Klasszikus teleregény lesz az Oltári csajok

Teleregény vagy telenovella lesz a RTL új sorozata, az Oltári csajok, nem szappanopera, ezt nagyon fontosnak tartották elmondani az alkotók a mai díszlet- és stúdióbejáráson a sajtónak, de végül is igazuk van, más műfaj, más szabályokkal. Ez a sorozat 100 részes lesz, és van neki vége, míg a Barátok köztnek, ami szappanopera, nincs, nem véletlenül tart 8000 epizód felett. Szóval nem ugyanaz a műfaj, csak messziről, hunyorítva.

[…] Bővebben!


Mindenki jó gengszternek tartja magát, míg le nem lövik

Luke Pasqualino és Lucien Laviscount régi jó barátok, de hogy pontosan mióta ismerik egymást, abban nem tudtak megegyezni. Mikor Manchasterben legújabb sorozatuk, a Blöff kapcsán beszélgethettünk velük, amit itthon csütörtök esténként vetít a Viasat 6, ebben a dologban nem tudtak megegyezni. Luke ragaszkodik hozzá, hogy 7 éve, Lucien meggyőződése, viszont, hogy már 8 éve jóban vannak.

[…] Bővebben!


Mozifilmes lezárást kap a Downton Abbey

A végtelen sznobéria megtestesülése vagy tökéletes korkép (kórkép?) a brit arisztokrácia 1912 és 1926 közötti életéről? Mindegy is, a Downton Abbey, – amiből én mondjuk öt percnél nem bírtam többet, mert az agyamra ment a pucc, de így is levettem, hogy miért kapott annyi kritikai elismerést (mert kurva jól meg van csinálva, azért) – hat évad után véget ért, a rajongük meg sírtak hosszan, de hiába, tavaly már nem volt új kanyar, ez van.

Nademost.

[…] Bővebben!


A Trónok harca szereplői kaptak új plakátokat

Itt van mind, szépen sorban.

[…] Bővebben!


Azér’ ez a plakát ott van a szerenIlyen Csillagflotta-kapitánynak Jason Isaacs

Fura a kép, mintha egy béna videójátékból lenne, vagy mittudomén, megszalad a fotósopp, de szarul, ilyesmi. Isaacs a Star Trek: Discoveryben lesz a hajó kapitánya, de nem róla szól majd a sorozat, sőt, csak mellékszereplőnek igazolták le. Premier szeptemberben, itthon a Netflixen.    


A világ legnépszerűbb sorozata továbbra is az NCIS

Az 57. Monte-Carlói tévéfesztiválon jelentették be, hogy ismét az NCIS számít a világ legnépszerűbb sorozatának. Ennek mérésére egy Eurodata TV Worldwide nevű cég szakosodott, öt kontinens 61 országában mérnek, a potenciális összközönség 3 milliárd. A mérésük alapján a drámák között az NCIS az első 47,1 milliós átlagnézettséggel, a komédiáknál pedig a The Big Bang Theory a maga 39,8 milliójával. Úgy tíz évvel ezelőtt a drámáknál a CSI-család vezetett, majd úgy 4 éve vette át a stafétát az NCIS, és azóta sem engedi.

Nálunk a TV2 adja a sorozatot, és eleinte szépen nézték is, de aztán a nézettség csökkenni kezdett, valahol az USA-val párhuzamosan, ahol 2012-13-ra átlag 21,4 millió nézőjük volt, de tavaly már csak 14 millió.


Helen Mirren életműdíjat kapott Monte-Carlóban

Az 57. Monte-Carlói tévéfesztiválon ismét kiosztották az Arany Nimfát, amit korábban Enyedi Ildikó, Osvárt Andrea és az On the Spot révén mi is elnyertünk. Sajnos idén mi nem vettünk részt a versenyben, legalábbis a zsűrik elé kerülő, kategóriánként 8-14 alkotás közé nem jutott be magyar, de lehet, hogy a nagy kalapban még benne voltunk (ezt nem sikerült megtudnom). A fesztivál hasonlóan puccos volt, mint a korábbi években, a sztárok (volt vagy 200 meghívott) buliról partyra járkáltak, és közben a sajtónak is adtak interjúkat – hamarosan itt, az Indexen és a Port.hu-n is lehet majd olvasni ezeket, Malin Akermantól Kyle MacLachlanen át Robert Patrickig elég sok mindenkivel sikerült beszélnem.

[…] Bővebben!


