Délutáni előzetes: Midnight, Texas

Most meg vagy Midnight, Texas!

Tavaly májusban, amikor kijött a sorozathoz tartozó első ajánló olyan hamar lekerült a netről, hogy senkinek se volt ideje lementeni a jövő nemzedékének. Az NBC ki tudja miért, de valamiért eltűntette egészen múlt hétig, amikor is kiadták a nyári műsorrendjüket. (Erről a hírmorzsák között olvashattok bővebben.) Július 25-én kezdenek bele a premierjébe. Nyári sorozatnak akarják, tavasziba nem fél bele a jelek szerint. A hazai olvasók a Timeless után őt várják a legjobban a 2016/17-es dráma kínálatból, pontosan ezért is fura a fenti döntés.

Charlaine Harris regénye adja a történet alappilléreit, ami egy természetfeletti dráma valójában. Középpontjában: egy eldugott texasi kisváros, Midnight áll, ahol semmi sem az, aminek látszik. A külföldi kritikusok a True Bloods és a Twin Peaks ötvözetének állították be. Mutatnám az első előzetest hozzá.
Mennyibe került egy reklám 2016 őszén?

Archív írásaink a témához kapcsolódóan: 2012 | 2013 | 2014 | 2015

Tisztázásképpen: a lentebbi reklámköltségek alatt minden esetben 30 másodpercnyi futamidőt értünk.

Októberben is van egy visszatérő cikkünk. Ez nem más, mint, hogy mennyit kell fizetni egy félperces reklámért az őszi blokkban?! Köztudott tény, miszerint a kereskedelmi tévék a hirdetésekből élnek. Nincs ez másképp Amerikában sem, ahol a főműsoridő: sorozat, sport és olykor különkiadás centrikus. A veteránoknál könnyű bemérni: mi az, amit még be lehet szedni a reklámozó féltől, az újoncoknál már egy fokkal nehezebb a dolog, hiszen nincsen alapjuk. A nyártól számított hype és a közösségi médiában beállított indexével próbálnak reális számokat beállítani, bár olykor előfordul, hogy egy-egy színész miatt megszaladhat a ló. Igen, most Kiefer Sutherland-re gondoltam, mert biztosra veszem, hogy a Designated Survivor a legdrágább újoncok között van – mindezt írom úgy, hogy a listára még nem vetettem pillantást.

Azt már most leszögezhetjük, hogy a sport fogja a legtöbb pénzt hozni a csatornáknak. Ha különkiadással kell kezdenem a sort, akkor egyértelműen a SuperBowl-t kell kiemelnem, mert 5 milliót kérnek el 30 másodpercnyi reklámért, ami örülten sok. Ez legyen a reklámozók fejfájása. Amondó vagyok, hogy a tavaly séma szerint vegyük át a különféle szegmenseket, mielőtt megmutatnám a teljes listát a tovább mögött:

  • Legköltségesebb megjelenés: Nyilván a válasz egy bekezdéssel fentebb van. A SuperBowl-nél drágább megjelenést nehéz találni. Ha heti rendszerességet nézünk, vagy legalább eltekintünk a különkiadásoktól, akkor egyértelműen a Sunday Night Football vezeti a tabellát, aminek 2015 őszéhez képest sikerült 12%-kal növelnie a díját, ugyanis most 673 ezer dollárt kérnek el fél percért, míg tavaly csak 603 ezret.
  • Legköltségesebb megjelenés – sorozat terén: Beállt egy bizonyos stagnálás a kategóriáknál, ugyanis 2015-höz képest nincs változás. Anno az Empire-ért fizettek a legtöbbet, mint folyamatosan nézettséget termelő visszatérőként, 2016-ban is a Fox érte kéri el a legtöbb pénzt. Számszerűsítve 437 ezer dollárról beszélhetünk. Ez jelentős visszaesés, hiszen előzőekben 497 ezrével majdnem megütötte az álomhatárt, ami a félmilliót takarná. A sorozat 2. évadja sokat esett nézőszám tekintetében. Az első széria lineáris növekedését nem tudta tartani, így várható volt, hogy csökkenés áll be ilyen téren is nála.
  • Legköltségesebb megjelenés – műfajra bontva: Nincs változás 2015-höz képest, csak díjazás tekintetében. A drámáknál továbbra is az Empire foglalja el a trónt, amiért 437 ezret kérnek, míg a komédiáknál a The Big Bang Theory, amiért 289 ezret. Előbbi 12%-kal, utóbbi 17%-kal teljesít ilyen téren gyengébben tavalyhoz képest. TOP5-ben van mindkettő, így panaszunk egy száll se lehet rájuk.
  • Legköltségesebb megjelenés – kábeles szegmensben: Sajnos pontos számokról nincs információnk, viszont azt leszögezhetjük, hogy ismét egy stagnálásról beszélhetünk. A reklámozók által legkeresettebb kábeles programok között kap helyet: a The Walking Dead, a Fear the Walking Dead és a Monday Night Football. Egyiket sem kell bemutatni, mindegyik a maga műfajában kiemelkedik. Így kell ezt csinálni. Vajon lesz olyan, hogy a TWD időszaka alatt trónt fosszanak?

Mennyibe került egy reklám 2016 őszén?

  • Legnagyobb reklámköltség bukója: A TOP3 bukottjai között foglal helyet két The CW-s és egy NBC-s ötlet. A sors iróniája, hogy a tavalyi év legköltségesebb újonca az egyik, a Blindspot, ami 209 ezerről 134 ezerre csökkent le és kaparintja meg a kategória dobogójának alsó fokát. Ilyenkor rá kell mindig döbbennem, mennyire becsapnak a kezdeti hype-pal egy reklámozó klienst. Kártérítést nyilván nem kérhet, hiszen köti a szerződés. A második helyet a Crazy Ex-Girlfriend szerezte meg, ami 38%-ot esett premier évadjához képest, míg az elsőt a The Vampire Diaries 45%-kal. Utóbbinál már elég mindössze 25 ezer dollár ahhoz, hogy fél percre reklámot csináljon bárki bármijéhez. Nyilván a The CW-nél nincsenek nagy költségek, de akkor is ez szíven üthette őket.
  • A legstabilabb program reklámberkekben: Tavaly ilyenre nem tértem ki, de egy kósza bejegyzést megér, hiszen akad ilyen is. Szintén a The CW szállítja a győztesét: a Jane the Virgin személyében, ami 0.2%-os növekedésével mondhatni stagnált. 25 ezret kérnek érte, azaz picivel többet, mint az óriásit bukott The Vampire Diaries-ért. Simán megemlíthetem a Shark Tank-et az ABC-től, hiszen 0.01%-os csökkenést generált, számban kifejezve: 99.631-ről 99.553-ra esett.
  • Legnagyobb növekedést hozta 2015-höz képest: Végre egy részleg, ahol a stagnálást szót el lehet felejteni. Tavaly a Scandal-t hozták ki győztesnek a kategóriában, idén trónfosztás történt. Az NBC-s Law & Order: SVU-nak sikerült magára találnia a 2015/16-os idényben olyannyira, hogy 46%-ot növekedett. Számban kifejezve 85 ezerről 124 ezerre. A dobogó alsó két fokát a szombati nap kapja, ugyanis a CBS-nek a krimi -, illetve az NBC-nek Saturday Night Live ismétlései hozták a vártnál nagyobb emelkedést. Előbbi 33%-ost, utóbbi 26%-ost.
  • Legköltségesebb újonc: A Blindspot hatalmasat bukott reklámköltség tekintetében. 2016 őszén a cím marad házon belül, ugyanis a This Is Us-nek sikerült a legnagyobb licitre szert tennie. Összegben kifejezve 272 ezerről beszéltünk, amivel a TOP-lista hatodik helyét foglalja el. Cseppet se nevezhető gyenge teljesítménynek, főleg úgy, hogy a The Voice-t és a Modern Family-t is beelőzi. A sorban a Timeless követi 188 ezerrel, majd pedig a Lethal Weapon 172 ezerrel. A legköltségesebb komédia a reklámozók berkében a Kevin Can Wait lett 160 ezerrel, amit a The Great Indoors követ 144 ezerrel. Milyen fura, hogy a Designated Survivor csak a negyedik helyen van a kategóriában 162 ezres díjazásával.

