam) még mindig gyógyítja a betegeket Kovac doki szerepében. 20:30-tól a HBO2 elrepít minket Themüszkirára, az amazonok szigetére a DC 2017-es Wonder Womanjében, majd 22:00-tól a The Walking Dead félévadzáróját kísérhetjük figyelemmel az RTL Spike-on, amit már csak azért is érdemes megnézni, mert mostantól zombimentes tél következik jó pár héten át. 23:40-től a Vers mindenkinek című ötpercben József Attila Ajtót nyitok költeményét Turi Bálint súgja balzsamos hangján a fülünkbe még elalvás előtt.

Heti ajánló 11.26-12.02 – Advent első hétvégéjére (is)

[…] Bővebben!

Heti ajánló 11.26-12.02 – Advent első hétvégéjére (is)
Heti ajánló 11.26-12.02 – Advent első hétvégéjére (is)
Heti ajánló 11.26-12.02 – Advent első hétvégéjére (is)A nap WTF-híre: Breaking Bad-mozifilm készül

A hát ezek meg mit szívtak-díj mai győztese Vince Gilligan és az AMC, a válasz meg kék meth-et, ugye, de ezt csak az érti, aki nézte a Breaking Bad című sorozatot. A Collider hozta le az infót, amit azóta átvett mindenki, így mi is megkockáztatjuk, bár fenntartásokkal. Mert oké, hogy van ilyen, mármint sorozatnak filmes lezárást adni, de nem általános. A Deadwood 12 évvel a 3. évad befejezését követően kapja meg a lezárást, amire a rajongók várnak, az viszont HBO nemet mondott a Trónok harca-filmekre.

[…] Bővebben!


Az AMC elspoilerezte, melyik részben lép le Rick seriff a The Walking Deadből?

Szerintem a tévézésben jelenleg az egyik leggondosabban őrzött titok, hogy az új évadban rég nem látott konszolidált külsőt öltő Rick Grimes hogy távozik a zombiapokaliposzisből. Megeszik? Ő esz meg valakit? Megharapják, karját veszti, aztán hullik el? Hősiesen áll a vártán, és menekülő társait fedezi 65 981 zombi ellenében? Vagy egyszerűen csak rosszul lép, és leesik valami hídról? Szóval nem tudni, lehetőség van bőven, és én még a “de kurva szar álmom volt, Lori” verziót sem tudom elvetni teljesen. Na jó, de.

[…] Bővebben!


A Spektrum is várja a sorozatötleteidet

A teljes és tök hivatalos nevén AMC Networks Central Europe Kft. (1139 Budapest, Lomb u. 23-27.)-ként ismert AMC annak az anyacégnek a hazai leágazása, aminek a The Walking Dead- és Breaking Bad-univerzumo(ka)t köszönhetjük, és ami itthon a Spektrum TV-t (is) működteti. Azt a Spektrumot, amin a Tabuktól tabuk nélkül vagy a Brutális-franchise (kémia, fizika, történelem, stb.) is látható volt és lesz is még. Azt a Spektrumot, aminek műsorán, ha minden jól alakul, a te sorozatoddal is találkozhatunk.

Az HBO, a TV2, az RTL, a Show&Game és a Content Lab után ugyanis az AMC is közzétette egy felhívást, miszerint keresik az új tartalmakat, tessék szépe jelentkezni ötletekkel, ráadásul ők nem sitcomot, dramedyt vagy drámát akarnak, hanem ismeretterjesztő sorozatokat. A pályázatról dióhéjban ennyit kell tudni:

 • kétfordulós lesz
 • ismeretterjesztő, szórakoztatóan informatív, eredeti műsortervvel lehet jelentkezni
 • alapvetően közép-európai gyökerű témákat kell feldolgozni
 • a csatorna nem feltétlenül csak a magyar piacban gondolkodik, hanem régióban, így tessék végiggondolni a dolgot
 • a pályázatot angol nyelven tessék beküldeni

A pályaművekről az AMC a következő elvárásokat tette közzé:

 • olyan ismeretterjesztő műsorsorozat kell nekik, mely a téma mélységétől függően alkalmaz dokumentarista eszközöket a kivitelezésben, de semmi esetre sem riport- vagy portréfilm,
 • gazdag információtartalom, újszerű látásmód jellemzi,tematikája tudomány, technológia, történelem, társadalom, környezet/élettér vagy kaland,
 • kereskedelmi formátuma (48 perc, esetleg 24 perc),
 • minimum 5 részes sorozat,
 • képi világában a nemzetközi trendeket követi,
 • minimum HD felbontásban készül.