Hát az Anikó #show sem fogja megváltani a talkshow műfaját

Az RTL Goldra érkezik majd Nádai Anikó, a VV egykori szereplőjének Maunikasó-utánérzése (ami eleve egy utánérzés volt, de itthon bevonult a köztudatba/nyelve, szóval ez van) aminek a címét hallva sajnos nekem az Anikó golden shower ugrik be, az meg kurvára más műfaj,de nem tehetek róla, más meg a promót olvassa pornónak. A műsor első előzetese viszont katasztrofális, először is abban a tekintetben, hogy ha a kamera rátesz az emberre 5-10 kilót, akkor Anikó szegény egészségtelenül csontsovány, másrészt meg azért, mert a bevágott adás(?)részletek annyira hiteltelenül megjátszott szarok, hogy azokkal senkit nem lehet átvágni. Persze lehet, hogy direkt kamuvideók, meglátjuk.


A tűz és a jég egyaránt halálos a Trónok harca legújabb előzetesében

Már csak néhány hét és elindul a Trónok harca hetedik évada, úgyhogy ideje volt, hogy érkezzen egy újabb előzetes. Na nem mintha a sorozat rajongóinak nagyon kedvet kellene hozni az évadhoz, amire több, mint egy évet kellett várni. Ha valaki az első előzetesről lemaradt volna róla, akkor itt tudja pótolni, tovább mögött pedig ott lapul a legújabb.

[…] Bővebben!


Demcsák Zsuzsa az ATV-re igazolt

Ahogy azt korábban is megírtuk, három tévétől volt ajánlata a Mokka egykori műsorvezetőjének, hát az ATV mellett döntött, legalábbis ezt mondta a Frizbi mai felvételén, ha nem vágtak át minket az informátoraink. Ősszel kezd, ennyit tudunk, nem a reggeli műsorban ha minden igaz, hanem egy politikaiban, de erről még mindig nem tudunk semmi közelebbit.


Drakula váltja Sherlockot

Mark Gatiss, Sue Vertue és Steven Moffat újabb irodalmi alakot vesz elő, és dolgoz fel a BBC-nek: Drakulát. Háromrészes évadokkal dolgozó, limitált sorozat lesz ez is, részenként 90 perces játékidővel, azaz ugyanazt a formátumot követik, ami a Sherlock esetén már bevált. A sorozat előkészítése elkezdődött, de még odébb van, mire tévébe kerülhet, mert mindhárom alkotó más-más projekten dolgozik éppen, azaz se forgatókönyvek, se színészek nincsenek egyelőre.

Ami a Sherlock esetleges folytatását illeti, egyelőre egyik alkotó sem akar belőle új évadot (érthetően, a legutóbbi elég szar lett), de nem zárják ki, hogy a jövőben ne vennék elő még egyszer. Moffat nemrég fejezte be a Doctor Who-kalandját (hat évadot készített a kultsorozatból), Gatiss meg a Trónok harcában és kismillió más sorozatban (pl. Tabu) szerepelt. Ő volt egyébként aki vagy három éve már jelezte, hogy mivel imádja az 1958-as, klasszikus Drakulát, amiben Christopher Lee és Peter Cushing is szerepelt, nem tartja kizártnak, hogy egyszer átdolgozza a tévére is.

Azt nem tudni, hogy a Sherlockhoz hasonlóan a Drakula is modern környezetet kap-e, ahogy az sem, hogy Londonban vagy Erdélyben fog-e játszódni. 2013-ban az NBC már forgatott egy Drakulát (Budapesten), de nagyot bukott vele, hátha a BBC-nek jobban bejön majd.


Spinoffot kap a Supernatural, jön a Wayward Sisters

Bezony, a The CW egy backdoor pilottal indítja majd el a Wayward Sisters című spinoffot, amiben Kim Rhodes lesz a főszereplő. A sztori Jody Mills seriffről (Rhodes) és pár fiatalasszonyról szól, akik mind valamiféle természetfeletti hogyishívják miatt lettek árvák. És Mills összekalapálja őket egy anti-vámpír/démon/devla/hanyistók kommandóvá, mert abból sose elég. Tehát Supnat lesz, csak csajokkal. A pilot a Carry on Wayward Son címet kapta (utalás a Supnat-évadzárókban használt Kansas-nótára) és persze szerepelnek benne az anyasorozat karakterei is, akik közül a spinoffba is átemelnek majd párat. 