Mennyibe került egy reklám 2016 őszén?

Átalakult azért a lista. A legmeglepőbb pálfordulást a Grey’s Anatomy szállította, aminek 2010 óta először sikerült visszakerülnie a TOP10 legtöbbet kereső sorozat közé, hiszen 30 másodpercért 193 ezer dollárt képesek elkérni. Mondjuk ehhez kellett az a 23%-os növekedés is, amit tavaly összehoztak vele kapcsolatban. Shonda-produkciók többsége a csökkenő tendenciát követte, előbbit leszámítva. Talán most érjük meg azt, hogy nem minden Shonda, ami fénylik… vagy a franc se tudja, hogyan lehet ezt ironikusabban megfogalmazni. A lényeg, hogy az ABC elég sok pénzt ad neki, elég sok helyen szerepelteti exec. producerként, amitől nézettségnövekedést vár, ám 2016-ban eljutottunk odáig, hogy a nézők ezt kezdik lesz*rni.

Nincs a listán a Star, mivel csak az őszre koncentrál a kimutatás, azonban őt is érdemes lesz megemlíteni, mert hipp-hopp átveszi a trónt a This is Us-től azáltal, hogy 300 ezer dollárt kérnek fél percnyi reklámért. Empire spinoff-ja, ezzel könnyű volt eladni. Az anyasorozat ugye 400 ezer felett hoz a Fox-nak.

Csatorna leosztásban:

Vegyük át, hogy az egyes csatornáknál mik a befutók (sport, dráma, komédia terén) és a sereghajtók:

ABC:
Modern Family (szerda, 21:00) – 224.571 (-6%)
Grey’s Anatomy (csütörtök, 20:00) – 193.210 (+23%)

America’s Funniest Home Videos (vasárnap, 19:00) – 62.363 (+1%)

CBS:
NFL Thursday Night Football (csütörtök, 20:00) – 522,910
The Big Bang Theory (hétfő/csüt, 20:00) – 289.136
NCIS (kedd, 20:00) – 152.942

Crime Saturday (szombat, 20-21:00) – 24.546

Fox:
Empire (szerda, 21:00) – 437.100
The Simpsons (vasárnap, 20:00) – 161.633

The Excorcist (péntek, 21:00) – 52.176

NBC:
Sunday Night Football (vasárnap, 20:00) – 673.664
This is Us (kedd, 21:00) – 272.000
Timeless (hétfő, 22:00) – 188.046

Saturday Night Live – ism. (szombat, 22:00) – 31.767

The CW:
The Flash (kedd, 20:00) – 60.660

Crazy Ex-Girlfriend (péntek, 21:00) – 14.309

A listához egyetlen hozzáfűznivalóm lenne. A Fox-tól a The Excorcist a legolcsóbb, ami azért is durva, mert a pilotját az eddig látottak alapján a legjobbnak találom. Nyilván egy horror/ijesztő témájú ötletnél a reklámozók kevesebb lehetőséget kapnak, mint ha a Modern Family alá raknák be ugyanazt. Értsd: olyan rétegsorozatról beszélhetünk személyében, ami alacsonyabb korosztály-intervallum és érdeklődési kör felé nyit.

Napi ász:

Az elemzés utolsó pontjához érve nézzük át, hogy az adott napokon, melyik sorozat viszi a prímet. Az egyszerűség kedvéért a sportot és a reality-t diszkvalifikáljuk a listáról, mert úgy is tudjuk, hogy ez a két műfaj közelebb van a nagyobb gázsi bejövetelhez, mint a dráma és a komédia.

A lista pikantériáját az adja, hogy a hat napból 2-nél újonc foglal helyet. Ilyenkor mindig felidéződik a Blindspot nagy költségbukása, hiszen hiába vezette a tavalyi újonc kategóriát, most arról írhatok, hogy 36%-kal kevesebbet tud a csatorna bekérni a reklámozóktól, mert zuttyan nézettségileg. A 22 epizód nem tudott olyan egyenletes tempót szállítani, amivel növekedést sajtolhattak volna ki. Ha tippelnem kellene, akkor a Kevin Can Wait lehet 2017-ben hasonló cipőben, bár ahhoz meg kell szereznie a berendelését. Vasárnapban nincs változás, továbbra is az animációs blokk egyik veteránja szolgáltatja a legjobb gázsit. A többiekről is írtam már, így nem szaporítanám tovább a szót. Mutatnám a listákat.

Hétfő: Kevin Can Wait (CBS, 20:30/21:00) – 160.635
Kedd: This is Us (NBC, 21:00) – 272.000
Szerda: Empire (Fox, 21:00) – 437.100 (-12%)
Csütörtök: The Big Bang Theory (CBS, 20:00) – 289.136 (-17%)
Péntek: Hawaii Five-0 (CBS, 21:00) – 76.520 (-1%)
Vasárnap: The Simpsons (Fox, 20:00) – 161.633 (-13%)

20 órás timeslotban: The Big Bang Theory (CBS, csüt.) – 289.136 (-17%)
21 órás timeslotban: Empire (Fox, szer.) – 437.100 (-12%)
22 órás timeslotban: How to Get Away with Murder (ABC, csüt.) – 178.339 (-30%)

Aki még jobban belemerülne a részletekbe, azoknak ajánlom figyelmébe a tovább mögötti lebontást, ahol minden őszi sorozatot, reality-t és sporteseményt megtalál. Ha van még említésre méltó WTF, akkor írjátok meg komment formájában. Köszi, és klikk!

HÉTFŐ:

20:00-tól:
Dancing with the Stars (ABC) – 125.260 (+8%)
Gotham (Fox) – 130.674 (-14%)
The Voice (NBC) – 214.079 (-11%)
Kevin Can Wait (CBS) – 160.635
Man with a Plan (CBS) – 126.490
Supergirl (The CW) – 54.667

21:00-tól:
2 Broke Girls (CBS) – 138.203 (-7%)
Lucifer (Fox) – 126.798
Jane the Virgin
(The CW) – 25.075 (0.2%)

21:30-tól:
The Odd Couple (CBS) – 108.438 (-15%)

22:00-tól:
Conviction (ABC) – 109.662
Scorpion (CBS) – 109.988

KEDD:

20:00-tól:
The Voice (NBC) – 202.600 (-13%)
Brooklyn Nine-Nine (Fox) – 100.822 (-22%)
The Middle (ABC) – 127.787 (-12%)
NCIS (CBS) – 152.942 (+1%)
The Flash
(The CW) – 60.660 (-14%)

20:30-tól:
American Housewife (ABC) – 94.615
New Girl (Fox) – 135.100

21:00-tól:
Fresh off the Boat (ABC) – 101.386 (-16%)
Bull (CBS) – 136.102
Scream Queens (Fox) – 122.219 (-17%)
This is Us (NBC) – 272.000
No Tomorrow (The CW) – 28.004