A pályaművek benyújtásának határideje: 2018. november 15. Hajrá és sok sikert.

A pályázati feltételeket mindenkinek ajánlott elolvasni, többek közt azért, mert abból derül ki, hogy hová kell küldeni az anyagot. 


Újabb díjat nyert a Tabukról tabuk nélkül

A Spektrum saját gyártású sorozata ezúttal a Jahorinai Dokumentumfilm Fesztivál Arany Juhar-díját nyerte el. A sorozat szombaton a bosznia-hercegovinai Jahorina Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon a legjobb a televízióra készített dokumentumfilmek nemzetközi versenyében végzett az élen az első évad első, a halál feldolgozásáról szóló epizódjával. Ez egyébként a Tabukról tabuk nélkül második fesztiválon elnyert díja, még májusban Mexikóban nyerte el az Arany Pálmát (nem azt, a helyit).

A Jahorinai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál idén volt 12 éves, 32 ország 91 alkotását nevezték be rá. Nem egy könnyed, táncos mulatság, a Bosznia-Hercegovina filmes szakembereiből és az ország filmművészeti egyetemének professzoraiból álló zsűri elé általában gondolatébresztő, komoly filmek kerülnek. A díjat Radnai Péter, a sorozatot vetítő Spektrum anyacége, az AMC INTERNATIONAL Central and Northern Europe kreatív igazgatója vette át, aki telefonon azt is elárulta nekünk, hogy a zsűri a karaktereket és a történetek tálalását tekintete kiemelkedőnek.

[…] Bővebben!


Nézzen meg 5 percet a Walking Dead legújabb évadából

Vannak állandó dolgok az életben, például, hogy az új Walking Dead évad marketing kampánya mindig a Comic Conon indul el, egy hosszú előzetessel. Idén sem szakadt meg a sorozat, ráadásul most a szokottnál nagyobb a rajongói érdeklődés az első képsorok iránt, hiszen mindenki azt próbálja kitalálni, hogy mikor és hogyan távozik majd Rick karaktere a történetből. 

[…] Bővebben!


Lovakkal és olajlámpákkal jön a Walking Dead 9. évada

Októberben tér vissza a 9. évadával a Walking Dead és az eddigi kiszivárgott hírek alapján úgy tűnik, hogy komolyabb válaszúthoz érkezett a sorozat. Először is új showrunner veszi kezébe az irányítást, Scott M. Gimple feljebb lép és egyszerre fog foglalkozni az összes Walking Dead projekttel, helyét pedig a sorozat régi producere, Angela Kang veszi át. Ezenkívül azt is tudjuk, hogy hamarosan kicsekkol a főszereplő Ricket alakító Andrew Lincoln, vagyis az egyik meghatározó arcát is elveszíti a sorozat, aminek az évek alatt elég sokat változott a szereplőgárdája. 

[…] Bővebben!


A Comic-Conra új plakátot kapott a két Walking Dead-sorozat

Elemezzünk kicsit, ingyen van. Ez itt a The Walking Dead kilencedik évadának első posztere. És a közepén az bezony a Kapitólium Washingtonból, azaz lehet költözés lesz az időugrás mellé, amit már korábban bejelentettek. Aztán ott a poszteren egy helikopter is, Michonne válla felett, amin nem lepődünk nagyon meg azóta, hogy a nyolcadik évadban is feltűnt egy, és a Fear The Walking Dead-ben is láthattunk belőlük, ott többet is, ha jól emlékszem. Maggie és Rick haja rövid, nem tudom ez jelent-e valamit, vagy csak az időugrás miatt, mindegy, mindketten kiszállnak amúgy is a sorozatból.

[…] Bővebben!


Augusztus 6-án folytatódik a Better Call Saul

A lenti előzetes alapján simán kijelenthető, hogy a Better Call Saul egyre inkább olyan, mit a Breaking Bad, ami nem is baj, sőt, várható volt, hiszen ahogy Jimmyből Saul lesz, úgy lesz a jószándékú zugügyvédről szóló szériából drogos krimi. A két sorozat alkotója, Vince Gilligan nemrég azt nyilatkozta, hogy imádná, ha Walter White és Jesse Pinkman is feltűnne a sorozatban. 