A kilencedik évadban egyébként már volt spinoff-próbálkozás, Bloodlines címmel akartak elindítani egy testvérsorozatot, amiben csak új karakterek szerepeltek volna chicagói helyszínen. Nem nagyon tetszett a rajongóknak, hagyták is a picsába. Érdekes, de az új spinoff is a rajongóknak köszönhető, két éve kezdtek bele egy csajos démonvadászokról szóló sorozat kampányába a neten, és a The CW-t és a sorozat alkotóit hónapokon át bombázták a javaslattal. Ami ma, amikor minden stúdió kezét-lábát összetöri, hogy nőkről, nőknek szóló cuccokat fejleszthessen, pont kapóra is jött – nem mellesleg meg a Supnat szereplőgárdája is támogatta. 

(The Hollywood Reporter)


Két részletben kapjuk a Star Trek Discoveryt

A CBS bejelentette, hogy az All Access nevű streamingszolgáltatójukra illetve a Netflixre (előbbi USA, utóbbi a világ többi része) érkező Star Trek Discovery című sorozatuk első évada szeptember 24-én debütál két epizóddal, majd onnantőól hetente egy jön, vasárnaponként. Az első évad 15 részes beremdelést kapott, ebből az első nyolc kerül adásba idén, a többire januárig kell várni (jó, ki lehet bírni másfél-két hónapot). A pilotot egyébként a rendes CBS-en is bemutatják, azaz adnak egy lökést az újoncnak, hátha. A The Good Fight című Férjem védelmében-spinoffal is ezt tették. 

A Discovery a felfedezésről szól majd, mi másról, időben az eredeti Star Trek sorozat előtt tíz évvel játszódik, és Sonequa Martin-Green, Doug Jones, Jason Isaacs, Anthony Rapp, Michelle Yeoh, James Frain és Rainn Wilson is szerepel benne, azaz nem kispályásokból áll a szereplőgárda.


Watchmen-sorozatot fejleszt az HBO

Egészen pontosan az a Damon Lindelof aki legutóbb a Hátrahagyottakat készítette a kábeltévének, előtte meg a Loston dolgozott executive producerként. A Hátrahagyottaktól a kritikusok teljesen elaléltak, igaz, ez a nézőket annyira nem hatotta meg, nem is hozozz kiemelkedő számokat a sorozat. Amit viszont most fejlesztenek, az fog: a Watchmenből készülne tévésorozat.

Az HBO már 2004-ben megpróbálkozott Alan Moore és Dave Gibbons képregénysorozatának tévésítésével, de egy idő után leállították a projektet, amit Lindelof sem fog elővenni, hanem tiszta lappal indítj a a saját verzióját. A Watchmen-képregények 1985-ben jelentek meg, 2009-ben a Warner filmet forgatott belőlük Zack Snyder rendezésében. Utóbbihoz a sorozatnak (már ha lesz belőle valami) nem lesz köze.

(Variety)


Új, magyar, csajos szappanopera jön az RTL-re

A Sorozatwiki írta meg, hogy az RTL tovább folytatja fikciós saját gyártásának erősítését, és azzal a Kalamár Tamással készíttet új napi szappanoperát, akinek a Barátok közt című, a mai napig képernyőn látható sikersorozatukat köszönhetik. 

Az új sorozat az Oltári csajok címet kapta, naponta jelentkezik majd, és az RTL II-n lesz látható. Az első körben 100 epizód berendeléséről van szó, a forgatása pedig már tart egy ideje. Ősszel, kerül majd adásba, egyik rendezője az a Kinizsi Ottó lesz, aki a Barátok köztben szereplőkét és rendezőként is feltűnt. A sorozat szereplőiről egyelőre nem sokat tudni, de azt igen, hogy Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színésznő is szerepelni fog benne.

A sztori kb. annyi, hogy három fiatal lány (az Erdész nővérek) felköltözik vidékről a fővárosba, és igyekszik boldogulni. 


A Nemzeti Színházból érkezett az RTL Klub új műsorvezetője

A Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színésze, Fehér Tibor lesz az RTL Klub Reggeli című műsorának új műsorvezetője. A 29 éves színész a Nemzeti Színház művésze, idén megkapta a Jászai Mari-díjat, a Forbes magazin pedig beválasztotta 30 legsikeresebb fiatal listájába. Ismert szinkronhang, a Csak színház és más semmi című sorozatban pedig ő alakította Kőváry Dánielt.  A színész kedd hajnalban kezdett, és eddig még soha nem vezetett tévéműsort.