21:30-tól:
The Real O’Neals (ABC) – 71.869

22:00-tól:
Chicago Fire (NBC) – 164.133
Marvel’s Agents of SHIELD (ABC) – 107.907 (-20%)
NCIS: New Orleans (CBS) – 97.033

SZERDA:

20:00-tól:
Blindspot (NBC) – 134.629 (-36%)
Survivor (CBS) – 128.723 (+3%)
Lethal Weapon (Fox) – 172.429
The Goldbergs (ABC) – 144.210 (+5%)
Arrow (The CW) – 40.368 (-16%)

20:30-tól:
Speechless (ABC) – 136.859

21:00-tól:
Modern Family (ABC) – 224.571 (-6%)
Criminal Minds (CBS) – 127.179 (-5%)
Empire (Fox) – 437.100 (-12%)
Law & Order: SVU (NBC) – 124.452 (+46%)
Frequency (The CW) – 31.858

21:30-tól:
black-ish (ABC) – 139.483 (-11%)

22:00-tól:
Chicago PD (NBC) – 119.088 (-2%)
Code Black (CBS) – 103.330 (-20%)
Designated Survivor (ABC) – 162.616

CSÜTÖRTÖK:

20:00-tól:
The Big Bang Theory (CBS) – 289.136 (-17%)
NFL Thursday Night Football (CBS) – 522.910 (+13%)
Superstore (NBC) – 87.707
Thursday Night Football (NBC) – 485.695
Grey’s Anatomy (ABC) – 193.210 (+23%)
Rosewood (Fox) – 83.430 (-6%)
DC’s Legends of Tomorrow (The CW) – 37.033

20:30-tól:
The Good Place (NBC) – 93.992
The Great Indoors (CBS) – 144.312

21:00-tól:
Scandal (ABC) – N/A
Notorious (ABC) – 144.274
Pitch (Fox) – 93.554
Chicago Med (NBC) – 135.535 (+12%)
Mom (CBS) – 121.116 (-16%)
Supernatural (The CW) – 28.300 (-21%)

21:30-tól:
Life in Pieces (CBS) – 140.946 (-27%)

22:00-tól:
Pure Genius (CBS) – 87.584
How to Get Away with Murder (ABC) – 178.339 (-30%)
The Blacklist (NBC) – 145.122 (-25%)

PÉNTEK:

20:00-tól:
Last Man Standing (ABC) – 75.576 (+17%)
MacGyver (CBS) – 72.310
Hell’s Kitchen (Fox) – 78.566
Caught on Camera with Nick Cannon (NBC) – 44.398
The Vampire Diaries (The CW) – 24.929 (-45%)

20:30-tól:
Dr. Ken (ABC) – 64.228 (+1%)

21:00-tól:
Shark Tank (ABC) – 99.553 (-0.1%)
Hawaii Five-0 (CBS) – 76.520 (-1%)
Grimm (NBC) – 76.060 (-1%)
The Excorcist (Fox) – 52.176
Sleepy Hollow (Fox) – 65.282 (-34%)
Crazy Ex-Girlfriend (The CW) – 14.309 (-38%)

22:00-tól:
20/20 (ABC) – 79.149 (+20%)
Dateline NBC (NBC) – 53.323 (+13%)
Blue Bloods (CBS) – 74.368 (-2%)

SZOMBAT:

19:00-tól:
Dateline Saturday Night Mystery (NBC) – 14.309 (-38%)

20:00-tól:
Saturday Night Football (ABC) – 87.084
Crimetime Saturday (CBS) – 24.546 (+33%)

21:00-tól:
Crimetime Saturday (CBS) – 24.546 (+33%)

22:00-tól:
48 Hours (CBS) – 31.038 (-8%)
Saturday Night Live – ism. (NBC) – 31.767 (+26%)

VASÁRNAP:

19:00-tól:
America’s Funniest Home Videos (ABC) – 62.363 (+1%)
60 Minutes (CBS) – 115.630 (+4%)

19:30-tól:
Bob’s Burgers (Fox) – 65.903 (-12%)

20:00-tól:
Once Upon a Time (ABC) – 109.410 (-30%)
The Simpsons (Fox) – 161.633 (-13%)
Sunday Night Football (NBC) – 673.664 (+12%)
NCIS: Los Angeles (CBS) – 108.145 (-2%)

20:30-tól:
Son of Zorn (Fox) – 140.987

21:00-tól:
Family Guy (Fox) – 132.467 (-20%)
Secrets & Lies (ABC) – 99.101
Madam Secretary (CBS) – 101.778 (+2%)

21:30-tól:
The Last Man on Earth (Fox) – 94.293 (-28%)

22:00-tól:
Quantico (ABC) – 106.074 (-12%)
Elementary (CBS) – 78.346 (-20%)Az első fecske: teljes évados a This is Us

Nem kellett sokat várni, mindössze másfél hetet az első 2016/17-es berendelésre.

Folytathatnám soraimat azzal, hogy hű volt önmagához az NBC, hiszen ahogy oly sok esetben, úgy most is megelőzte vetélytársait. Gondoljunk csak az Upfronts időszakára, amikor hétfő helyett már vasárnap kihirdeti, melyek azok a sorozatok, amik nekik kellenek. Nos, most az őszi berendelésekkor rajtolt előbb a többiekhez képest.

A Metacritic.com által is szétdicsért This is Us kapta meg a teljes évados berendelését, ami +5 részt takarna. Tehát félretették a back nine szócskát és helyett rövidebb szezonnal terveznek, mert véleményük szerint úgy jobb sztorit tudnak szállítani, mint ha szétcsúsztatnánk. Nyilván később, akár tavasszal ezt megtoldhatják pár szkript ötlet bekéréssel, ha pedig tetszik a vonal, akkor még betolhatnak mellé új részeket. DE. A jelenlegi felállás alapján 18 résszel számoljunk, azaz ha az idény végéig nem is, de tavaszig mindenképpen ki fog tartani a sztorija.

Mutatnám az elmúlt részek nézettségi mutatóit:

1×01 – 10.065 millió; 18-49-ben: 2.85
1×02 – 8.846 millió (-12.11%); 18-49-ben: 2.60 (-8.77%)

Így zárult az első hét nézettségileg:

Csak érdekességképpen kigyűjtöttem, hogy szeptember 19 és 25 között az újoncok miként teljesítettek. Volt olyan, amiből kettőt is kaptunk. A sokaságból egyet emelnék ki mindössze, a MacGyver-t, ami várakozáson felül hozott, s ezzel bebizonyította, hogy klasszikus ötletek újragondolására a legjobb hely a CBS csatornája.

