A készítő szerint van tíz évad A szolgálólány meséjében

Bruce Miller, a Szolgálólány meséjének a showrunnere interjút adott a Hollywood Reporternek, amiben beszélt a második évadról, a sorozat készítéséről, illetve az igen távoli tervekről is. Elmondta, hogy a sorozat készítése során milyen sokat jelentett nekik, hogy az eredeti regény írója, Margaret Atwood, bent járt az írószobában, kivette a részét a kreatív folyamatokból. Miller azt is elmondta, hogy már az első évad felénél szóba került, hogy egy esetleges második évadban milyen történeteket mesélnének el. 

[…] Bővebben!


J.J. Abrams újra tévésorozatot készítene

J.J. Abramsnek túl sok az ideje, úgyhogy most egy újabb sorozatba is belevágta a fejszéjét. A Hollywood Reporter információi szerint a Star Wars 9. részének írója és rendezője írt egy scifi dráma sorozat pilotot, amiért jelenleg az Apple és az HBO is versenyben van.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a középpontban egy család áll, akik szörnyű autóbalesetet szenvednek. A tudósként dolgozó anyuka kómába kerül, a lánya elkezdi átnézni a pincében folytatott munkáját, aminek az lesz a vége, hogy átkerül egy másik világba, ahol elnyomó hatalommal kell megküzdenie. Ide követi majd az édesapja is. Abrams producerként viszonylag gyakran adja a a nevét sorozatok mellé (Westworld, 11.22.63. Castle Rock), itt viszont nem erről van szó, ebben íróként érdekelt, ami a 2008-as A rejtély (Fringe) óta az első alkalom lenne.

[…] Bővebben!


Március 25.: Silicon Valley, TJ Miller nélkül

Jó lesz ez? Nekem hiányozni fog Erlich Bachman.


2018-at kicsit lelazsálja az HBO

A Trónok harca záróévadán kívül két eléggé várt sorozat is csak 2019-ben kap majd folytatást, szóval akik azt remélték, idén kapnak újabb Hatalmas kis hazugságok- és True Detective-évadokat, azok csalódni fognak. Ami tuti lesz idén, az a Westworld, a Ballers, a Silicon Valley és még pár vígjáték. Ja, a Deuce második évada sem várható 2019 előtt.


A Trónok harca azért nem lesz idén, csak jövőre, mert nekünk így lesz jó

A Trónok harca ugye jelenleg a legtöbbet hype-olt, legkeresettebb, legtöbbet letöltött, legleglegebb sorozat a tévében, így a kérdés jogos, hogy ha már van egy ilyen portékád, azt nem kellene-e esetleg minél hamarabb a fogyasztó elé tolni, már csak az addig üsd a vasat, míg meleg elvet is követve? De. Az HBO elnöke, Casey Bloys szerint erről kvázi mi, nézők tehetünk:

Nem csúszásról van szó, nem egészen. Hagytuk az alkotóknak, hogy olyan tempóban dolgozzanak, amilyenben ők akarnak, és amiről azt gondolják, hogy a lehető legjobb minőséget eredményezi. Olyat, amit a rajongók elvárnak.

Kellett nekünk igényesnek lenni 🙁 Félreértés ne essék, ha attól lesz űberfasza a záró etap, hogy kotlanak rajta, akkor hajrá, felőlem csúsztassák akár 2020-ig se akkor olyan is legyen.

Ja, és szolgálati közlemény: mostantól semmilyen nem hivatalos, kiszivárgott, ellopott infót és/vagy fotót nem fogunk lehozni az utolsó évadról, legyen meglepetés mindenkinek.


Azt hitted, mindent tudsz Westeros történelméről?

Na persze. Azért ezt itt most nézd meg légy szíves, és majd kommentekben megtárgyaljuk. 