[…] Bővebben!


A Stranger Things egy szereplője aligha tér vissza a második évadban

Facebook-interjút adott a Hollywood Reporternek Shawn Levy, a tavalyi év egyik legnagyobb sikere, a Stranger Things című sorozat rendező-producere. Amiben arról is beszélt, lesz egy-két olyan dolog, ami miatt a rajongók először csalódottak lesznek, de aztán majd rájönnek ők is, hogy igazából jobb volt ez így.

Levy egy példát hozott a kicsit fura okfejtésre: Barb karakterét, akit az első részben elragadott a szörny, és végig ott is maradt a Tótágasban, ahogyan az a fenti, szívderítő képen is látszik. “Egy csomószor kérdeztek arról, hogy Barb életben van-e még, mert úgy gondolják, hogy igen. Mert úgy gondoljátok, hogy ezt szeretnétek, pedig igazából nem is szeretnétek.”

Szóval Barb elég jelentős netes rajongótábora, ha Levynek igaza van, először elég csalódott lesz, amikor bemutatják a sorozat második évadát, de aztán rájönnek majd, hogy igazából tök jó nekik, vagy valami ilyesmi. A második évad premierje egyébként stílszerűen Halloweenre (2017. október 31-ére) van időzítve.

A teljes interjú pedig itt látható:


Megkínozta a nézőket az év legjobb sorozata

Az első három rész után az év eddigi legjobb és legfontosabb sorozatának neveztem A szolgálólány meséjét (The Handmaid’s Tale), és ezt most, hogy véget ért az évad, simán fenntartom. Az utolsó, tizedik rész csütörtökön került fel az HBO GO-ra, Magyarországon egyelőre csak itt lehetett megnézni a Hulu sorozatát, de júliustól tévében is leadja az HBO. Aki olvasta Margaret Atwood 1985-ös regényét, annak nem okozott meglepetést az évadzáró, az ugyanis követte a regény cselekményét. Atwood is nyitva hagyta a főhős, Offred sorsát, ahogy a sorozat is. Csakhogy a kanadai írónő nem írt folytatást a könyvhöz, a sorozatnak viszont lesz második évada. Innentől iszonyú izgalmas, hogy sorvezető nélkül is tudják-e tartani ezt a színvonalat.

Mert A szolgálólány meséje néhány kisebb botlás ellenére végig izgalmas, torokszorító sorozat maradt, méltó a regényhez. Pedig volt néhány előjel, ami nem erre utalt. Az egyik a viszonylag meglepő casting. Nem a főszereplőre, Elisabeth Mossra gondolok, ő generációja egyik legtehetségesebb színésznője, lehetett sejteni, hogy Offred szerepében is nagyszerű lesz. Az is lett a megerőszakolt, megalázott szolgálólány szerepében éppen úgy, mint a flashbackekben, amikor még June, a szabad és boldog nő volt.

A mellékszereplők kiválasztása viszont sokkal rizikósabb volt. A regényben a parancsnok és a felesége idősebbek, ezt követte a filmváltozat is, amiben az akkor már igencsak középkorú-idősödő Faye Dunaway és Robert Duvall játszották a házaspárt. A sorozat viszont megfiatalította őket, a férjet Joseph Fiennes, a feleséget pedig a csak 35 éves Yvonne Strahovski játssza. A készítők szerint nem azért, hogy még egy szép és fiatal nő legyen a sorozatban, hanem azért, hogy felerősítsék a feleség és a szolgálólány közötti versengést. Hogy ez mennyire jól sikerült, az leginkább az utolsó részből, Offerd és Serena Joy első és utolsó nyílt konfliktusából derült ki. A főleg a Dexterből ismert Yvonne Strahovski amúgy is nagyot alakított, tökéletes ellenpólusa volt Offerdnek.

De a férfi szereplők kiválasztása is meglepő volt. Joseph Fiennesról elsőre nem egy zsarnok, egy beteges erőszaktevő jut az eszünkbe, ahogy a Nicket játszó Max Minghella sem volt evidens választás a szerető szerepére. De végül ez is működött: még ma is létező előítélet a fejekben, hogy nemi erőszakot sikeres, vonzó, gazdag férfiak nem követnek el. Itt viszont azt láttuk részről részre, hogy egy jóképű, vonzó férfi bánik a lehető legkegyetlenebbül egy neki kiszolgáltatott nővel. 