01. Bull (CBS – 1×01) – 15.56M; 18-49-ben: 2.2
02. Kevin Can Wait (CBS – 1×01) – 11.07M; 18-49-ben: 2.6
03. MacGyver (CBS – 1×01) – 10.89M; 18-49-ben: 1.7
04. This is Us (NBC – 1×01) – 10.065M; 18-49-ben: 2.85
05. Designated Survivor (ABC – 1×01) – 10.03M; 18-49-ben: 2.2
06. The Good Place (NBC – 1×01) – 8.03M; 18-49-ben: 2.3
07. Lethal Weapon (Fox – 1×01) – 7.93M; 18-49-ben: 2.2
08. Speechless (ABC – 1×01) – 7.38M; 18-49-ben: 2.0
09. Notorious (ABC – 1×01) – 5.39M; 18-49-ben: 1.1
10. The Good Place (NBC – 1×02) – 5.25M; 18-49-ben: 1.4
11. Pitch (Fox – 1×01) – 4.23M; 18-49-ben: 1.1
12. The Exorcist (Fox – 1×01) – 2.85M; 18-49-ben: 1.0
13. Son of Zorn (Fox – 1×02) – 2.65M; 18-49-ben: 1.12016-os őszi műsorrend: vasárnap

Bejelentett műsorrend: ABC | CBS | Fox | NBC | The CW

Napi leosztás: hétfő | kedd | szerda | csütörtök | péntek | vasárnap

Jól érzem, hogy péntek után a vasárnap az, ahova nem szeretnek sorozatokat tenni az amerikai országos tévék? ­– Mármint úgy érzem, mint ha csak töltelékekkel vagy veteránokkal töltenék fel, elég csak a Fox-ra pillantani, ahol elég régóta csak animációs komédiák kapnak teret, mással nagyon nem is szeretnének próbálkozni. Ha a hét utolsó napjáról beszélünk, akkor kedvezzünk a matiné kedvelőknek, a hír- és vicces műsorokért rajongóknak?!

Ez az egyetlen nap, ahol 19 órától sugároznak újdonságot. Tavalyhoz képest nincs a timeslotban változás. A Fox ismétléssel és a Bob’s Burgers-szel próbál alapozni, a CBS hírekkel, az NBC sporttal, míg az ABC vicces videókkal.

20 órakor már feltűnik egy-két dráma. Mindössze két változásról tudok beszámolni a 2015-ös őszhöz képest, hiszen a Madam Secretary timeslot költözése miatt az NCIS: Los Angeles próbálhat szerencsét, valamint a Brooklyn Nine-Nine helyére egy újoncot, a Making History-t pakolnak. Az ABC a Once Upon a Time-ot továbbra se mozgatja el. Hiába romlik a nézettsége évadról évadra, mégis úgy érzik, hogy ez számára a legmegfelelőbb zóna. A CBS által biztos vetélytársa számíthat az NCIS-franchise tagja miatt.

21 órakor is belenyúltak a tavalyi műsorrendbe. Egyrészről ide költözött a Madam Secretary, ami a finálézott The Good Wife timeslotját kapta, valamint az elkaszált Blood & Oil-t pótolja majd a Secrets & Lies 2. évadja. A Fox megtartott mindent.

22 óra után a CSI: Cyber-t váltja az Elementary a CBS jóvoltából, míg az ABC a Quantico­-val annyira elégedett volt, hogy nem nyúlt hozzá.

14 sorozat premierről beszélhetünk – ha az NBC-s sportot leszámítjuk –, amiből 5-nél történt módosítást 2015 őszéhez képest. Hogy okos húzást hoztak-e a tévécsatornák, azt nehéz ennyire korán megállapítani, de számomra az Elementary timeslot túlzás. Sokkal jobb helyet is találhattak volna neki.

Őszi műsorrendje a csütörtök estéknek:
*A dőlttel jelölt sorozatok és az újoncok új napon és/vagy új timeslotban!

19:00-tól:
ismétlés (Fox)
60 Minutes – 49. évad (CBS)
America’s Funniest Home Videos – 27. évad (ABC)
Football Night in America (NBC)

19:30-tól:
Bob’s Burgers – 7. évad (Fox)

20:00-tól:
The Simpsons – 28. évad (Fox)
NCIS: Los Angeles – 8. évad (CBS)
Once Upon a Time – 6. évad (ABC)
Sunday Night Football (NBC)

20:30-tól:
MAKING HISTORY – 1. évad (Fox)

21:00-tól:
Family Guy – 15. évad (Fox)
Madam Secretary – 3. évad (CBS)
Secrets & Lies – 2. évad (ABC)

21:30-tól:
The Last Man on Earth – 3. évad (Fox)

22:00-tól:
Elementary – 5. évad (CBS)
Quantico – 2. évad (ABC)

A tavalyi évadtálagok:

Érdekesség kedvéért összegyűjtöttem, hogy miként hoztak a 2015/16-os szezonban a vasárnapra került visszatérők. Akadnak olyanok, amik másik napról jöttek át, ezt tartsátok szem előtt.

aPromóképeken a Pitch

Vajon a Pitch vissza tud hozni egy régi kedvenc – ám kevésbé népszerű – trendet?

Nincs mese, a Fox bepróbálkozik egy sport témájú ötlettel, hiszen annak idején az NBC által útnak indított Friday Night Lights úttörőként próbált helytállni. Részben sikerült neki, hiszen a kritikusok oda-vissza voltak tőle. Sőt, kaszáját követően új otthonra lelt, amit a véletlennek semmiképp sem húzhatunk be. Akkor az amerikai foci szolgált középpontjául a szinopszisnak, most a baseball-t veszik elő. Amerikában három sporteseményt közvetítenek: az NFL-t, a MBL-t és az NBA-t. Utóbbit a WB színeiben startolt, majd a CW-nél zárt One Tree Hill vitte tévés sztoris formában képernyőre. 8 évadja simán behúzta szép életpályának, ahogy a FNL 5 etapja is. Valami hasonlót jöhetne a Fox-nak is?

Van értelme sporttal foglalkozni, hiszen legutóbb a Netflix-en debütált focis dokut, a Last Chance U-t is kajálják a kinti kritikusok, de az HBO is több évadon át futatta a Hard Knocks-ot. Száz szónak is egy a vége: jó témához nyúltak, amit egy jó történettel simán befutathatnak.

Mutatnám a hozzá készült promóciós fotókat! A képekre kattintva nagyban is megtekinthetitek őket!

Promóképeken a Pitch

(A tovább mögött folytatódik a galéria. Kattints!)

Promóképeken a Pitch

Promóképeken a Pitch

Promóképeken a Pitch

Promóképeken a Pitch

Promóképeken a Pitch

Promóképeken a Pitch

Promóképeken a Pitch2016-os őszi műsorrend: csütörtök

Bejelentett műsorrend: ABC | CBS | Fox | NBC | The CW

Napi leosztás: hétfő | kedd | szerda | csütörtök | péntek | vasárnap

Ha csütörtököt emlegetik az amerikai tévézésben, akkor egyből az ABC által összerakott Shonda Rhimes-napra kezdek el asszociálni. Ritka ugyanis az, hogy egy csatorna ennyire ragaszkodjon egy készítőhöz. Mármint annyira, hogy külön egy komplett napot kapjon, amikor csak az általa irányított vagy éppen készített ötletek kapnak teret. A másik, amivel összepárosítanám az tavalyhoz kapcsolódik, hiszen a The CW egymás mögé rakta a két vámpíros sorozatát. Ne feledkezzünk el a komédiablokkról se, amivel a CBS próbál érvényesülni. Ugye a szerda az ABC-é, a másnap meg az övüké ilyen tekintetben – azaz 18-49-ben. A többi hétköznapon pedig lehet próbálkozni.

A 20 órási blokkban az ABC és a CBS biztonsági játékot folytat, ugyanis a Grey’s Anatomy-t és a The Big Bang Theory-t meghagyták a 2015/16-os timesloton. Bejárattatott időpont, hülyeség lenne mással próbálkozni. A viszonylag jól teljesítő Life in Pieces-t egy órával későbbre küldték, hogy a helyére, 20:30-ra egy újoncot hozzanak, a The Great Indoors-ot. A Bones helyére bedobták a Rosewood-ot, míg a The CW inkább a komplett napátalakítás mellett tette le a voksát. A The Vampire Diaries helyére a DC’s Legends of Tomorrow-t dobták. Az NBC előző évben drámával próbált érvényesülni, most szembe megy a CBS komédiáival, amit egy újonc és egy második évados testesít meg.