Who else will show up in Season 4? Don’t ask Gus, he’s busy. #BetterCallSaul returns August 6th on @AMC_TV �� pic.twitter.com/stu7JrkLh0

— Better Call Saul (@BetterCallSaul) June 25, 2018

Gilligan egészen pontosan azt mondta, hogy szerinte elég idő eltelt már ahhoz, hogy a Breaking Badből egyelőre áthozott fontos karakterek (Gus, Mike, Salamanca) mellé Walt és Jesse is beszálljon, és mindent elkövet, hogy öszejöjjön a dolog.

[…] Bővebben!


2019-ben folytatódik a The Terror

Az AMC bejelentette, hogy folytatja a Budapesten forgatott The Terror című sorozatát. A második évad egy teljesen más történet lesz: a második világháború idején játszódik majd, főszerepben egy olyan rejtélyes kísértettel, ami egy japán-amerikai közösséget üldöz dél-kaliforniai otthonából a csendes-óceáni háború internálótáboraiba. Az antológiasorozat második évadának alkotói Alexander Woo (True Blood) és Max Borenstein (Kong: Skull Island, Godzilla) lesznek. A tízrészes évad a tervek szerint 2019-ben kerül az AMC-re. Hogy aztán ezt is itt forgatják-e majd, nem tudni.


2019-ben folytatódik a The Terror

Az AMC bejelentette, hogy folytatja a Budapesten forgatott The Terror című sorozatát. A második évad egy teljesen más történet lesz: a második világháború idején játszódik majd, főszerepben egy olyan rejtélyes kísértettel, ami egy japán-amerikai közösséget üldöz dél-kaliforniai otthonából a csendes-óceáni háború internálótáboraiba. Az antológiasorozat második évadának alkotói Alexander Woo (True Blood) és Max Borenstein (Kong: Skull Island, Godzilla) lesznek. A tízrészes évad a tervek szerint 2019-ben kerül az AMC-re. Hogy aztán ezt is itt forgatják-e majd, nem tudni.


Mi lesz veled, The Walking Dead?

A dolgok jelenlegi állása szerint a TWD a 9×07-től változik meg gyökeresen, ugyanis Lauren Cohen és Andrew Lincoln, azaz Maggie és Rick a 9×06-ban lesz látható utoljára. Mármint a jelen állás szerint – és ez nagyon nem mindegy. Egy sorozat évadának tervezésekor az írók nak előre kell tudniuk, hogy miből gazdálkodhatnak, van-e olyan körülmény, ami a szabad alkotói folyamat gátja lehet, teszem azt az, hogy van két színész aki csak az évad első hat részére írt alá. A kézenfekvő a kinyírásuk, jól fel lehet vezetni, fasza marketingkampányt tesznek mögé, főszereplő hal meg, menten kettő is, az a sales-es, aki ezt nem tudja eladni, menjen vagont rakodni (bár láttam már karón varjút). 

Igenám, de van még itt valami.

[…] Bővebben!


Otthagyhatja a főszereplő a Walking Deadet

Kilenc évad után lelép Andrew Lincoln, azaz az abszolút főszereplő Rick Grimes a Walking Deadből, jelentette be teljesen biztosként tálalva az információt a Collider – de persze azért benne lehet a pakliban, hogy valójában még meg lehet győzni a színészt egy magasabb gázsival. De ha Lincoln tényleg távozik is, azért a rajongóknak nem kell a kihegyezett fakarójukba dőlniük, mert a nézők jó részének kedvence, a Darylt játszó Norman Reedus marad a sorozatban, sőt, a Collider infói szerint át is veszi a főszereplői rangot Lincolntól.

A Collider egyenesen úgy tudja, nem is csak annyiról van szó, hogy Lincoln már nem tér vissza a következő, kilencedik évad után, de már az évadot sem viszi végig, és a hatodik részben történik vele valami – na vajon mi -, ami miatt az évad második felében már nem tér vissza.