Folytatódik a Hatalmas kis hazugságok

Hét résszel folytatódik a Big Little Lies (Hatalmas kis hazugságok), írja a Vulture. Szintén jó hír, hogy Nicole Kidman és Reese Witherspoon is visszatér, a színészkedés mellett folytatják a produceri munkájukat is. Az évadot Andrea Arnold rendezi, és valószínűleg a történet alapjául szolgáló regényt forgatókönyvvé kovácsoló David E. Kelley is folytatja. A Vulture szerint négy új szereplő miatt már megy a casting, a forgatás pedig jövő év márciusában és augusztusában lesz. A négy új karakter közül az egyik egy másodikos tanár, aki nagyon érzékeny a társadalmi és globális témákra. A másik szintén egy új iskolai munkatárs lesz, illetve csatlakoznak a sorozathoz Bonnie szülei is, akikkel a szereplőnek nem túl jó a kapcsolata. Pontos bemutatódátumról természetesen még nem tudni.


Nekiesnek a zombik Deresnek

Jó, tudom, hogy 1) nem zombik, vagyis nem így hívják őket, DE AZOK, és 2) egyértelmű volt, hogy a Trónok harca hetedik évadában a Falon átözönlő élőhalott-sereg előbb-utóbb nekiesik az első útjukba kerülő nagyobb várnak is, az meg ugye Deres, de akkor is hír, és vannak képek is. Szarok, de vannak. Spoileresebb infók az ugrás után.

[…] Bővebben!


Az Alien Covenantból igazolt női főszereplőt a True Detective

A Selma és az Alien Covenant egyik szereplője, Carmen Ejogo lesz Mahershala Ali főszereplőtársa az HBO True Detective című sorozaténak harmadik évadában. Az USA Ozark-régiójában játszódó évad egy évtizedeken át egyre titokzatosabbá váló bizarr bűntettről szól, és három idősíkot ölel majd fel. Ejogo egy Amelia Reardon nevű tanítónőt alakít, aknek közel van két, 1980-ban eltűnt gyerekhez. Ali (Moonlight) játssza Wayne Hays detektívet, aki az ügyben nyomoz majd. A True Detective első évadáról itt, a másodikról meg itt írtunk.


Mostantól szolgáltató nélkül is fogható az HBO

Az HBO online videótára, az HBO Go mostantól négy közép-európai országban (Magyarországon, Romániában, Csehországban és Szlovákiában) közvetlenül, azaz médiaszolgáltató nélkül is elérhetővé válik a felhasználók számára, jelentette be hétfőn az HBO.

A platformon az HBO összes saját gyártású sorozata és dokumentumfilmje mellett mintegy 800 mozifilmet, több mint 180 sorozatot (teljes évadokat) és 450 epizódnyi gyerekműsort kínál az előfizetőknek. A következő hetekben olyan filmek kerülnek fel a videótárba, mint a Jackie, A szépség és a szörnyeteg, a Páncélba zárt szellem, az Arany vagy az Assassin’s Creed.

A szolgáltatás egy hónapig ingyenesen, utána pedig havonta 1990 forintos áron érhető el.


Nem bújhatunk el a végső kérdések elől

A Terápia első évada után lehetett izgulni, hogy az HBO-nak vajon sikerül-e megugrani a saját maga által felállított lécet, vagy a Társas játékhoz hasonlóan az erős kezdést egy gyengébb folytatás követi. De a 2014. őszén bemutatott második Terápia évad még az elsőt is felülmúlta, érdekesebb, feszültebb, átgondoltabb lett. Most, három évvel később indul a harmadik, egyben utolsó évad. Utoljára merülhetünk bele Dargay András (Mácsai Pál) és betegei életébe. Utoljára nézhetjük végig, ki mire jut a pszichológus kanapéján, és mire jut egy kolléga Dargayval, ha ő a pácines. Ez a kolléga pedig ezúttal nem a régi barát és rivális Fischer Ágnes (Csákányi Eszter), hanem egy fiatal nő, Bárdos Adél (Balsai Móni).

Az első öt rész megnézése után úgy tűnik, hogy Terápia készítői az utolsó évadban sem engedtek a minőségből. És mintha azt is eldöntötték volna, hogy még annyira sem kímélik a nézők lelkét, mint eddig. Ahogy korábban, most is látszólag teljesen különböző sorsú emberek fordulnak Dargayhoz. Hiszen mi lehetne közös egy gyilkosságért előzetesben ülő fiatal srácban, egy memóriazavarokkal küzdő színésznőben és egy idős, erdélyi bácsiban? De ahogy a második évadban a szülők és gyerekek, apák és fiúk, anyák és lányok közötti viszony volt a vezérfonál, most is akad a sorsokat összekötő közös szál. Ez pedig minden eddiginél komolyabb: a harmadik évad történtei így vagy úgy, de mind a halál körül forognak. Érintette ezt a Terápia persze már korábban is, de most egyik szálban sem bújhatunk el a végső kérdések elől.