A 21 órás blokkból a Scandal távozott az ABC-nél, hogy a Notorius-szal kicsit megtörje a Shonda-nap idilljét. A CBS a Mom-ot fixen tartja, míg a már említett Life in Pieces-t dobja mögé, ha már olyan szép mutatókat hozott. Az NBC is csúsztat, hiszen tavaly a The Blacklist ebben a timeslotban futott, viszont most 22 órára „száműzi”, mivel a Chicago Med-nek egy ígéretesebb helyet szeretne biztosítani. A Supernatural jár már itt, most újra visszakerült. Sima, liba. A Fox a Pitch-csel akarna nézőt szerezni, nincs könnyű helyzetben.

A 22 órás blokk az, ami 66%-ban átformálódott. Ami fix, az a How to Get Away with Murder?, minden más változott. Pl.: a kihullott The Player helyére hozzák a The Blacklist-et, vagy az Elementary-ére a Pure Genius-t. Nehéz megjósolni, melyik lesz a befutó, hiszen háromból kettő közkedvelt, egy pedig még cápaugrást is hajthat végre.

Szintén 16 sorozat kap helyet az országos tévén, amiből mindössze 4-nek (Grey’s Anatomy, The Big Bang Theory, Mom, How to Get…) hagyták meg a 2015/16-os őszi timeslot helyét. Van variálás rendesen. Kíváncsi leszek, melyik csatorna jön ki a legjobban belőle!

Őszi műsorrendje a csütörtök estéknek:
*A dőlttel jelölt sorozatok és az újoncok új napon és/vagy új timeslotban!

20:00-tól:
Grey’s Anatomy – 13. évad (ABC)
The Big Bang Theory – 10. évad (CBS)
Rosewood – 2. évad (Fox)
Superstore – 2. évad (NBC)

DC’s Legends of Tomorrow – 2. évad (The CW)

20:30-tól:
THE GREAT INDOORS – 1. évad (CBS)
THE GOOD PLACE – 1. évad (NBC)

21:00-tól:
NOTORIUS – 1. évad (ABC)
Mom – 4. évad (CBS)
PITCH – 1. évad (Fox)
Chicago Med – 2. évad (NBC)
Supernatural – 12. évad (The CW)

21:30-tól:
Life in Pieces – 2. évad (CBS)

22:00-tól:
How to Get Away with Murder – 3. évad (ABC)
PURE GENIUS – 1. évad (CBS)
The Blacklist – 4. évad (NBC)

A tavalyi évadtálagok:

Érdekesség kedvéért összegyűjtöttem, hogy miként hoztak a 2015/16-os szezonban a csütörtökre került visszatérők. Akadnak olyanok, amik másik napról jöttek át, ezt tartsátok szem előtt.

Grey’s Anatomy (ABC – S12) – 8.041M; 18-49-ben: 2.22
How to Get Away with Murder (ABC – S2) – 6.249M; 18-49-ben: 1.87
The Big Bang Theory (CBS – S9) – 15.212M; 18-49-ben: 3.73
Life in Pieces (CBS – S1) – 8.686M; 18-49-ben: 2.21
Mom (CBS – S3) – 7.912M; 18-49-ben: 1.69

Rosewood (Fox – S1) – 4.787M; 18-49-ben: 1.34

Superstore (NBC – S1) – 5.076M; 18-49-ben: 1.47
Chicago Med (NBC – S1) – 7.955M; 18-49-ben: 1.72
The Blacklist (NBC – S3) – 6.992M; 18-49-ben: 1.83

DC’s Legends of Tomorrow (The CW – S1) – 2.167M; 18-49-ben: 0.80
Supernatural (The CW – S1) – 1.775M; 18-49-ben: 0.70

 Plakátba zárva: The Exorcist

A kételkedőknek a Fox marketingosztálya összedobott egy sokkal hatásosabb plakátot a The Exorcist-hoz. Tényleg sokkal hatásosabb! Első pillantásra azt hittem, hogy egy jóféle horrorfilm érkezik a közeljövőben, aztán olvastam a címet és elkezdtem magamban átértékelni, hogy talán még se lesz annyira rossz a tévés Ördögűző, mint az oly sok külföldi oldal felvezette. Részemről egy fokkal várósabb lesz az ősz legkétesélyesebb ötlete.

„There is a fate worse than death.”

Plakátba zárva: The ExorcistPlakátba zárva: The Exorcist

Az ősz legkétesélyesebb projektjét szállítja a Fox a The Exorcist személyében. Hiába a remek filmes és könyves háttér támogatás, mégis megosztja a közönséget. Nehéz a koncepciót tévés formátumba képzelni. Példaként az Outcast-ot hoznam fel, ami egy erős kezdést követően kipukkadt… az 5-6. részre kreatívválság ütötte fel fejét, melynek okán már csak a Preacher rúghat labdában a mezőnyben. Nos, sok fog múlni a két főhős pap jellemén, azon pedig még több, hogy a Fox mennyi szabadkezet ad az íróknak, hogy valóban azt vihessék képernyőre, amit megillet egy ilyen ötlet. Ergo, minél kevesebb korlátba ütközzenek. Az ajánlói alapján a kételkedésünk felesleges aggodalomnak tűnhet, de basszus, ilyenkor az Outcast ugrik be rögtön, ami elment óázist keresni a sivatagba.

“Every soul is battlefield.”

Plakátba zárva: The ExorcistPlakátba zárva: Son of Zorn

Az ősz legvárósabb komédiája közé sorolom a Son of Zorn-t, ami szokatlan megvalósításával nyithat meg egy olyan piaci részt, ami eddig kiaknázatlan. Tavaly az ABC megpróbálkozott a The Muppets-szel a lehetetlenre, de nem jött össze a mutatvány. Míg ott bábfigurákkal dolgoztak, addig itt rajzoltakkal fognak, amik szerintem sokkal jobban beleilleszkednek a valós közegben. Lásd: a posztert. Ezen kívül, már az ajánlójával jól megmosolyogtattak, szóval egyáltalán nincs mitől félnie a készítőgárdának – pláne a Pokemon Go megjelenését követően, ami éppen aratja a neki szánt sikereket.

Lassan, a Comic Con előtt minden tévécsatorna marketingosztálya megvillogtatja tudását. A most következőt a Fox tette, simán behúzható nekik a piros pont. Premierje szeptember 25-én lesz esedékes.

Plakátba zárva: Son of ZornEsti előzetes: Shots Fired

Kapott egy új előzetest a Shots Fired, amit csak a Fox midseasonjában kapunk meg. Bevallom őszintén: nem néztem meg, hogy az előzőhöz képest mi a változás, de elvileg van – legalábbis hiszek a forrásunknak. (Ha pedig nincs, így jártunk.) Tudjátok, ennek a sztorija játszódik egy déli kisvárosban, ahol faji inditatású gyilkosság történik, ami totálisan feje tetejére állítja az ottlakók hétköznapjait. Event jellege miatt sokak számára fogyasztható lesz, amit antológiával ütnek fel, hogy siker esetén máshol, másokkal egy hasonló eset végére tehessenek az írók pontot. Nézzük csak, mit is kaptunk!
Plakátba zárva: 24: Legacy

A Fox belekezdett a 2016/17-es idényének reklámozásába. Ritkán fordul, hogy több – csak – midseasonben érkező sorozatához ennyire korán ad ki posztert. Délelőtt láthattátok a Prison Break-ét, most pedig a 24: Legacy-é van terítéken. (A sort a Bones-szal tudnám folytatni!)