Azért azt a portál is beismeri, hogy nem ez az első színfalak mögötti hiszti a sorozatnál: nemrég távozni akart a Maggie-t játszó Lauren Cohen is, de a tárgyalások és az azokban kialkudott pénz végül meggyőzték őt arról, hogy maradjon, sőt, a figurája is megerősödött a sorozatban. De akkor is: a Collider ezzel együtt is tényként kezeli Lincoln távozását, szóval azért nem fog ártani bekészíteni a zsebkendőt Rick nagy rajongóinak.


D. Tóth Kriszta ismét tévézik

Nem mondta, hogy soha nem fog, szóval annyira nem kell meglepődni azon, hogy a legutoljára (öt éve) a köztévén foglalkoztatott tévés-újságíró ismét képernyőre kerül – kb. ez volt a lényege annak a sajtótájékoztatónak, amin kiderült, hogy a wmn.hu portál alapító-főszerkesztője, a YouTube-on szép karriert befutó Elviszlek magammal című videósorozat alkotója és főszereplője ismét tévézni fog. Az pedig a mára alaposan széttagozódott piacban rejlő lehetőségeket jelzi, hogy nem egy országos kereskedelmi tévén, hanem egy kábeladón teszi, pedig, mint elmondta a sajttájon őt kérdezgető Szily Nórának, a YouTube-sorozat indulása után nem sokkal már megkeresték azzal, hogy, te, gyere már vissza.

De akkor még nem ment.

[…] Bővebben!


A Fear The Walking Dead minden héten meg tud lepni

Ahogy nézem, ez a jövő héten sem lesz másként.


Ezt a képet a The Walking Dead rajongói tudják csak igazán értékelni

(Nem rajongóknak: a most futó Fear The Walking Dead negyedik részében a The Walking Deadből a testvérsorozatba átugrott Morgan nevű karakter megtudja, hogy a John nevű rendőr volt a zombiapokalipszis előtt. De hogy ez miért vicces, mármint a képen látható, “ó, ne már bazdmeg” beszólás, azt nagyon hosszú idő lenne elmesélni.)


Véres harcokkal folytatódott az Into The Badlands

David Maddent tavaly ősszel nevezték ki az amerikai AMC saját gyártású programjaiért felelős alelnökének. Idén januárban az amerikai újságíróknak arról beszélt, hogy a csatornánál olyan sorozatokat keresnek, amikre illik a “presztízs popkorn” kifejezés. Ezek olyan, valamelyik zsáner sajátosságait magukon viselő sorozatok, amelyek látványosak, de mégis emberi történetekre koncentrálnak. Lényeg tehát, hogy legyenek a sorozatban komoly témák, de mégse vegye magát annyira komolyan, maradjon meg elsősorban szórakoztatónak.

[…] Bővebben!


Orrtörés lett egy túl jól sikerült kamuverekedésből a The Walking Dead forgatásán

Jeffrey Dean Morgan, a The Walking Dead Neganje Howard Sternnél járt, és mesélt sok mindenről, pl. arról, milyen az, amikor Dwayne Johnson vágja földhöz az embert a Rampage forgatásán, de minket most inkább az érdekel, hogy milyen volt az, amikor a Rick Grimest alakító Andrew Lincoln igazán karakterbe kerül. A TWD nyolcadik évados midseason fináléjában volt egy verekedés, amiben a színészeknek kellett eljátszani a balhét, és ekkor történt, hogy

Előre tudtam, hogy meg fog ütni, mert Andy nagyon fel tudja spannolni magát ilyen helyzetben. Aztán bumm, eltört az orrom. Sokkal jobban felzaklatta, mint engem, mert kurva jó arc, nem egy seggfej típus. Küldött egy ajándékkupont egy fasza masszázsra, meg arcpakolásra. Mondjuk visszakapta később, volt egy másik verekedés is, na ott tökön rúgtam.

Kemény ez a színészélet. Itt meg lehet hallgatni a műsort.


A boncolás csak a kezdet

Azok után, hogy 2018-ban minden eddiginél nehezebb kitűnni egy-egy új sorozattal, a sikeres könyvek adaptációja továbbra is az egyik bevált módszer arra, hogy legyen egy fix közönsége a sorozatnak. Dan Simmons a legmenőbb kortárs írók között van, mégis az AMC új sorozata az első, ami feldolgozza az egyik művét.

[…] Bővebben!