Kicsit hülyíti, kicsit kineveti

Az eddigi évadok egyik nagy erőssége volt, hogy a népszerű, befutott színészek mellett mindig felfedezhettünk pár új arcot. Az első évadban Sztarenki Dórát, aki a tornászlányt játszotta, a másodikban Kurta Nikét és Surányi Áront. Most is lehetőséget kapott egy újabb fiatal színész, Vilmányi Benett, aki a gyilkossággal vádolt Zsoltot játssza. Ebben a szálban kilépünk a megszokott keretek közül, Dargay jár be az előzetesben ülő fiúhoz, mert a börtön pszichológusa (Tóth Orsi), aki mellesleg Dargay tanítványa volt, elakadt vele.

Zsolt rögtön az első találkozáskor megsorozza a gyanútlan pszichológust: kicsit hülyíti, kicsit kineveti, kicsit megpróbálja kihasználni. De Dargay titkot sejt, és nem is lenne Dargay, ha ne akarna visszatérni a fiúhoz. Állítólag ez lesz az a szál, amiben kilépünk a műfaji keretek közül, és igazi krimit kapunk, ahol a pszichológus lesz kénytelen nyomozni. Ebből az első részben még nem sok látszott, de az már kiderült, hogy Mácsai és Vilmányi között nagyon jó a kémia, klassz lesz nézni a közös jeleneteiket.

A börtönös szálhoz képest egyelőre kevesebb izgalmat tartogatott Krisztina (Schell Judit) története, aki kényszercselekvéseitől és kézfájdalmától szeretne megszabadulni. Persze itt sem csak ennyiről van szó, a családon belüli erőszak természete, az erőszakos társtól való elszakadás nehézségei is terítékre kerülnek. Másfajta családi drámával küzd András szerdai betege, egy 60 éves székely férfi, Sándor (Czintos József). Őt a fia (Telekes Péter) és menye (Borbély Alexandra) viszik Andráshoz, mert képtelen túllépni a felesége halálán, és egyre furcsábban viselkedik. Bármeddig tudnám hallgatni, ahogy Czintos József beszél, teljesen más az a magyar, amit ő használ, és amit a pesti pszichológus. (Ezt a szálat egyébként az erdélyi drámaíró, Székely Csaba írta, és Enyedi Ildikó rendezte.) Nehéz megítélni, egy rész után különösen, hogy a feleségét gyászoló bácsi története érzelmes, vagy már érzelgős. Nekem még az előbbi, de hallottam a vetítés után olyan véleményt, akinek ez már sok, túl patetikus volt.

Pszichológus a teljes idegösszeomlás szélén

Nem könnyebb eset András csütörtöki betege sem, egy híres színésznő, Edit (Udvaros Dorottya), aki elkezdte elfelejteni a szövegét a színpadon. Persze kiderül, hogy a legnagyobb gondja nem ez, hanem a húgával való kapcsolata, aki mellrákban haldoklik. Ennek a szálnak különös ízt ad, hogy a karakterben és a megformálójában, Udvaros Dorottyában milyen sok a közös pont.

Péntekenként az eddigi évadokban Mácsai Pál és Csákányi Eszter közös játékát élvezhettük, ahogy a két sokat látott pszichológus szurkálja, segíti és féltékenyen figyeli egymást. Nekem mindkét évadban ezek voltak a kedvenc részeim, nagyon csalódott voltam, amikor kiderült, hogy Fischer Ágnes nem szerepel a harmadikban. De úgy tűnik, hogy Balsai Móni fiatal pszichológusa is fel tudja venni kesztyűt Dargayval, jó esély van rá, hogy most is a péntek lesz a legerősebb nap a Terápiában.