Megállva kicsit a 24: Legacy-nál… Mit szóltok a szlogenhez? – kérdem diplomatikusan, hiszen ez a széria már új hőssel fut, nem Jack Bauer-rel. Igazából azt kell csak helyre tennünk magunkban, hogy a 24-szériákat az akcióhoz vagy Kiefer Sutherland-hez társítottuk-e jobban?! Ha előbbihez, akkor nyert ügyünk van, ha utóbbihoz, akkor viszont át kell állnunk. Szerintem egyszerű lesz, legalábbis a nemrég netre került ajánlója alapján abszolút tudja azt a tempót szállítani Manny Coto és Evan Katz, amiért annak idején beleszerettünk. Szimpatikus a főszereplő, pörgös fejvadászatra számíthatunk – hiszen minden azzal kezdődött, hogy főhősünk Jemenben megölt egy terroristavezetőt, amit egyesek sérelmeznek.

Megkapja a SuperBowl felvezetését, szóval kimagasló évadnyitó mutatókra lehet számítani; aztán hétfőre pakolják, ahol a Gotham őszi szlotjában kell érvényesülnie, az APB mögött. 12 részes szezonnal számolhatunk, húzzuk csak be rá az event jelleget.

(És a végére egy megjegyzés: nem régi hír, miszerint Howard Gordon megerősítette, hogy Kiefer Sutherland, mint Jack Baur nincs tervbe véve a Legacy-évadnál. Tehát ne várjuk a visszatérését, alapvetően ő most az ABC-nél a Designated Survivor-ben ténykedik.)

New day. New hero.

Plakátba zárva: 24: LegacyPlakátba zárva: Prison Break

A Régen minden jobb volt szöveget félre lehet tenni, hiszen annak mellék terméke, hogy sorra élesztik fel a régi kedvenceket a tévécsatornák. Kaptunk már a 24-ből, a Heroes-ból és a The X-Files-ból is új epizódokat hosszú szünetet követően, most pedig a sort a Prison Break folytatja. Előttem a pillanat, amikor újonc sorozatnézőként “elmélyült a tudatomban” a berendelésnek, mint fogalomnak a súlya, hiszen a PB 1×13-as részének zárása mindig előttem lesz. Tudjátok, amikor Scofield-ék szöknének, ám egy nem várt zárt fedél fogadja őket. Nos, a készítők így oldották meg, hogy legyen helye a back nine berendelésnek.

A napokban netre dobott legfrissebb plakátja egyből rabul ejtett. Részemről jöhet a reboot, főleg azért is, mert a főszereplők jelentős többségét sikerült visszacsábítani, ami fantasztikusan jól hangzik.

Plakátba zárva: Prison Break2016-os őszi műsorrend: szerda

Bejelentett műsorrend: ABC | CBS | Fox | NBC | The CW

Napi leosztás: hétfő | kedd | szerda | csütörtök | péntek | vasárnap

Ha szerda kerül szóba az amerikai tévézésben, akkor egyből az ABC-re és a 8 évvel ezelőtti reformja ugrik be, amikor elindított a szitkomblokkját a Modern Family-vel és a The Middle-lel. A többiek azóta kihulltak, ezért se említeném őket. 2016-ban hoztak egy merész döntést házon belül, még pedig egyiket átköltöztetik keddre, hogy valami hasonlót tudjanak elénk tárni a 2016/17-es idényben. Nyilván kell a megfelelő felvezetés az újoncoknak, ezért okosan építkeztek. Ezzel szemben van biztonsági játékos is a CBS személyében, ami teljes egészében másolta a 2015/16-os őszi szerdáját. Semmit se változtatott, mert szerintük minden a lehető legnagyobb rendben van.

A 20 órás blokkban tehát az ABC változtatott. A The Goldbergs-et félórával korábbra hozták, hogy a Speechless-nek megfelelő felvezetést adhasson. A kihullott The Mysteries of Laura helyére az NBC a Blindspot-ot hozza, ami a tavalyi év egyik legbeszéltetősebb drámájává érett. A Fox a Rosewood egykori szlotjára a Lethal Weapon-t teszi, mert szerintünk a CBS-es Survivor nem ellenfelük. Szerintem sem! Érdekes húzás ez is, hiszen tavaly is újonccal vezette fel az Empire-t a 21 órás blokkban. Idén se lesz ez másképp. A The CW folytatja a biztonsági játékát, azaz erős veteránjai mögé teszi az újoncait. Most az Arrow-nak kell gondoskodnia az egyikéről.

A 21 órás timeslot már merőben több „konfliktust” szülhet. Dehogy! Folytatódik a párbaj, hogy a Fox-os Empire vagy az ABC-s Modern Family tud több fiatalt leültetni a tévéképernyők elé. Nyilván ez a harc már eldőlt, hiszen ha tavalyi mutatókat vesszük alapul, akkor 4.42 vs 2.56 az állás. Simán odaveri az egykor tündöklő komédiát. A szlotban három konstans tag is helyet kap: az Empire, a Law & Order: SVU és a Criminal Minds. Velük kell megmérkőznie a Frequency-nek – persze csak képletesen, mert nincs sok esélye.

A 22 órás blokkban sincs sok változás. Az elkaszált Nashville timeslotjára kerül az ABC nagydurranása, a Designated Survivor, aminek a Chicago PD-vel és a Coda Black-kel kell versengenie. Tippre nem lehetetlen a küldetés. Ezt a szlotot az újoncnak adnánk.

Így állunk. 16 sorozat közül 9 ugyanott van, mint tavaly. 7-ből mindössze 3 visszatérő került más helyre, a többi az újoncok száma.

Őszi műsorrendje a szerda estéknek:

20:00-tól:
The Goldbergs – 4. évad (ABC)
Survivor – 33. évad (CBS)
LETHAL WEAPON – 1. évad (Fox)
Blindspot – 2. évad (NBC)
Arrow – 5. évad (The CW)

20:30-tól:
SPEECHLESS – 1. évad (ABC)

21:00-tól:
Modern Family – 8. évad (ABC)
Criminal Minds – 12. évad (CBS)
Empire – 3. évad (Fox)
Law & Order: SVU – 18. évad (NBC)
FREQUENCY – 1. évad (The CW)

21:30-tól:
black-ish – 3. évad (ABC)

22:00-tól:
DESIGNATED SURVIVOR – 1. évad (ABC)
Code Black – 2. évad (CBS)
Chicago PD – 4. évad (NBC)

A tavalyi évadtálagok:

Érdekesség kedvéért összegyűjtöttem, hogy miként hoztak a 2015/16-os szezonban a keddre került visszatérők. Akadnak olyanok, amik másik napról jöttek át, ezt tartsátok szem előtt.