Akiknek nem tetszett A szolgálólány meséje, azok leginkább a sorozat lassúságát kifogásolták. Atwood regénye nem túl vaskos, nincs benne tíz, közel egyórás részre való anyag, ezért kellett húzni az időt, ami ártott a feszültségnek és a tempónak. Másfelől viszont ezeknek a nőknek így telt az idő. Nekem a lassúság inkább azt jelentette, hogy amikor nincs társaságod, nincs tévé, mozi, színház, internet, nem olvashatsz sem könyvet, sem újságot, de még egy nyomorult bevásárlólistát sem, akkor így nyúlnak a napok. Egyszer éreztem, hogy kifejezetten leült a sorozat, Offerd férjének sztorijánál. Ennek a végkifejletét részben már ismerük, hiszen az első rész első jelenetéből kiderült, hogy a család nem tudott megszökni. Luke története egyszerűen nem volt elég izgalmas ahhoz képest, amiken Offred keresztülment.

“Ilyen nincs, ez nem történhet meg. A mi mai, nyugati, demokratikus világunk nem alakulhat át alig egy-két év alatt középkori diktatúrává” – sok hasonló véleményt lehet olvasni különböző fórumokban. Pedig nem véletlen, hogy éppen most készült sorozat ebből a könyvből. (Már azon kívül, hogy soha nem látott mennyiségben készülnek sorozatok, és folyton vadásznak a jó alapanyagokra.) A kor, amiben élünk, kedvez az ilyen történeteknek, ezért van az, hogy különösen az amerikai sajtó elképesztően sok cikkben foglalkozott A szolgálólány meséjével.

A férfiak és nők egyenjogúsága csak néhány évtizedes, és a hangok, melyek szerint nincs ez így jól, időről időre felerősödnek. Ami igazán hátborzongató volt A szolgálólány meséjében, hogy a rendszer kiagyalói állítólag mindent a nők érdekében tettek. Serena Joy, akinek, mint az fokozatosan kiderült számunkra, nagy szerepe volt a Gileád köztársaság létrejöttében, maga is feminista. Csak az általa kigondolt feminizmus szerint a nők a háztartásban és a gyereknevelésben lehetnek igazán boldogok, minden más csak teher számukra, amitől meg kell szabadítani őket. “Egy nő sem volt elég szép, elég fiatal, elég vékony soha. Nem tiszteltek titeket, mi viszont igen” – mondja a parancsnok Offrednek. Zavarbaejtő gondolatok éppen tőle.

“Amerika ma is tele van Serena Joyokkal” – írják a kinti lapok, vagyis olyan nőkkel, akik szívesen száműznék a többieket a konyhába és a gmyerekszobába. Ők maguk viszont szenvednének attól, ha a létezésük csak ezekre a helyekre korlátozódna. A legjobb példa Ivanka Trump, akit látszólag nem zavarnak apja nőkre tett megjegyzései, ő maga mindig tökéletes megjelenésű, jó feleség, háromgyerekes anya, aki mellesleg az amerikai elnök egyik legfontosabb embere, tanácsadója. De egy másik aktuális kérdés, a menekültek helyzete is ott van ebben a történetben, elég csak Moira szívszorító kálváriájára és megérkezésére gondolni. (És igen, Atwood nagyon elfogult a hazájával, Kanadával.)

Szóval ezerfelé lehet továbbvinni a történetet, most már csak reménykedni kell, hogy nem szúrják el nagyon a következő évadot. Mert legyen bármilyen gyötrelmes néznivaló is, szükségünk van rá.


Maffiózók-előzménysorozat? Miért is ne?

David Chase, az HBO korszakalkotó sorozatának alkotója az Entertainment Weekly kérdésére azt mondta, hogy a folytatásról nincs értelme beszélgetni, de egy előzménysorozatot elképzelhetőnek tart.

Nincs az az isten, hogy a folytatásról akár csak tárgyaljunk is. Minek? A rebootról sem akarok hallani, ugyanazt még egyszer, más színészekkel? Egy előzménysorozatot viszont meg lehetne csinálni, annak van értelme.

Az HBO sietve közölte, hogy szó sincs fejlesztésről, nem terveznek újabb Maffiózók-sorozatot, ami jól hangzik, de ugye másfél éve ugyanezt mondták a Trónok harcáról is, most meg öt sorozatterven dolgoznak párhuzamosan.