Dargay egyébként nagyon nincs jó passzban: az előző évadban még csak a magánélete volt romokban, most viszont megrendül az egészsége, és a szakmájába vetett hite is. Ahogy eddig, úgy most is igaz: bármennyire is nehezek a történetek, majd minden szálon lehet nevetni. Mácsai játéka önironikusabb, magabiztosabb lett, ő Dargay András és kész. Esendőbb, kicsinyesebb (különösen a fiatal doktornővel), keserűbb és bizonytalanabb, mint amilyen a sorozat elején volt. Negyvenes férfiból ötvenes lett, ezen a 37 éves barátnő sem változtat. 

A Terápia most először játszódik tavasz és nyár helyett a borongós őszben és télben. Ez sokkal jobban illik az új évad témáihoz, komorabb hangvételéhez. De ez ne ijesszen el senkit: megéri még egyszer, utoljára rászánni az időnket.

(A Terápia harmadik évada november 13-án indul az HBO-n és az HBO GO-n. A korábbi évadok az HBO GO-n nézhetőek. Az új évad színészeivel készült beszélgetéseinket itt lehet elolvasni.)


Az HBO új sorozatában mindenki eldöntheti, kinyírja-e Sharon Stone-t

Az interaktív tévézés nem új találmány, a komenizmusban (vagy annak a legvégén) nálunk is volt olyan, hogy az egyesen ment a sorozat, de a sztoriban voltak leágazások és ilyenkor át lehetett kapcsolni a kettesre. Aztán olyan próbálkozások is voltak, hogy a nézőket kérdezték meg, mi legyen a folytatás, és a legtöbb szavazatot kapóval ment tovább a történet, szóval volt annak alapja, amit januárban az HBO szabadít ránk, pontosabban a jónép iOS oprendszerű készülékkel bír hányadára.

A Mosaichoz ugyanis tartozik egy app is, ami az iPhone-on vagy iPaden fut, és aminek az a feladata, hogy a tévében látható verzióhoz képest egy másikat prezentáljon nekünk azzal, hogy ki lehet majd választani egy karaktert, és az ő szemén keresztül követni a sztorit, legalábbis ha jól értjük a dolgot, ráadásul kapunk majd mindenféle olyan extrát és plusz infót is, amit a tévében nem, vagyis erre nem vennék mérget, de nagyon úgy tűnik. Az appot három éven át fejlesztették, és az egyes karakterek esetében kiválasztott döntések más befejezést eredményezhetnek, mint a tévés verzió. Ami a pláne az egészben, hogy a novemberben megjelenő appot végig lehet csinálni a tévés bemutató előtt, sőt, annyi változatot próbálhat ki az ember, amennyit csak akar – aztán januárban lecsekkolhatja, milyennek képzelték el a dolgot az írói.

A Mosaic alkotója, Steven Soderbergh azt mondta, az alkalmazást és a sorozatot párhuzamosan fejlesztették, és a telefonbuherálás nemcsak parasztvakítás lesz, a fentiekből nyilvánvaló, hogy a frankót mondja. A szereplők között ott lesz Sharon Stone, Garrett Hedlund, Frederick Weller, Beau Bridges és Paul Reubens is, bemutató januárban.


Magányról, gyilkosságról és betegségről szól a Terápia harmadik évada

 

Már csak néhány hét és visszatér a Terápia harmadik és egyben befejező évada az HBO-ra. A csatorna a sorozat Facebook-oldalán a mai nap tette ki a sorozat eddigi leghosszabb előzetesét, amiből egészen konkrét elképzelésünk lehet arról, hogy mire lehet számítani az évadtól.

Eddig sem tartozott a legvidámabb és felemelőbb sorozatok közé a Terápia, de az utolsó részek elég sötétnek tűnnek. Szeptember elején már volt egy hosszú cikkünk, amiben bemutattuk az új karaktereket, meg azt, hogy hogyan zajlott a forgatás.

[…] Bővebben!


…és akkor Kit Harington remegő kézzel megsimogatta a kék műanyagdarabot

Medzsik, baszki, medzsik. Nincs is ott a sárkány, de elhisszük neki. 