Modern Family (ABC – S7) – 7.918M; 18-49-ben: 2.56
The Goldbergs (ABC – S3) – 6.602M; 18-49-ben: 2.02
black-ish (ABC – S2) – 5.848M; 18-49-ben: 1.78

Survivor (CBS – S31) – 8.881M; 18-49-ben: 2.09
Criminal Minds (CBS – S11) – 9.011M; 18-49-ben: 1.79
Code Black (CBS – S1) – 7.114M; 18-49-ben: 1.27

Blindspot (NBC – S1) – 6.922M; 18-49-ben: 1.83
Law & Order: SVU (NBC – S17) – 6.895M; 18-49-ben: 1.60
Chicago PD (NBC – S3) – 6.881M; 18-49-ben: 1.55

Empire (Fox – S2) – 11.463M; 18-49-ben: 4.42

Arrow (The CW – S4) – 2.489M; 18-49-ben: 0.94Plakátba zárva: MacGyver

Sorra jönnek ki az újonc előzeteseket és plakátok, hiszen közeleg az ősz. Még cirka két és fél hónapot kell kivárnunk, hogy elrajtoljon a 2016/17-es idény. A CBS péntekére egy meglepetés berendelés került, a MacGyver rebootja, ami cseppet se nézett könnyű időszak elé. Úgy kapott zöld utat, hogy a pilotjánál újraforgatást rendeltek el, lecserélték a készítőgárda jelentősebbik részét – újként jött pl.: Peter M. Lenkov –, sőt a szereplőknél is indítottak re-castingot.

Csak emlékeztetőül. Eredetileg készítők között szerepelt: Brett Mahoney, David Von Ancken, Lee David Zlotoff és Paul Downs Colaizzo. Nos, velük már ne számoljatok. Előbbi kettő közül előbb az írója, utóbbi a rendezője volt. Helyükre érkezett Peter és James Wan. A szereplők közül Addison Timlin, Johua Boone és Michelle Krusiec se kellett, viszont George Eads, Justin Hires és Lucas Till trióval már maradt – utóbbi lesz MacGyver.

Így állunk most. A napokban startolt el a forgatása a pilotnak. A CBS készített is hozzá egy behind the screens videót, illetve a marketing osztály a közelgő Comic Con-ra – ahol jelen lesznek panellel – egy jópofa is back posztert.

Plakátba zárva: MacGyver

(A tovább mögött még egy kulisszás videó.)
2016-os őszi műsorrend: kedd

Bejelentett műsorrend: ABC | CBS | Fox | NBC | The CW

Napi leosztás: hétfő | kedd | szerda | csütörtök | péntek | vasárnap

A 2015/16-os idényben merészebbek voltak a csatornák, ugyanis ősszel 7 újoncot foglal helyet. A Fox és az ABC egymást versenyeztette azáltal, hogy a 20 órás blokkra bedobott egy komédia szekciót. 21 órától már a csak drámák fértek műsorra.

Nincs továbbra se változás abban, hogy az NCIS és a The Flash nyissa a CBS és a The CW műsorkínálatát 20 órától. Sőt, a The Voice is konstans a keddi adásával, ami igaz csak egyórás intervallummal bír. Újdonságként fogható fel a Brooklyn Nine-Nine, ami előzőleg vasárnaponként próbált helyt állni – inkább kevesebb sikerrel. Társul kapja majd a New Girl-t. Szintén egy megkopott népszerűségnek örvendő veteránt. Újoncként tűnik fel az American Housewife, a The Middle mögé suvasztva. Nem lesz egyszerű helyzetben, de a New Girlt tippre meg fogja tudni verni.

Ha visszanézzük a tavalyi műsorrendet, akkor a 21 órás szekcióból csak a Scream Queens maradt, minden más újként tűnik fel. A Fresh off the Boat-ot tartanám még fontosnak kiemelni, hiszen 2015/16-ban a 20:30-as timeslotban futott, most félórával későbbre pakolták. A The CW újoncot pakol a legnépszerűbb sorozata mögé, de a CBS se tesz másképp a Bull esetében. Egyedül a This is US számomra a legkérdésesebb!

22 óra után már csak tényleg a kemény drámáknak van helye. Az ABC a Marvel’s Agents of SHIELD-et 21 óráról átmozgatta, hogy valamilyen szinten próbálja rombolni az NBC-s Chicago Fire sikerét, ami ugyanazon a helyen folytatja, ahol abbahagyta. A CBS-s az ABC-vel ért egyet (vagy lehet pont fordítva történt), ugyanis ők is egy órával hátrább csúsztatták az NCIS: New Orleans-t, hogy az újoncuk egy jóval kelendőbb időben futhasson.

Számomra a 21 órás blokk lesz az, ami a legtöbb kérdést szülheti, hiszen 3 újonc mellett két második évados komédia és egy második évados – kevésbé jól futó – dráma foglal helyet. Nehéz megmondani, melyik lesz a befutó, de talán az NCIS-es felvezetés miatt a Bull-t tippelném be.

Őszi műsorrendje a kedd estéknek:

20:00-tól:
The Middle – 8. évad (ABC)
Brooklyn Nine-Nine – 4. évad (Fox)
The Voice – 11. évad (NBC)
NCIS – 14. évad (CBS)
The Flash – 3. évad

20:30-tól:
AMERICAN HOUSEWIFE – 1. évad (ABC)
New Girl – 6. évad (Fox)

21:00-tól:
Fresh off the Boat – 2. évad (ABC)
Scream Queens – 2. évad (Fox)
THIS IS US – 1. évad (NBC)
BULL – 1. évad (CBS)
NO TOMORROW – 1. évad (The CW)

21:30-tól:
The Real O’Neals – 2. évad (ABC)

22:00-tól:
Marvel’s Agents of SHIELD – 4. évad (ABC)
Chicago Fire – 4. évad (NBC)
NCIS: New Orleans – 2. évad (CBS)

A tavalyi évadtálagok:

Érdekesség kedvéért összegyűjtöttem, hogy miként hoztak a 2015/16-os szezonban a keddre került visszatérők. Akadnak olyanok, amik másik napról jöttek át, ezt tartsátok szem előtt.

The Middle (ABC – S7) – 7.328M; 18-49-ben: 1.89
Fresh off the Boat (ABC – S1) – 4.440M; 18-49-ben: 1.33
The Real O’Neals (ABC – S1) – 3.939M; 18-49-ben: 1.12
Marvel’s Agents of SHIELD (ABC – S3) – 3.434M; 18-49-ben: 1.18

Brooklyn Nine-Nine (Fox – S3) – 2.733M; 18-49-ben: 1.21
New Girl (Fox – S5) – 2.517M; 18-49-ben: 1.12
Scream Queens (Fox – S1) – 2.788M; 18-49-ben: 1.09

The Voice (NBC – S9-Kedd) – 11.223M; 18-49-ben: 2.7
Chicago Fire (NBC – S3) – 8.009M; 18-49-ben: 1.75

NCIS (CBS – S13) – 16.611M; 18-49-ben: 2.21
NCIS: New Orleans (CBS – S1) – 12.977M; 18-49-ben: 1.75

The Flash (The CW – S2) – 3.532M; 18-49-ben: 1.37Plakátba zárva: Designated Survivor

Az ABC legvárósabb (őszi) drámája kétségtelenül a Designated Survivor lesz. Nem csak a kinti kritikusok gondolják úgy, hogy a szkriptje megállja a helyét, hanem szerintetek is a műfaj egyik kimagasló ötlete lehet 2016/17-ben – legalábbis az útnak indított szavazásunk végeredményeként bejutott a csatorna legjobb drámájaként a végjátékba, ahol mindössze a Prison Break pipálta le.

Kicsit se túlzok, ha azt írom, hogy személyében az ősz egyik high-concept-jét ismerhetjük fel, mert számos tényező ontja magából, mennyi pénzt is öltek a projektbe. Elég csak rápillantani a szereplőgárdára, ahol Kiefer mellett Kal Penn vagy Maggie Q nevét is simán kiemelhetem, mert mindegyik egyből (!) tudjuk valahova tenni a tévés éterbe. Szerdai timeslotja arany lehet neki, hiszen a komédiák után egy összeesküvéses thriller felüdítő lehet a nézők számára. A black-ish 3. évadjának kell megalapoznia a nézettségét, bár inkább ő fogja a sajátját. És az ABC marketing osztályáról se feledkezzünk el, akik Kiefer-rel promózzák a sorozatot, ami nyilvánvaló; de akkor is, mekkora flegmaság már, hogy a főszereplő rendes nevét építik be a szlogenbe. Ilyennel max. a Two and a Half Men vagy a Joey esetében találkozhattunk – bár ott se volt tippre.

Lényeg a lényeg, hogy várós minden szempontból. Már csak az a kérdés: Hány epizódot bír el a sztori, hogy ne menjen át hanyatlásba?

Kiefer Sutherland is the Designated Survivor.

Plakátba zárva: Designated Survivor2016-os őszi műsorrend: hétfő

Bejelentett műsorrend: ABC | CBS | Fox | NBC | The CW

Napi leosztás: hétfő | kedd | szerda | csütörtök | péntek | vasárnap

Minden idénykezdés előtt átvesszük, hogy az őszi műsorrend miként alakul. Próbáljuk megjósolni az adott timeslot-oknak a befutottjait, ezzel is útbaigazítást adva azoknak, akik kevésbé követik a nézettséges portálokat. Noha az elmúlt esztendőben kihalt a kategóriája blogunkon, mi azért szem előtt tartjuk a mutatókat. A következő napokban, hetekben végigmegyünk a napokon és megvizsgáljuk, hogy melyik sorozat mit kapott ellenfélül, illetve melyik kerülhet ki győztesen a párharcból – és nyilván a The CW-nél már a teljes lakosságot vagy a 18-49 éveseket, hanem a 18-34 éveseket vegyük alapul, mert abban próbálnak áttörőt mutatni.

Kezdjük a 20 órás timeslottal, ami tartogat meglepetést. Az ABC-s Dancing with the Stars és az NBC-s The Voice párbaját próbálja a CBS megfúrni azzal, hogy bedobja október végéig a The Big Bang Theory-t melléjük. (Tudom, mindössze félóráról beszélünk, de még akár össze is jöhet nekik a mutatvány.) A döntésnek az is okot szolgáltat, hogy nem akarják az újratelepített komédiablokkjukat a halálba küldeni, hiszen tavaly ősszel a Supergirl-Scorpion-NCIS: LA trió volt műsoron. Számukra teljes egészében átalakul a nap, megpróbálkoznak valami olyannal, ami annak idején működött, de feláldozták a drámáknak. Szóval a 20 órás részt akár még a TBBT nyerhetné is a célközönségben. Alapvetően a teljes lakosságot a The Voice-nak adjuk.

A 21 órás részleg már picit szellősebbnek tűnik, de ezt is alapvetően a dupla részes ABC és NBC duó realityjei fogják meghatározni. A Lucifer-t és a Gotham-et megcseréltem volna, mert előbbit a szellemes mivolta miatt közkedveltebbnek vélek. Félő, hogy pont utóbbi miatt fog romlani a amúgy korrekt nézőszáma. (Tavaly a Scorpion-Minority Report–Jane the Virgin futott!)

22 óra után lesz a szép „meccs”. A Scorpion a konkurenciától egy-egy újoncot kap. Ha tippelnem kellene, hogy melyik leg a befutó, akkor a teljes lakosságot előbbinek adnám, viszont a célközönséget a Conviction-nek, mégis csak az egykori Castle helyére érkezik az ABC üdvöskéje. Tavaly egyébként a Castle–NCIS:LA–Blindspot trió futott.

Őszi műsorrend:

20:00-tól:
The Big Bang Theory – 10. évad (szept.-okt.) / KEVIN CAN WAIT – 1. évad (nov.) (CBS)
The Voice – 11. évad (NBC)
Dancing with the Stars – 23. évad (ABC)
Gotham – 3. évad (Fox)
Supergirl – 2. évad (The CW)

20:30-tól:
KEVIN CAN WAIT – 1. évad (szept.-okt.) / MAN WITH A PLAN – 1. évad (nov.) (CBS)

21:00-tól:
2 Broke Girls – 6. évad (CBS)
The Voice – 11. évad (NBC)
Dancing with the Stars – 23. évad (ABC)
Lucifer – 2. évad (Fox)

Jane the Virgin – 3. évad (The CW)

21:30-tól:
The Odd Couple – 3. évad (CBS)

22:00-tól:
Scorpion – 3. évad (CBS)
TIMELESS – 1. évad (NBC)
CONVICTION – 1. évad (ABC)

Tavalyi évadátlagok:

Az érdekesség kedvéért kigyűjtöttem, hogy milyen évadátlagokat produkáltak tavaly az egyes sorozatok. Nyilván akadnak olyanok, amik új napra és timeslotba kerültek a 2016/17-es idényben, ezt tessék mérlegelni.

The Voice (NBC – S9) – 12.020M; 18-49-ben: 3.12

Dancing with the Stars (ABC – S19) – 11.623M; 18-49-ben: 1.82

Supergirl (CBS – S1) – 7.684M; 18-49-ben: 1.68
The Odd Couple (CBS – S2) – 6.736M; 18-49-ben: 1.41
Scorpion (CBS – S2) – 9.638M; 18-49-ben: 1.77
2 Broke Girls (CBS – S5) – 6.424M; 18-49-ben: 1.61
The Big Bang Theory (CBS – S9) – 15.212M; 18-49-ben: 3.73

Lucifer (Fox – S1) – 4.562M; 18-49-ben: 1.47
Gotham (Fox – S2) – 4.091M; 18-49-ben: 1.47

Jane the Virgin (The CW – S1) – 955e; 18-49-ben: 0.37Délutáni előzetes (3): Lethal Weapon

A legrizikósabb őszi újonc. A Fox bemerte vállalni McG-vel a jobb oldalán, hogy a Halálos fegyverből csinál egy sorozat változatot. Nyilván az alapsztorit úgy formálták, hogy rengeteg poénnal bírjon. Mindezt egy stressz kerülő veterán rendőrrel, illetve annak ellentettjével akarják megalapozni. Továbbra sem túlzottan hiszem a sikerében. Főleg, hogy inkább a CBS péntekére tudnám elképzelni (Hawaii Five-0 mellett teljesen jól mutatna!), nem pedig a Fox szerdájára. Ezt a csatorna is érzi, ezért már jó korán belekezdett a promózásába, amit megértek. Mutatnám a legfrissebb ajánlóit. Igazából a hosszú ajánló lett széjjel vágva, ne képzeljünk többet bele.


Délutáni előzetes (1): The Exorcist

William Peter Blatty ’71-es regénye végre a tévés vászonon is visszaköszön. A The Exorcist azon Fox-os újoncok közé sorolható, amit minden tekintetben érdemes várni. Miért? – Pimaszul mondhatnám azt, hogy ezt most költői kérdésnek veszem, de szívesen megválaszolom. Pl.: azért, mert a szereplők között szerepel: a Sense8-es Alfonso Herrera vagy a House of Cards-os Ben Daniels. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy olyan alapokkal és kultusszal bír a története, amit kevésnél mondhatunk el. Gondolom, sokak előtt megvan a ’73-as mozifilm, ami a horror műfaj egyik remekműve. Ekkor virágzott isten igazán és a The Exorcist se cáfolja meg ezt. Mutatnám a legfrissebb három teaser jellegű ajánlóját. Premier szeptemberben, addig még érkezni fog jó pár.