December 7-én jön az HBO-ra a Templomosok

A Vikingekkel a fikciós sorozatgyártásba belekóstoló és ott kiváló tapasztalatokat szerző History Channel második nagyszabású történelmi drámája (a SIX katonás-kommandós akciósorozat, nem történelmi dráma) a Templomosok lesz, aminek hazai forgalmazási jogai végül az HBO-nál landoltak, így december 7-én az HBO GO-n, 8-án pedig a rendes HBO-n is elkezdik majd vetíteni a Jeremy Renner producerkedése mellett készült sorozatot. A tízrészes évadot az A+E stúdió gyártotta, a forgatásra pedig Prágában került sor (jártunk mi is arra, majd lesz róla beszámoló is).

A sorozat a kereszténység legféltettebb ereklyéinek őrzésével megbízott, legnagyobb hatalmú, legtehetősebb és legtitokzatosabb középkori katonai szervezet, a Templomosok Lovagrendjének politikai szerepvállalásáról és hadviseléséről szól pontosabban erről:

A Templomosok története Akko városának elesése után indul, amely a Templomosok utolsó bástyája volt a Szentföldön, ahol a Szent Grálnak nyoma veszett. Évekkel később találnak egy nyomot, amely felfedheti a Grál hollétét, így hát a Templomosok, élükön a nemes jellemű, bátor és konok Landry lovaggal (Tom Cullen, Downton Abbey, Gunpowder) életüket kockáztatva nekivágnak, hogy megtalálják Krisztus elveszett kelyhét. A Szentföldön vívott csatáiktól kezdve a francia királlyal való összeütközésükön keresztül azokig a sötét eseményekig, amelyek a Templomosok Lovagrendjének péntek 13-ai feloszlatásáig – mely dátum azóta is balszerencsét hordoz – vezettek 1307-ben, a Templomosok történetét mindez idáig teljes egészében még nem dolgozták fel. A Templomosok című sorozat – középpontjában a hit, áldozat, politika, szeretet, hatalom és bosszú témáival – elmerül a harcos szerzetesek legendás testvériségének rejtett világában, hogy feltárja, kik is voltak ezek a lovagok, hogyan éltek és miben hittek haláluk napjáig.

Cullen a másik főszerepet Pádraic Delaney (Felkavar a szél, Tudorok) alakítja, ő lesz Sir Gawain, az Akkóban megnyomorodott kardforgató, és szerepel benne Simon Merrells (Spartacus, Bukott angyalok) is, neki Tancrede, a rendíthetetlen templomos lovag szerepe jutott. További szereplők: Jim Carter (Downton Abbey), Olivia Ross (Háború és béke), Ed Stoppard (The Crown), Julian Ovenden (Downton Abbey), Sabrina Bartlett (DaVinci démonai), Bobby Schofield (Fekete-tenger, Our World War), Sarah-Sofie Boussnina (A híd, Fácángyilkosok) és maga Renner is.


Az HBO egy ötödik Trónok harca-testvérsorozaton is dolgozik

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az HBO jelenleg négy különböző Trónok Harca-testvérsorozaton dolgozik. Azért a nyakatekert megfogalmazás, mert ahogy itt is írtuk, ezek annyiban hasonlítanak majd a jelenleg futó sorozathoz, hogy ugyanabban a világban játszódnak. De ennyi. Időben sokkal korábban fog játszódni a cselekmény, amiről egyelőre még semmit sem tudni. Most viszont az Entertainment Weekly arról ír, hogy az eddigi négy mellé felírhatunk egy ötödiket, ez pedig alkotói szinten a legközelebb van a jelenlegi sorozathoz.

[…] Bővebben!


Hoppon maradt az HBO és a Netflix az idei Emmy-n

Éjjel 2 és 5 között kiosztották az amerikai televíziós szakma legnagyobb elismerésének számító Emmy-díjakat. A szolgálólány meséjének köszönhetően a Hulu lett az első streaming szolgáltató, amelyik a legnagyobb presztízsű díjat megnyerte. Ez a sorozat adta a legjobb női főszereplőt (Elisabeth Moss), legjobb női mellékszereplőt (Ann Dowd), legjobb női vendégszerepelőt (Alexis Bledel), továbbá a legjobb rendezést (Reed Moreno) és a legjobb forgatókönyv (Bruce Miller) kategóriát is megnyerte a dráma sorozatok között a Hulu szériája. Nem jött be tehát a tipp, hogy Netlix és a Stranger things lehet az este nagy nyertese.

Délelőtt jelentkezünk majd elemzéssel is a nyerteseket illetően. A fontosabb kategóriák nyertesei a következőek:

[…] Bővebben!


Sok fasza extra lesz a Trónok harca hetedik évados Blu-ray-kiadásán

Jó, ezzel sok újat nem mond az ember, perszehogy lesz rajta, egyébként miért fizetne ki érte az ember egy tonna pénzt, amikor maguk az epizódom tökéletes minőségben streamelhetők az HBO GO-ról, amíg világ a világ? Én mondjuk kivárom a nyolcadik évad végét és majd az ultimate fanpack kiadást veszem meg műanyag vastrónnal meg sárkányokkal, de én idióta vagyok.

Ezeket kapjuk a hetedik évados pakkban, amiből lesz DVD és Blu-ray (december 12.) és digitális letölthető verzió (szeptember 25):

 • audiokommentár (David Benioff, D.B. Weiss, Jacob Anderson, Gwendoline Christie, Liam Cunningham, Kit Harington, Lena Headey, stb.)
 • két eddig nem látott werkfilm 
 • egy 45-perces, Conquest & Rebellion: An Animated History of the Seven Kingdoms című animációs film Pilou Asbæk (Euron Greyjoy), Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister), Aidan Gillen (Littlefinger), Conleth Hill (Varys), Harry Lloyd (Viserys Targaryen) és Sophie Turner (Sansa Stark) narrálásával amiből megismerhetjük Westeros történelmét (ez csak korlátozott ideig lesz elérhető) (csak Blu-ray és DVD)
 • Creating the North and Beyond werkfilm a Falon túli világról és csatákról (csak digitális letöltés)
 • From Imagination to Reality: Inside the Art Department werkfilm két részben a látványtervezésről (csak Blu-ray él DVD)
 • Fire & Steel: Creating the Invasion of Westeros werkfilm a fanfavorit jelenetek hátteréről (csa Blu-ray és DVD)
 • Histories and Lore animációs werkfilm (hét rész) az évad ikonikus helyszíneinek történelméről és történetszálairól Nikolaj Coster-Waldau, Aidan Gillen, Iain Glen és mások narrálásával (csak Blu-ray)
 • Az epizódok alatt bekapcsolható funkció, ami hátteret ad az éppen látható karakterekről és helyszínekről (csak Blu-ray)


Jon Oliver 2020-ig az HBO-nál marad

Tegnapi hír, de mindegy, a lényeg, hogy a 2014-ben debütált Last Week Tonight With Jon Oliver című talkshow újabb két évadra szóló szerződést kapott az HBO-tól, így nem maradunk Oliver egyszerre fanyar és meglehetősen vulgáris humora nélkül. 


Egymilliárd letöltés a Trónok harca hetedik évadának

Jól tetszett olvasni, EGYMILLIÁRD bezony, ez még duplatöltelékes, mentás Oreóból is sok, nemhogy kváziközépkorból. A számot az illegális letöltések mérésére szakosodott MUSO nevű cég szolgáltatta, a következőkkel együtt:

 • az évad epizódjait átlagosan 14,7 millió alkalommal töltötték le egyenként
 • az évadnyitót 72 óra alatt 90 millió alkalommal szedték le vagy streamelték illegálisan
 • az évadzárót ugyanilyen időtartam alatt 120 millió alkalommal töltötték le
 • az évadra vetített 1,03 milliárd illegális nézés vagy miafasz 84,6 százaléka volt stream, 9,12 százaléka torrent, 5,59 százaléka meg egyéb letöltés

Ilyen jellegű aktivitást, mármint ennyire eltökéltet, nagyszámút és világméretűt a cég még nem tapasztalt, azon meg pláne kiakadtak, hogy az eddig az illegális piacot uraló torrentezés mennyit esett vissza.